FB

April 25, 2024 | 7:44

Test psikologjik / Zgjidhni një figurë dhe zbuloni se çfarë pengon rritjen tuaj emocionale

 

Pengesat, vështirësitë, betejat e vogla e të mëdha të përditshme me të cilat secili prej nesh përballet ose përpiqet t’i shmangë. Seneka thoshte se vetëm përmes vështirësive mund të arrihet tek yjet. Të dish se çfarë të frikëson, çfarë të shqetëson, është hapi i parë dhe më i rëndësishëm drejt përmirësimit të vetes.

Pikërisht për këtë flet testi psikologjik i imazheve që propozojmë. Pengime të vogla që ndonjëherë marrin formën dhe peshën e gurëve të vërtetë.

4

Ky lloj testi doli nga shkolla psikoanalitike e mendimit, e cila sugjeronte se njerëzit kanë mendime ose impulse të pavetëdijshme. Testet projektuese synojnë të zbulojnë vështirësitë dhe konfliktet që fshihen nga vetëdija e vetëdijshme. Të zbulosh vështirësinë më të madhe do të thotë të mësosh se përmirësimi më i rëndësishëm mund të lindë nga sprova më e madhe. Prandaj, le të reflektojmë mbi përgjigjet që përmban. Zgjidhni një nga figurat në foton e mësipërme dhe lexoni profilin që i korrespondon. Cila figurë tregon për vështirësinë tuaj më të madhe?

 

Figura nr.1

Në këtë imazh, psikika fut shkëmbin e mbërthyer mes dy maleve. Evokimi i pasigurisë

Figura numër 1 paraqet pasigurinë e zgjedhjeve dhe në veçanti, vështirësinë kur vjen puna për të vendosur; pavendosmëria është e tillë që njeriu ndihet vazhdimisht në një udhëkryq. Nëse zgjedhja juaj bie në këtë imazh do të thotë se keni pak besim në aftësitë tuaja dhe vështirësi për t’u përshtatur me ngjarje të papritura ose ndoshta për të gjetur zgjidhje për problemet që mund të lindin. Me pak fjalë, edhe nëse ka të bëjë me blerjen e një palë syze apo pantallonash, zgjedhja duket të jetë e komplikuar.

Keni frikë të rrezikoni atë që zotëroni; një frikë që përjetoni veçanërisht kur viheni në provë ose kur e gjeni veten duke u përballur me ndryshime. Mos harroni, ajo që keni arritur nuk është e rastësishme. Është prova se jeni të aftë të kapërceni sfidat. Dhe prandaj mund të përballeni lehtësisht me të tjerët; ju vetëm duhet të bëheni më të vetëdijshëm për potencialin tuaj dhe të përfitoni nga përvojat e fituara.

 

Figura nr.2

Në këtë imazh psikika fut paralelizmin simetrik midis dy maleve. Evokimi i perfeksionizmit

Vështirësia më e madhe për ata që zgjedhin këtë imazh përfaqësohet nga kërkimi i vazhdueshëm për përsosmëri; një stimul ndonjëherë jofunksional që bëhet pengesë për projektet e dikujt.

Nëse zgjedhja juaj bie në këtë imazh do të thotë se jeni kërkues ndaj vetes; ju ndoshta prisni më të mirën nga ajo që bëni. Ju nuk pranoni gabime; ju hartoni listat e veprimeve për të bërë, gjithmonë të frikësuar se mos harroni disa. Në thelb, përsosmëria synon veten dhe jo të tjerët.

Sigurisht, dëshira për të shkëlqyer mund të jetë shpërblyese, por vetëm për sa kohë që ky qëndrim nuk bëhet frenues dhe diçka që pengon potencialin e dikujt. Një dozë vetë-tolerance është më e nevojshme se kurrë, së bashku me njohjen se jo çdo gjë meriton të njëjtin angazhim. A nuk mendoni se meritoni të ndiheni të qetë?

Mos u rezistoni ndryshimeve, mësoni të përshtateni duke shfrytëzuar aftësitë tuaja të mëdha, duke pranuar dhe mirëpritur atë që vjen. Vetëm në këtë mënyrë asnjë ngjarje e paparashikuar nuk do t’ju destabilizojë. Nga ana tjetër, jeni përballur me sfida që i keni kapërcyer shkëlqyeshëm: a keni harruar se sa i zoti jeni në ngritjen pas rënies?

 

Figura nr.3

Në këtë imazh, psikika fut në vetvete rregullimin strukturor të harqeve në kontekstin shkëmbor. Evokimi i ankthit

Nëse zgjedhja juaj bie në këtë imazh do të thotë që ju keni tendencën të shqetësoheni së tepërmi për gjithçka. Një lloj shqetësimi që shpesh çon në një ndjenjë pafuqie dhe pasigurie: “Po sikur të gaboj? A do të jem në gjendje? A janë të sinqertë me mua? A do të sëmurem? A do të humbas punën time? A do të mjaftonin kursimet e mia në rast nevoje?”

Një lloj mendimi i vazhdueshëm, aspekti më i keq i të cilit nuk janë vetë shqetësimet, por fakti që ato duken të pakontrollueshme dhe rrjedhimisht paaftësuese, duke qenë se nuk stimulojnë veprime dhe ndryshime. Sigurisht, të jesh largpamës nuk dëmton kurrë, por gjithçka ka një kufi! Kur gjërat nuk shkojnë siç do të donim, ne biem në zhgënjim dhe kjo gjendje na bën edhe më të shqetësuar dhe të pasigurt. Ne nuk mund të mbajmë gjithçka nën kontroll; ngjarjet e papritura janë pjesë e jetës.

Jeta ofron alternativa; jini të hapur… mos u mbyllni! Ju zgjodhët këtë imazh sepse e pavetëdijshmja tërhiqej nga harqet që i hapen jetës. Pra, mbani mend, sa herë që mbylleni para ankthit dhe ngurtësisë, ju vetëm forconi blindët tuaj, duke rrezikuar të mos shihni se si janë gjërat “në të vërtetë”. Shpesh për shkak të frikës së dështimit, nuk jeni në gjendje të merrni vendime që janë të rëndësishme për jetën tuaj. Keni frikë të bëni gabime dhe të pendoheni për zgjedhjet tuaja. Megjithatë brenda jush ka një vullkan idesh dhe projektesh interesante….përpiquni t’i besoni vetes dhe do të shihni që ankthi pak nga pak do të bëhet më i pakët nga armiku juaj.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top