FB

February 1, 2023 | 9:48

Studim / Gratë tërhiqen më shumë nga burrat me tipare më të ashpra të fytyrës kur përballen me pasigurinë

Nga pandemitë te krizat financiare dhe revolucionet politike, pasiguria është një aspekt themelor i jetës njerëzore. Studiuesit bëjnë dallimin midis pasigurisë aleatore (pasiguria për shkak të natyrës së rastësishme dhe të paparashikueshme të ngjarjeve të jetës) dhe pasigurisë epistemike (mungesa e besimit në njohuritë e dikujt).

Hulumtimet kanë treguar se kur përballen me pasiguri, njerëzit shfaqin një nevojë të shtuar për rregull dhe strukturë, adoptojnë bindje më ekstreme dhe rrisin besimin në teoritë e konspiracionit. Ata shpesh shfaqin sjellje kompensuese, që synojnë të zbusin pasigurinë e situatës.

Studimi i parë përfshiu 173 punëtorë heteroseksualë që morën pjesë në studimin e parë. Ata u udhëzuan të mendonin ose të shkruanin për një situatë në të cilën ndiheshin të pasigurt ose të sigurt (në varësi të situatës eksperimentale). Pas kësaj, atyre iu tha të imagjinonin se po kërkonin një takim në një platformë online.

Studimi i dytë përfshiu 174 studentë heteroseksualë si pjesëmarrës. Procedura ishte e ngjashme me studimin e parë me ndryshimin që, në vend që të vlerësohej atraktiviteti i fytyrave, pjesëmarrësve iu kërkua të tregonin shkallën në të cilën ishin tërhequr drejt një partneri të kujdesshëm dhe drejt një partneri të fortë.

Rezultatet e Studimit 1 treguan se, në kushte pasigurie, gratë i vlerësonin fytyrat e ashpra mashkullore si më tërheqëse sesa në kushtet e sigurisë. Ndryshe nga kjo, meshkujt i vlerësuan fytyrat e buta femra si më tërheqëse në kushtet e pasigurisë në krahasim me kushtet e sigurisë.

“Ne supozojmë se në kushte pasigurie njerëzit kanë një dëshirë të shtuar për llojet e partnerëve stereotipike gjinore (të kujdesshëm kundrejt të fortëve), për shkak të së cilës ata tërhiqen më shumë nga tipare të veçanta të fytyrës nga të cilat nxirren këto karakteristika stereotipike,” shkruajnë studiuesit.

Studimi 2 tregoi se në kushtet e pasigurisë preferencat e burrave për partnerin femër të kujdesshëm dhe preferencat e grave për partnerin mashkull të fortë u rritën. Ashtu si në Studimin 1, këto efekte nuk ishin të pranishme në gjendjen e sigurisë.

Në studimin e tretë, 141 studentëve heteroseksualë iu kërkua fillimisht të imagjinonin një lloj të veçantë gruaje/burri si partner. Njërit grup iu kërkua të imagjinonte një partner të kujdesshëm dhe tjetri të imagjinonte një partner të fortë. Më pas atyre iu tha të imagjinonin se nuk janë në një lidhje dhe se po kërkonin një takim. Më pas atyre iu prezantua grupi i fytyrave nga Studimi 1 dhe iu kërkua të vlerësonin atraktivitetin e tyre.

Studimi 3 tregoi se burrat i vlerësuan tiparet e buta të fytyrës si më tërheqëse kur iu kërkua të mendonin për një partner të kujdesshëm. Tiparet e vështira të fytyrës u vlerësuan si pak më tërheqëse kur pjesëmarrësve iu kërkua të mendonin për një partner të fortë.

“Rezultatet e Studimit 3 tregojnë se fytyrat e seksit tjetër me tipare të buta të fytyrës perceptohen si më tërheqëse kur njerëzit kërkojnë një partner me karakteristika të kujdesshme, ndërsa fytyrat me tipare të ashpra të fytyrës gjykohen si më tërheqëse kur kërkojnë një partner me të. Kjo është provë bindëse që njerëzit nxjerrin përfundimin nga tiparet e buta të fytyrës se partneri është ngushëllues dhe i kujdesshëm, dhe nga tiparet e vështira të fytyrës se partneri është mbrojtës dhe i fortë”, përfundojnë studiuesit.

 

 

 

 

 

Burimi / PysPost

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top