FB

November 25, 2021 | 8:35

Të fjeturit më shumë se 6.5 orë në natë shoqërohet me rënie njohëse

Gjumi i mirë gjatë natës është i rëndësishëm për shumë arsye. Ndihmon trupin tonë të riparojë veten dhe të funksionojë ashtu siç duhet dhe lidhet me një shëndet më të mirë mendor dhe rrezik më të ulët të shumë problemeve shëndetësore, duke përfshirë sëmundjet e zemrës dhe diabetin. Është treguar gjithashtu se mungesa e gjumit të mjaftueshëm lidhet me rënien njohëse dhe kushte të tilla si sëmundja e Alzheimerit.

Por më shumë nuk është gjithmonë më mirë, siç zbuloi një studim i fundit. Studiuesit nga Shkolla e Mjekësisë e Universitetit të Uashingtonit kanë publikuar një studim që tregon se ashtu si të flini shumë pak, edhe gjumi i tepërt mund të lidhet me rënien e aftësive njohëse.

Ekipi hulumtues donte të dinte se sa gjumi lidhej me dëmtimin kognitiv me kalimin e kohës. Për ta bërë këtë, ata vëzhguan mesatarisht 100 të rritur të moshuar nga mesi deri në fund të të 70-tave dhe i ndoqën për katër deri në pesë vjet. Në kohën e studimit të tyre, 88 persona nuk shfaqën asnjë shenjë të demencës, ndërsa 12 shfaqën shenja të dëmtimit kognitiv (një me demencë të lehtë dhe 11 me fazën para-demencë të dëmtimit të lehtë kognitiv).

Gjatë gjithë studimit, pjesëmarrësve iu kërkua të plotësonin një sërë testesh të zakonshme njohëse dhe neuropsikologjike për të kërkuar shenja të rënies njohëse ose demencës. Rezultatet e tyre nga këto teste u kombinuan më pas në një pikë të vetme, të quajtur rezultati Paraklinik Alzheimer Cognitive Composite (PACC). Sa më i lartë rezultati, aq më i mirë ishte njohja e tyre me kalimin e kohës.

Gjumi u mat duke përdorur një pajisje encefalografie me një elektrodë (EEG), të cilën pjesëmarrësit e mbanin në ballë ndërsa flinin, për një total prej katër deri në gjashtë netë. Kjo u bë një herë, tre vjet pasi njerëzit përfunduan për herë të parë testet e tyre vjetore njohëse. Kjo EEG i lejoi studiuesit të masin me saktësi aktivitetin e trurit, i cili do t’u tregonte nëse dikush ishte ose jo në gjumë (dhe për sa kohë) dhe sa qetësues ishte ai gjumë.

Megjithëse gjumi u mat vetëm në një periudhë gjatë studimit, kjo ende i dha ekipit hulumtues një tregues të mirë të zakoneve normale të gjumit të pjesëmarrësve. Ndërsa përdorimi i një EEG për të matur aktivitetin e trurit mund të jetë disi shkatërrues për të fjetur natën e parë, pasi njerëzit mësohen me pajisjen, gjumi ka tendencë të kthehet në normalitet natën tjetër. Kjo do të thotë që kur gjumi gjurmohet nga nata e dytë e tutje, është një përfaqësim i mirë i zakoneve normale të gjumit të një personi.

Studiuesit morën gjithashtu parasysh faktorë të tjerë që mund të ndikojnë në rënien njohëse – duke përfshirë moshën, gjenetikën dhe nëse një person kishte shenja të proteinave beta-amiloide ose tau, të cilat janë të lidhura me demencën.

Në përgjithësi, studiuesit zbuluan se gjumi më pak se 4.5 orë dhe më shumë se 6.5 orë në natë – krahas gjumit me cilësi të dobët – shoqërohej me rënie njohëse me kalimin e kohës. Është interesante se ndikimi i kohëzgjatjes së gjumit në funksionin kognitiv ishte i ngjashëm me efektin e moshës, i cili është faktori më i madh i rrezikut për zhvillimin e rënies njohëse.

 

 

Burimi / https://theprint.in/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0684022192
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top