FB

January 8, 2022 | 8:14

Test psikologjik / Çfarë do të zgjidhte fëmija juaj i brendshëm

Në panoramën shkencore, deri disa dekada më parë kishte dy rryma mendimi: e para kishte të bënte me një determinizëm biologjik, e dyta me një determinizëm mjedisor. Mendimi i parë ishte se qeniet njerëzore erdhën në botë të pajisur me një temperament të lidhur me faktorët e lindur (gjenetikën).

Grupi i dytë argumentoi se çdo qenie njerëzore erdhi në botë si një fletë bosh, ishin faktorët mjedisorë (modelet e prindërve, ndikimi arsimor, cilësia e kujdesit…) që përcaktuan personalitetin e tyre. Sot e dimë me siguri se nuk ka determinizëm: është ndërveprimi midis gjenit dhe mjedisit që shënon zhvillimin e personalitetit. Pikërisht mbi këto reflektime ne prezantojmë konceptin e temperamentit siç kuptohet në panoramën shkencore.

Temperamenti

Termi temperament i referohet karakteristikave dhe modaliteteve të vetë-rregullimit që konsiderohen të programuara gjenetikisht. Temperamenti i një fëmije është vendimtar për zhvillimin e të rriturit që do të vijë. Me temperament, fëmija mund të shfaqë dallime karakteristike në përgjigjet emocionale dhe të reagojë ndryshe ndaj stimujve të ndryshëm, mund të ketë veçori në prirjen për t’iu afruar ose tërhequr nga marrëdhëniet ndërpersonale (të jetë më i turpshëm ose i shtrirë), të jetë më i lehtë ose më i vështirë për t’u ngushëlluar, ai mund të jetë i qetë dhe të bie në gjumë lehtësisht, ose, anasjelltas, i frikësuar ose i shqetësuar.

Testi psikologjik

Le të përpiqemi të testojmë fëmijën tuaj të brendshëm dhe se cili ishte temperamenti juaj dikur. Shikoni imazhin dhe zgjidhni objektin që përfaqëson më simbolikisht fëmijërinë tuaj. Jo domosdoshmërisht duhet të jetë pjesë e kujtimeve tuaja, zgjidhni atë që aktualisht mendoni se ju përket më shumë.

  1. Kali lëkundës

Kali lëkundës është objekti që kujton më shumë fazën e parë të fëmijërisë me kënaqësinë kryesore të lëkundjes së thjeshtë: prindi që tund fëmijën e tij. Kënaqësia për të lënë veten të tronditet zbulohet që në orët e para të jetës. Sipas teorisë klasike psikoanalitike, në lindje, secili prej nesh lëviz nën presionin e parimit të kënaqësisë.

Objekti që keni zgjedhur të ngjall padurimin, dëshirën për të pasur gjithçka menjëherë, një shqetësim themelor dhe të njëjtin kërkim për përmbushje. Karrigia lëkundëse është një objekt që shtrihet në djep, por është edhe statik, prandaj mund të përfaqësojë nostalgjinë dhe prirjen për të përjetuar ndjenja faji.

  1. Biberoni

Ashtu si karrigia lëkundëse, biberoni përfaqëson një nga format e para të kënaqësisë me të cilën biem në kontakt dhe është një objekt evokues i procesit primar frojdian dhe i shtytjes drejt kërkimit të kënaqësisë. Goja, në fakt, është zona kryesore erogjene dhe për një të porsalindur është një burim i madh kënaqësie. Nëse keni zgjedhur biberonin, jeni një kërkues kënaqësie dhe ndiqni instinktet tuaja. Për ju, kontakti fizik është i një rëndësie të madhe, ju jeni një person i gatshëm dhe i dashur. Lidhjet ndërpersonale janë thelbësore dhe mbi të gjitha, ju jeni të pajisur me durim ekstrem: edhe nëse e gjeni veten në një situatë të pakëndshme, përpiqeni të vendosni paqen dhe të qetësoni shpirtrat. Nuk i duron dot ata që bëjnë shumë muhabet dhe vetë je pak fjalë.

  1. Qeni dhe kafshët shtëpiake

Të gjitha objektet në imazh janë të pajetë, përveç qenit. Kafshët shtëpiake, pak si fëmijët, kërkojnë kujdes dhe vëmendje. Kjo zgjedhje përshkruan një personalitet të përgjegjshëm, me inteligjencë të mirë emocionale, të aftë për t’u kujdesur për të tjerët, edhe nëse kjo mund të çojë në neglizhimin e prioriteteve tuaja. Ju jeni një person i shoqërueshëm, i gatshëm për të arritur dorën dhe të tjerët ju konsiderojnë një person të denjë për besim.

  1. Topi

Topi përfaqëson në mënyrë metaforike përvojën e botës: ne përballemi sistematikisht me një realitet që nuk mund ta dominojmë dhe kontrollojmë plotësisht, një realitet që gjithmonë ka një element të paparashikueshmërisë dhe për këtë arsye kërkon fleksibilitet dhe shpejtësi veprimi. Ndryshe nga karrigia lëkundëse e cila sheh një lëvizje statike, topi përfaqëson dinamizëm dhe risi. Ju jeni një person kureshtar, ju pëlqen të vizitoni vende të reja dhe keni besim të mirë në aftësitë tuaja. Ju keni një ndjenjë të mirë të vetë-efikasitetit dhe e meta juaj e vetme mund të lidhet me një tendencë për perfeksionizëm. Sfera, rrethi, përfaqëson përsosmërinë, kjo mund t’ju bëjë të zvarriteni dhe të frustoheni kur gjërat nuk i përmbushin standardet tuaja të larta.

  1. Pelush

Pelushi ngjall ëmbëlsi dhe qetësi. Ai përfaqëson ndjenjën e mbrojtjes dhe mund të krahasohet me objektin kalimtar të D. Winnicot. Zgjedhja juaj lidhet me një të rritur që arrin të ruajë pjesën më fëminore të vetes. Fëmija juaj i brendshëm është plot entuziazëm, kreativitet dhe besim dhe është në gjendje të shprehë emocionet e tij pa frikë. Ju jeni një person me interesa të shumta dhe një mijë aspekte.

  1. Lego

Nga të gjitha objektet e paraqitura në figurën e mësipërme, lego është ajo që kërkon më shumë aftësi manipuluese. Nëse një lodër e butë, një top ose një biberon mund t’i besohet një të porsalinduri, kërkohet më shumë pjekuri për të luajtur me lego. Një ambicie e caktuar është e lindur tek ju, një thirrje për kompanitë e mëdha. Zgjedhja juaj tregon një inteligjencë intuitive, e cila funksionon mirë nga shoqërimi dhe deduksioni, ju jeni një person me talent për shkencën. Megjithatë, në të njëjtën kohë, ai tregon një person që urren ngjarjet e papritura dhe ka një sasi të caktuar ngurtësie, ngurtësi e kuptuar si vështirësi në ripërshtatjen e shpejtë ndaj ndryshimeve të papritura.

 

 

Burimi / https://psicoadvisor.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top