FB

May 14, 2022 | 10:52

Sipas shkencëtarëve, infeksionet e rënda Covid mund të ulin IQ-në tuaj

Sipas një studimi të ri shqetësues, njerëzit që i mbijetojnë infeksioneve intensive Covid mund të pësojnë dëmtime të trurit të krahasueshëm me moshën 20 vjeçare.

d5b459b60cbaf62a695e2fb519b7ab4f

Si mund të ndikohet IQ-ja juaj?

Shkencëtarët nga Universiteti i Kembrixhit dhe Kolegji Imperial në Londër kanë zbuluar se infeksionet e rënda mund të dëmtojnë funksionin tuaj njohës në të njëjtën mënyrë që truri juaj plaket natyrshëm nga 50 deri në 70 vjeç. Kjo do të thotë se njerëzit mund të humbasin rreth 10 pikë IQ nga kapja e sëmundjes vdekjeprurëse nëse Covid mbetet i zbulueshëm në sistemin tuaj më shumë se gjashtë muaj pas sëmundjes fillestare. Hulumtimi i shkencëtarëve sugjeroi se këto efekte afatgjata mund të ndikojnë edhe te njerëzit që kishin vetëm raste të lehta të Covid.

Çfarë shenjash lidhën shkencëtarët me dëmtimin?

  • Lodhja
  • Mjegull e trurit
  • Probleme me kujtimin e fjalëve
  • Çrregullime të gjumit
  • Ankthi
  • PTSD (çrregullim i stresit post-traumatik)

Çfarë do të thotë kjo për të ardhmen?

Profesori David Menon, autori i vjetër i studimit nga Universiteti i Kembrixhit, tha: “Dëmtimi njohës është i zakonshëm për një gamë të gjerë çrregullimesh neurologjike, duke përfshirë çmendurinë, madje edhe plakjen rutinë, por modelet që pamë – “gjurmën e gishtit” kognitiv të Covid. – ishte i dallueshëm nga të gjitha këto.” Megjithatë, kishte disa shenja të hershme se ky mund të ishte një ndryshim i përkohshëm. Prof Menon shtoi: “Ne ndoqëm disa pacientë deri në 10 muaj pas infeksionit të tyre akut, kështu që ne ishim në gjendje të shihnim një përmirësim shumë të ngadaltë.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi www.huffingtonpost.co.uk

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top