Lifestyle

May 23, 2020 | 8:14

Trendi i modës së qëndrueshme

Lëkurë vegane, pambuk organik, bizhuteri nga materialet e ricikluara, koleksione nga ripërdorimi i pëlhurave: moda ekologjike del nga rruga e eksperimenteve dhe inovative për tu bërë popullore, siç tregohet nga një hulumtim i kryer. Markat e mëdha dhe zinxhirët e modës së shpejtë ofrojnë modë të qëndrueshme me koleksione speciale dhe etiketa të qarta në artikujt në shitje, duke ditur që deri më tani një pjesë e mirë e konsumatorëve janë të gatshëm të veshin rroba që janë sa më eko-miqësore dhe me një gjurmë të qëndrueshme mjedisore dhe njerëzore.

Ne jemi larg nga qëllimi, por udhëtimi ka filluar, siç dëshmohet nga raporti i krijuar nga Lyst me Good on You, organizata autoritare angleze që ndihmon konsumatorët të bëjnë blerje më të mirë, duke vlerësuar kompanitë bazuar në trajtimin e punëtorëve, planetit dhe kafshëve.

Qëndrueshmëria është bërë zyrtarisht një temë e përsëritur në sektorin e modës, duke stimuluar disa marka për të filluar nisma të reja, për të shkëmbyer më shumë informacion me klientët e tyre dhe për të vendosur qëllime të reja për të qenë më etikë në prodhimet e tyre. Kjo del nga hulumtimi i 12 muajve të fundit në platformën e modës dhe Google.

Kërkimet për “lëkurën vegane” u rritën 69% nga viti në vit, me një mesatare prej 33.100 kërkimesh mujore në internet. Hulumtimi për “pambukun organik” është rritur me 23% që nga nëntori, ndërsa hulumtimi “plastik i ricikluar” ka fituar 35% interes që nga janari. Kërkesa për atlete plastike të ricikluar Adidas ishte veçanërisht e lartë, me një rritje prej 305% në shikimet e faqeve për këpucët firme. Hulumtimi i modës me fjalën “biodegradable” është rritur gjithashtu me 10% që nga fillimi i vitit. Ndërkohë, kërkimet për lesh të vërtetë kanë rënë 8% nga viti në vit. Ndërsa atletet dhe xhinset mbeten dy nga kategoritë më të kërkuara të produkteve në fushën e modës së qëndrueshme, duke u rritur me 142% dhe 108% respektivisht në baza vjetore, hulumtimi zbulon se interesat e përdoruesve kanë ndryshuar.

Të dhënat e hulumtimit tregojnë se interesi për “bizhuteri të rindërtuar” është rritur 90% nga viti në vit, ndërsa kërkimet për “bizhuteri etike” janë rritur me 60% për të njëjtën periudhë. Me një mesatare prej mbi 1.000 kërkimesh mujore, “bluzat eko” janë në trend krahas veshjeve të qëndrueshme aktive, për të cilat kërkimet vazhdimisht rriten, me një rritje prej 151% në bazë vjetore.

Veshjet e qëndrueshme të notit janë një segment që rritet me shpejtësi: kërkimet u rritën 65% një vit më parë, me një kërkesë për bikini eko-miqësore dhe rroba banje që vinin kryesisht nga Australia, e ndjekur nga Mbretëria e Bashkuar dhe Shtetet e Bashkuara. Gjatë tre muajve të fundit, kërkimet për “modën e ngritur” janë rritur 42%. Në të njëjtën kohë, kërkesa për artikuj të modës “të dorës së dytë” dhe “të përdorura” është rritur me 45% që nga nëntori: atlete, orë dhe çanta janë kategoritë më të kërkuara në kombinim me këto fjalë kyçe.

Ndër produktet më të blera janë atlete Veja Campo, atlete Eclypse të Stella McCartney. Ndër markat që duhen mbajtur parasysh sipas Good on You: Mother of Pearl, Ecoalf, WWAKE, Maggie Marilyn, Fisch, Greg Lauren dhe By Walid. Veçanërisht së Itali, kërkesa për modë të qëndrueshme është rritur me 20%, konsumatorët e Lombardisë janë ata që kryejnë hulumtimet eko-miqësore të modës. Termi “lesh faux” është fjala më e përdorur në 12 muajt e fundit. Kërkimet për produktet “e modës së riciklueshme” janë rritur me 64% në 3 muajt e fundit.

 

 

Burimi / https://www.ansa.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top