Në fokus

October 6, 2018 | 8:36

Skleroza e shumëfishtë: krijohet ilaçi që kuron edhe format më të rënda

Pas aksidenteve rrugore skleroza e shumfishtë është shkaku i dytë i aftësisë së kufizuar tek të rinjtë italianë. Çdo tre orë ka një diagnozë të re, sidomos njerëz të moshës midis 20 dhe 40 vjeç, gratë dy herë më shumë se meshkujt. Këto janë numrat e sklerozës së shumëfishtë (Sm), një sëmundje neurologjike që ndikon në sistemin nervor dhe gjithashtu mund të prodhojë paaftësi të rënda. 

skPër format më agresive të kësaj sëmundjeje, për të cilën nuk ekzistojnë barna efektive në Itali, tani është në dispozicion okrelizumab, molekula e parë e miratuar nga AIFA si për sklerozën e shumfishtë (Smr) dhe për formën kryesisht progresive (Smpp ).

“Është një revolucion i vërtetë kopernikan – thotë Giancarlo Comi, drejtor i Departamentit të Neurologjisë dhe Institutit të Neurologjisë Eksperimentale, Milano – kjo është një ditë që do të mbetet në historinë e sklerozës së shumëfishtë”. Pastaj shton:”Falë këtij ilaçi kemi marrë dy avantazhe: për herë të parë kemi një instrument për t’u marrë menjëherë me formën e një sëmundjeje që është akute, duke prekur vetëm një pjesë të vogël të pacientëve, por për të cilën nuk kishim asgjë”. “Avantazhi i dytë është se kemi një mjet që ka një profil të shkëlqyer efikasiteti dhe sigurie që mund të përdoret gjithashtu në formën më të zakonshme të sëmundjes”.

Si funksionon?

Ocrelizumab sulmon një lloj të veçantë të limfociteve B, d.m.th ato që shprehin receptorin CD20. Me fjalë të tjera, ajo mbledh vetëm disa qeliza të sistemit imunitar në mënyrë selektive, të cilat në njerëzit me Sm janë të rregulluara dobët dhe sulmojnë myelin, substancën që mbulon aksonet, urat që lidhin neuronet. Një mekanizëm unik që e dallon këtë ilaç nga të tjerët që kemi në dispozicion, gjë që e bën efektive dhe të sigurt. Ocrelizumab ul ndjeshëm përsëritjen e sëmundjes dhe ngadalëson përparimin e saj, siç tregohet në studimet që e krahasojnë atë me interferonin.

“Sigurisa e ocrelizumab lejon përdorimin e tij që nga fazat e hershme të sëmundjes, veçanërisht në format relapsuese, e cila ka ndikim më të madh dhe që për të cilën nuk ka një zgjidhje terapeutike që mund të kombinojë efikasitetin dhe sigurinë”, thotë Carlo Pozzilli, një mjek Neurolog në Universitetin e Romës “Sapienza” dhe drejtor i qendrës së sklerozës së shumëfishtë në spitalin Sant’Andrea në Romë.

 “Ky medikament aplikohet përmes infuzionit intravenoz çdo gjashtë muaj dhe nuk kërkon analiza rutinore midis dozave. Këto aspekte konfirmojnë thjeshtësinë e madhe të përdorimit: është një hap i jashtëzakonshëm përpara në krahasim me metodat e përditshme gojore dhe me infuzionet e disponueshme mujore”.

 

Përgatiti: Brikela Daci | Burimi / www.repubblica.it

To Top

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com