FB

May 13, 2024 | 7:40

Testi i reflektimit njohës: A mund ta kaloni këtë test të shkurtër inteligjence?

Më pak se një në pesë njerëz e kalojnë këtë test inteligjence, që mendohet të jetë më i shkurtri në botë me vetëm tre pyetje.

test-matematike

Testi i Reflektimit Njohës ka një përqindje kalueshmërie prej vetëm 17 për qind, duke e lënë shumicën e atyre që e tentojnë atë të hutuar.
Fillimisht ishte pjesë e një punimi kërkimor të botuar në 2005 nga profesori i MIT Shane Frederick, dhe së fundmi është rishfaqur në internet me shumë njerëz që i japin një hap.
Si pjesë e studimit të tij, profesor Frederick kishte më shumë se 3,000 pjesëmarrës nga një sërë prejardhjesh arsimore për të përfunduar testin, por edhe ata që ndiqnin universitetet më të mira amerikane si Yale dhe Harvard u përpoqën të gjenin të gjitha përgjigjet.
Profesor Frederick tha: “Tre artikujt në CRT janë ‘të lehta’ në kuptimin që zgjidhja e tyre kuptohet lehtësisht kur shpjegohet, megjithatë arritja e përgjigjes së saktë shpesh kërkon shtypjen e një përgjigjeje të gabuar që vjen ‘impulsivisht’ në mendje”.
Pra, si do të vazhdoni?

Cilat janë pyetjet?
1.Një shkop dhe një top kushtojnë 1,10 dollarë në total. Shkopi kushton 1 dollarë më shumë se topi. Sa kushton topi?
2.Nëse pesë makinave u duhen pesë minuta për të krijuar pesë miniaplikacione, sa kohë do t’u duhej 100 makinave për të bërë 100 miniaplikacione?

3.Në një liqen, ka një copë zambakësh. Çdo ditë, copëza dyfishohet në madhësi. Nëse duhen 48 ditë që copëza të mbulojë të gjithë liqenin, sa kohë do t’i duhet që copëza të mbulojë gjysmën e liqenit?

Cilat janë përgjigjet?
Këto janë tre përgjigjet më të zakonshme që njerëzit hamendësojnë, por në fakt ato janë të pasakta:
1.10 cent
2.100 minuta
3.24 ditë
Profesor Frederick tha: “Kushdo që mendon për të qoftë edhe për një moment, do të kuptojë se diferenca midis 1$ dhe 10 cent është vetëm 90 cent, jo 1$ siç e përcakton problemi.
“Në këtë rast, kapja e këtij gabimi është e barabartë me zgjidhjen e problemit, pasi pothuajse të gjithë ata që nuk përgjigjen ’10 cent’ japin, në fakt, përgjigjen e saktë.”

Përgjigjet e sakta janë:
1-Pesë cent
2-Pesë minuta
3-47 ditë

Këtu janë përgjigjet e shpjeguara
Presh Talwalkar, autori i The Hoy of Game Theory: An Introduction to Strategic Thinking, shpjegoi se si të përpunohen përgjigjet e sakta për secilën nga tre pyetjet në blogun e tij, Mind Your Decisions.
1.Thuaj se topi kushton X. Pastaj shkopi kushton 1$ më shumë, pra është X + 1. Pra, kemi shkopi + top = X + (X + 1) = 1.1 sepse së bashku kushtojnë 1.10$. Kjo do të thotë 2X + 1 = 1.1, pastaj 2X = 0.1, pra X = 0.05. Kjo do të thotë se topi kushton pesë cent dhe shkopi kushton 1,05 dollarë.

2.Nëse pesë makinave u duhen pesë minuta për të krijuar pesë miniaplikacione, atëherë një makine i nevojiten pesë minuta për të krijuar një miniaplikacion (secila makinë bën një miniaplikacion në pesë minuta). Nëse kemi 100 makina që punojnë së bashku, atëherë secila mund të krijojë një widget në pesë minuta. Pra, do të ketë 100 widget në pesë minuta.

3.Çdo ditë PËRPARA patch-i dyfishohet në madhësi. Pra, çdo ditë BACKWARDS do të thotë që copëza përgjysmohet në madhësi. Pra, në ditën e 47 liqeni është gjysmë i mbushur.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top