FB

April 15, 2024 | 13:52

Sot Dita Botërore e Artit, ndikimi i saj në shëndetin mendor

 

Institucione si OBSH-ja mbështesin dhe promovojnë pjesëmarrjen në art, drejtpërdrejt ose tërthorazi, pasi ai ushqen mirëqenien e mendjes sonë. Të pikturosh, të shkosh në koncerte apo të vizitosh muzetë shkon përtej argëtimit.

Gjëja magjepsëse për artin është se ne nuk shqetësohemi për dobinë e tij praktike, por për mënyrën se si ai na bën të ndihemi, madje duke ndikuar në shëndetin mendor. Ajo që na mahnit me të vërtetë është efekti që ka në emocionet dhe përvojat tona. Aq sa e gjejmë kudo: në shtëpitë tona, në rrugë, në biseda dhe gjithashtu kur udhëtojmë.

ditaboteroreeartit

Fuqia terapeutike e artit për të lehtësuar stresin, për të nxitur lidhjen sociale dhe për të promovuar mirëqenien emocionale njihet gjithnjë e më shumë. Është një çështje që shkon përtej zbukurimit të ambientit. Dhe sot, në datën e saj përkujtimore, ju ftojmë të thelloheni në efektet e saj.

 

Pse është 15 Prilli Dita Botërore e Artit?

Shoqata Ndërkombëtare e Artit e caktoi këtë datë si një festë për nder të lindjes së piktorit legjendar italian Leonardo da Vinci. Që nga viti 2019, 15 Prilli është një ditë për të inkurajuar zhvillimin dhe promovimin e artit në mbarë botën. Ky përvjetor nuk njeh vetëm trashëgiminë e Da Vinçit, por edhe rëndësinë e artit dhe aktiviteteve që lidhen me mirëqenien fizike dhe psikologjike të njerëzve dhe të komunitetit në përgjithësi. Arti na pasuron, rrit krijimtarinë tonë dhe na bën më njerëzorë.

 

Cila është lidhja midis artit dhe shëndetit mendor?

Artet janë të vështira për t’u përcaktuar, por ato kanë dy karakteristika kryesore. Së pari, objekti artistik (fizik ose përjetues) vlerësohet për atë që është dhe jo për dobinë e tij. Dhe së dyti, zgjojnë emocione. Për më tepër, shprehje të tilla si piktura, muzika apo kinemaja i kapërcejnë kufijtë, duke bashkuar grupe shumë të ndryshme dhe duke nxjerrë në pah ndjeshmërinë e përbashkët njerëzore. Për shembull, Simfonia e Nëntë e Beethoven-it mund ta bëjë lëkurën tuaj të zvarritet, pa marrë parasysh se nga vini, dhe Mbreti Luan mund t’ju lërë në lot, pavarësisht nga kultura juaj. Arti është treguar gjithashtu se ka përfitime të konsiderueshme fizike dhe mendore. Në fakt, një raport i Organizatës Botërore të Shëndetësisë thekson rolin e saj në parandalimin dhe promovimin e shëndetit dhe në trajtimin e sëmundjeve.

Një nga mënyrat është përmes terapisë së artit, një praktikë terapeutike që përdor shprehjen artistike si një mjet për të përmirësuar mirëqenien mendore, emocionale dhe fizike. Është një burim që promovon shprehjen e emocioneve në mënyrë krijuese dhe të shëndetshme.

ditaboteroreartit

Përfitimet kryesore të shprehjes artistike në shëndetin mendor

Pavarësisht nëse luani një instrument, shkruani poezi , bëni vepra artizanale, shijoni një koncert ose vizitoni një muze, arti ka një ndikim pozitiv mbi ju dhe shëndetin tuaj mendor. Duke qenë edhe krijues edhe marrës, ju fitoni një sërë avantazhesh të rëndësishme.

 

Ul stresin – Sipas një botimi në Behavioral Sciences, arti është një nga teknikat kryesore për të reduktuar nivelet e stresit dhe ankthit. Kjo për shkak se hobet artistike funksionojnë si një prizë e shëndetshme për të çliruar emocionet dhe tensionet e mbyllura, duke nxitur kështu një gjendje qetësie. Është vërtetuar se bërja dhe/ose shijimi i artit çliron kimikate që lidhen me mirëqenien tonë, si dopamina dhe serotonina; Kjo është deklaruar nga Shoqata Valenciane e Edukimit Emocional dhe Kreativitetit .

 

Përmirëson lidhjen sociale – A jeni ndjerë ndonjëherë i lidhur me të huajt vetëm duke ndarë një koncert live dhe duke kënduar së bashku? A keni bërë miq në një punishte pikture apo në grafite në rrugë ? A keni marrë pjesë në një sesion bllokimi dhe keni takuar njerëz të mrekullueshëm? Është e pamohueshme që artistikja na lidh në një nivel më të thellë dhe më kuptimplotë.

 

Stimulon funksionin kognitiv – Shpërblimet e aftësive artistike janë gjithashtu të dukshme nga ana njohëse. Për shembull, disiplina të tilla si teatri, fotografia ose shkrimi na sfidojnë ta shohim botën nga këndvështrime jokonvencionale, gjë që inkurajon fleksibilitetin mendor dhe kreativitetin. Këto lloj aktivitetesh na ndihmojnë të zgjerojmë aftësinë tonë për të menduar në mënyrë kritike dhe për të zgjidhur problemet në mënyrë inovative.

 

Promovon mirëqenien emocionale – Emocionet tona depërtojnë në vepra dhe veprime artistike. Nuk është rastësi që kënaqemi me filmat apo që pasi luajmë me bojë ndjejmë më pak tension. Arti është një vend i sigurt dhe i gjallë për të kanalizuar emocione komplekse, si trishtimi ose zemërimi, në një mënyrë konstruktive dhe terapeutike.

 

Arti si një burim i paçmuar për parandalimin dhe trajtimin

Edhe pse nuk garanton lumturinë, integrimi i artit në jetën tonë të përditshme na bën më pak të prirur të zhvillojmë probleme të shëndetit mendor si ankthi apo depresioni. Nga ana tjetër, PAHO thekson se si dinamika artistike plotëson trajtimet konvencionale të psikoterapisë dhe terapisë farmakologjike. Për shembull, terapia me argjilë u tregua se reduktonte aleksitiminë tek njerëzit me depresion të madh, ndërsa terapia muzikore përmirësoi funksionimin social te pacientët me skizofreni. Po kështu, ky lloj i qasjeve terapeutike kontribuon në forcimin e vetëvlerësimit dhe imazhit të trupit të atyre që përballen me çrregullime të të ngrënit.

Po kështu, siç thuhet në një tezë nga Universiteti Miguel Hernández , arti demonstron rezultate premtuese në mbështetjen e atyre që kanë vuajtur stresin post-traumatik , si viktimat e abuzimit seksual, dhunës, terrorizmit, luftës dhe fatkeqësive natyrore. Jo vetëm që i ndihmon ata të shprehin atë që kanë përjetuar, por i ndihmon ata të zvogëlojnë ndjenjën e pafuqisë dhe të ruajnë identitetin personal. Në fund të fundit, këto gjetje theksojnë rëndësinë e shfrytëzimit të fuqisë terapeutike të arteve për t’u kujdesur për shëndetin tonë mendor dhe emocional, si në trajtime specifike ashtu edhe në jetën tonë të përditshme.

 

Arte që shquhen për të qenë pozitivë në menaxhimin e emocioneve

Disa nga shprehjet artistike që na ndihmojnë të përballemi me ndjenjat tona dhe t’i menaxhojmë ato në mënyrë të shëndetshme janë këto:

Lexoni.

Shkruaj.

Dëgjoni ose bëni muzikë.

Krijoni ose vlerësoni artin pamor si piktura, skulptura ose fotografia.

Merrni pjesë në arte interpretuese si kërcimi, teatri ose improvizimi.

Arsyet? Procesi krijues na fton të eksplorojmë emocionet tona në një mënyrë jo kërcënuese, duke na dhënë një hapësirë të sigurt dhe të këndshme për të kuptuar më mirë atë që ndjejmë.

Madje, na ofron një rrugëdalje për të shfryrë dhe lehtësuar tensionet e akumuluara në një mënyrë konstruktive, duke përfaqësuar atë që ndjejmë përmes figurave, ngjyrave, tingujve, skenave ose lëvizjeve.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top