Mirëqenie

July 5, 2018 | 9:49

Të flasësh me të panjohurit, ju bën të ndiheni të lirë!

Ndonjëherë ndodh që bisedimi me të huajt na bën të ndihemi shumë më të lirë se sa me anëtarët e familjes sonë ose me miqtë tanë të vjetër. Arsyeja mund të jetë që një i huaj të na shohë për atë që jemi, i lirë nga idealizimet ose vetë-mashtrimi.

Studiuesi kanadez John Helliwell thotë se në asnjë situatë nuk gjen kënaqësi më të madhe sesa të flasësh me të huajt, pasi rrit nivelin e lumturisë. Biseda me të huajt na bën të ndihemi më mirë me veten tonë, sepse e konsiderojmë këtë veprim si një demonstrim të përulësisë dhe mirësisë.

Në fëmijëri shpesh na është thënë “mos flisni me të huajt”, kjo gjë ka kuptim deri në një moshë të caktuar. Kjo këshillë jepet kryesisht me qëllim parandalimin e rreziqeve të caktuara. Megjithatë, sipas një studimi të botuar në Journal of the Mental Environment, angazhimi në biseda me një të huaj prodhon një ndjenjë mirëqenieje.

Një tjetër studim i publikuar në Shkencën Psikologjike tregon se fëmijët, nga mosha tre vjeçare, do të mund të dallonin vetë nëse njerëzit që i afrohen atyre janë të besueshëm ose nëse duhet të largohen, ndërsa në moshën shtatë vjeç mund ta bëjnë këtë me saktësi të njëjtë si të rriturit.

Siç e shohim, ndërveprimi me të huajt ka efekte pozitive psikologjike, ndryshe nga ato që ne flasim me njerëz që i përkasin rrethit tonë shoqëror.

Drejtësia qëndron në paanshmëri dhe vetëm të huajt mund të jenë të paanshëm. -George Bernard Shaw-

Biseda me të huajt na bën më produktivë

Sheen S. Levine, një profesor në Universitetin e Menaxhimit në Singapor, thekson se ajo që shpesh përfitojnë kompanitë nuk është vetëm akumulimi i njohurive, por përdorimi i kufizimeve të performancës, ose komunikimet spontane ndërmjet kolegëve që nuk e njohin njëri-tjetrin, falë të cilave ata transmetojnë njohuritë themelore pa pritur asgjë në këmbim.

Sipas Elizabeth Dunn, një psikologe në Universitetin e British Columbia, duke biseduar me të huajt rrisim mirëqenien tonë dhe kjo ndikon drejtpërdrejt në produktivitetin tonë. Biseda me të huajt që na dëgjojnë kontribuon në forcimin e identitetit tonë. Kjo na bën të mendojmë se mund të sjellim diçka, që ne e konsiderojmë dhe çmojmë.

Çdo gjë do të prodhohet në sasi më të madhe dhe më cilësore dhe me lehtësi më të madhe, kur secili njeri të punojë në një punë, sipas dhuntive të tij natyrore dhe në kohën e duhur, pa ndërhyrë te një tjetër. -Platone-

Të huajt nuk presin asgjë prej nesh

Ndoshta nganjëherë preferojmë të flasim me një të huaj sepse ai na sheh për atë që jemi, jo se si ai dëshiron të besojë se jemi. Biseda me njerëzit me të cilët kemi një marrëdhënie të shëndetshme ka një ndikim pozitiv në disponimin tonë, por për të kontrolluar zemërimin ose hidhërimin, duke folur me të huajt duket të jetë më efektive.

Kur jemi në gjendje të keqe, shumica prej nesh veprojmë në dy mënyra. Me njerëzit në rrethin tonë të brendshëm, ne lirimin e zemërimit tonë, sepse e dimë që mund ta bëjmë atë dhe në çfarë mase. Kur ndërveprojmë me një të huaj, megjithatë, zakonisht tregojmë se jemi më të sjellshëm dhe të edukuar.

Në artikullin e botuar në CBS News, me titull Talking to Strangers, Elizabeth Dunn, profesoreshë e psikologjisë në Universitetin e British Columbia (Kanada), flet për një eksperiment të kryer për të gjetur këtë fakt. Doli që kur njerëzit ndërveprojnë me të huajt, sillen shumë më mirë se kur janë në shoqërinë e njerëzve me të cilët ata kanë besim dhe kjo ndihmon për të përmirësuar ose rritur gjendjen e tyre. Gjithashtu ndihmon të ndihesh pjesë e komunitetit.

Në këtë mënyrë, bisedimi me të huajt vepron si një lloj kalimi emocional. Kjo na lejon të marrim distanca emocionale të mjaftueshme për të rregulluar ndjenjat tona dhe për të vëzhguar situatën nga një perspektivë tjetër.

Pra, biseda me të huajt është e mirë për shëndetin psikologjik. Ajo na legjitimon shoqërisht, na bën të ndihemi më mirë dhe më të vlefshëm dhe është gjithashtu një mundësi e mirë për të përmirësuar aftësitë tona shoqërore, për t’u lidhur me të tjerët dhe për t’i ndier pjesë e komunitetit.

Miqtë janë ata të huaj që na pyesin se si jemi dhe presin të dëgjojnë përgjigjen. -Edd Cunningham-

 

Përgatiti: Brikela Daci | Burimi / lamenteemeravigliosa.it

To Top

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com