FB

May 11, 2024 | 7:40

Testi i pyllit: testi i psikanalizës relacionale

 

Bllokime që parandalojnë lumturinë tonë, frikëra të pazgjidhura, vlera që rregullojnë zgjedhjet dhe sjelljet tona… Testi i pyllit përpiqet të hedhë dritë mbi shumë nga këto çështje përmes psikanalizës relacionale. Sipas kësaj qasjeje, vuajtja jonë psikologjike është e rrënjosur në një arkitekturë të fshehur që duhet ta nxjerrim në sipërfaqe për ta shëruar dhe avancuar.

ecje-pyllPër ata që nuk kanë dëgjuar kurrë për këtë test projektiv dhe relacional, gjëja e parë që duhet të dini është se nuk është saktësisht një mjet konvencional. Testi pyjor nuk ka besueshmëri dhe vlefshmëri të mjaftueshme për t’u bërë pjesë e praktikës së zakonshme klinike. Megjithatë, nuk mund ta mohojmë rëndësinë e tij brenda kontekstit dhe qasjes teorike në të cilën është krijuar dhe që, pa dyshim, ia vlen të dihet.

Testi i pyllit është një test projektues me të cilin kuptohen frikërat, bllokimet dhe interesat më të thella të çdo pacienti.

Psikanaliza relacionale është një qasje relativisht e fundit që përfaqësoi një hap përpara brenda psikanalizës siç e njohim ne.  Objektivi i tij kryesor është të promovojë zhvillimin emocional të subjektit dhe, për ta bërë këtë, duhet të trajtojë ato nyje dhe blloqe që kufizojnë dhe shkaktojnë dhimbje. Hiqni dorë nga konceptet klasike të Id, Ego dhe Superego.

Psikoterapisti relacional dëshiron të rindërtojë pacientin. Për këtë qëllim, ai do ta drejtojë atë në mënyrë që ai të mund të ndërveprojë (të lidhet) me mjedisin e tij rrethues në një mënyrë më të shëndetshme. Do ta trajnojë atë që ta bëjë të aftë ta shohë botën nga një këndvështrim tjetër dhe pa frikë , duke e ndihmuar të kalojë nëpër ato zona më të errëta ku nuk guxonte të hynte më parë. Kjo është arsyeja pse  testi i pyllit është një test i mirë nga i cili mund të mësoni më shumë rreth arkitekturës themelore të një personi.

 

Si mund të na ndihmojë testi i pyllit?

Testi i pyllit, në vend që të matë një dimension, kompetencë ose aftësi, vepron si një projeksion i botës emocionale të personit.  Ne kemi folur tashmë në më shumë se një rast për të ashtuquajturat teste projektive, të tilla si, për shembull, testi i pemës ose testi i familjes. Këto janë, në thelb, mjete psikologjike që përdoren për të përfunduar një vlerësim.

Të vetme dhe të aplikuara ekskluzivisht, ato nuk mund të jenë kurrë të vlefshme.  Ato duhet të shoqërohen nga strategji të tjera si intervista, vëzhgime dhe teste të tjera psikologjike me besueshmëri dhe vlefshmëri të demonstruar për të arritur në një diagnozë adekuate ose një pikënisje nga e cila duhet të ndërhyhet. Në fushën e psikanalizës relacionale, ky test është një nga më të përdorurit për arsyet e mëposhtme:

Zbulon gjendjen emocionale të pacientit.

Ai jep një paraqitje të shkurtër të konflikteve të mundshme të pazgjidhura të fëmijërisë dhe peshës së së kaluarës në të tashmen e personit.

Ajo nxjerr në pah strategjitë e kapërcimit që dikush ka ose i mungojnë.

Zbuloni vlerat tuaja.

E bën të qartë se cilët janë personat e kontaktit të pacientit.

Nxjerr në pah frikën, dëshirat personale, pritshmëritë.

 

Pylli për psikanalizë

Pylli është një skenar me një komponent shumë të qartë mistiko-emocional në çdo kulturë.  Vetë Carl Jung në librin e tij  Arketipet e të pandërgjegjshmes kolektive  shpjegoi se këta skenarë kanë përmbajtur rreziqet tona më të mëdha dhe frikërat më ataviste që nga kohërat e lashta. Në një farë mënyre, kalimi nëpër to ndonjëherë simbolizon një kthim në atë të kaluar stërgjyshore në të cilën gjejmë pjesën më të thellë të qenies sonë. Psikanaliza e konsideron pyllin si reflektim të të pandërgjegjshmes.  Është ajo marrëdhënie simbolike që ndonjëherë shfaqet në ëndrrat tona dhe ku lindin shumë nga fobitë tona: frika nga errësira, nga fundosja apo rënia në boshllëk, frika nga insektet apo kafshët e egra…

 

Si kryhet testi i pyllit?

Testi i pyllit kryhet duke u nisur nga një vizualizim . Terapisti, i pajisur me një laps dhe një fletë letre, do ta drejtojë pacientin në çdo pyetje dhe më pas do të shënojë çdo përgjigje që ai jep. Testi është i thjeshtë, kërkon vetëm krijimin e një ambienti të rehatshëm dhe të sigurt në mënyrë që personi të mund të përfundojë natyrshëm udhëtimin e brendshëm.

Hapi i parë është të ftoni pacientin të vizualizojë një pyll. Një skenë e qetë, me pemë, përmes së cilës ai përparon në vetmi. Pas kësaj, atyre do t’u bëhen pyetjet e mëposhtme:

A janë pemët të shpërndara gjerësisht? Është një pyll i dendur e labirint apo ka një rend të caktuar?

A mund të përparoni lehtë apo duhet të kapërceni shumë pengesa?

Është ditë apo natë?

A është pylli i paprekur apo është djegur apo shkatërruar?

Ndërsa ecni, gjen një çelës. Çfarë bëni me të?

Vazhdo të ecësh. Papritur takoni një kafshë. Çfarë kafshe është? A ju kërcënon, keni frikë apo i afroheni për ta përkëdhelur?

Duke ecur nëpër pyll, arrini në një kasolle. Ju trokitni në derë dhe dikush ju hap atë. Kush është ky person?

Vizualizoni veten duke hyrë në kasolle. Jeni brenda dhe papritmas gjithçka është zhdukur, gjithçka është e bardhë për disa sekonda, sepse po arrini diku tjetër.  Më thuaj ku je pas këtij hapi. Më trego çfarë shikon dhe si ndihesh.

Pyetjet që përbëjnë testin e pyllit përshkruajnë një udhëtim të brendshëm thellësisht zbulues. Nëse pacienti bashkëpunon dhe e kryen ushtrimin në mënyrë efektive ndërsa ndihet i përfshirë, ne do të marrim informacione të dobishme.  Ne do të mund ta marrim me mend gjendjen e tij shpirtërore falë formës dhe gjendjes së pyllit (nëse është djegur, nëse është natën…).  Do të zbulojmë gjithashtu frikën e tij, personin e tij kryesor referues dhe skenarin më të rëndësishëm apo vendimtar për të.

Ky informacion, i kontekstualizuar me intervista dhe teste të tjera, mund të jetë i dobishëm për terapistët psikoanalitikë relacionalë.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top