FB

June 10, 2024 | 7:20

Stresi transmetohet: si të shmangni infektimin nga të tjerët  

Nuk është një përshtypje: stresi transmetohet, është ngjitës dhe nuk është i mirë për shëndetin tuaj.

Fjala kyçe për jetën e sotme? Stresi. Ritmet e sotme i pengojnë pothuajse të gjithë që të kenë një jetë të relaksuar, paqësore dhe të qetë. Në mes të stresit për familjen, stresit për punë, angazhimeve të fëmijëve, vizitave në palestër dhe detyrave që ju sjellin në rrjetet shoqërore, është vërtet e vështirë për të menaxhuar gjithçka dhe për ta menaxhuar atë me qetësi.

Dhe sikur të mos mjaftonte kjo, nëse për një periudhë të jetës suaj duhet të ndjeheni më pak nën presion, jini të rrethuar nga njerëz të stresuar dhe iu infektojnë me stresin e tyre.

Stresi është ngjitës

Stresi, është njësoj si ftohja, prandaj është lehtësisht i transmetueshëm. Si është e mundur? Nëpërmjet neuroneve pasqyruese, neuronet ekzistojnë për të lejuar ndjeshmëri mes vetes dhe të tjerëve. Përmes neuroneve pasqyruese, sjelljet e të tjerëve bëhen të thjeshta dhe kjo do të ndodhë edhe kur ne jemi të rrethuar nga njerëz që marrin qëndrime të ankthit, lodhjes dhe stresit të rëndë.

Mendoni për këtë: Sa herë jeni zgjuar me këmbën e djathtë, keni filluar ditën tuaj plot energji, por pastaj, sapo shkoni në universitet, në punë ose pas takimit me dikë, ndryshimet e humorit tuaj dhe ju ndjeheni pre e lodhjes, ankthit ose agjitacionit. Natyrisht, kjo gjithashtu varet shumë nga mënyra juaj e bashkëveprimit me të tjerët dhe aftësia juaj për të shkëputur veten nga ndjenjat dhe reagimet e të tjerëve.

Si t’i shmangeni infektimit nga stresi i të tjerëve

Izoloni sjelljet që rrjedhin nga stresi, lejojini vetes momente në të cilat duhet të qetësoheni (p.sh yoga mund të jetë një zgjedhje e mirë), të zbatosh mendimin pozitiv, të përpiqesh të shkarkosh ndjenjat negative dhe të gjesh një ekuilibër të shëndetshëm midis punës dhe dashamirësisë, janë disa nga mënyrat për të mos u “infektuar”.

Mund të jetë shumë e dobishme t’i shikosh gjërat nga jashtë, të ndalosh për një moment dhe të qartësosh me veten se çfarë ndien. A është momenti juaj i trazirës? Sa gjëra të jetës tuaj janë në këtë moment një faktor frike apo ankthi?

Nëse përgjigjet tuaja do të jenë të qeta, dhe veçanërisht nëse keni përgjigje logjike, ndoshta jeni duke u kujdesur për stresin e të tjerëve. Kjo është koha e duhur për të marrë frymë, për të veshur një mushama dhe për të hyrë në situata që nuk ju takojnë! Pra, merr frymë thellë…

 

Përgatiti: Brikela Daci | Burimi / www.alfemminile.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top