Këshilla & Arsye

September 11, 2020 | 8:14

Tri shenjat që tregojnë se jeni një nënë e rraskapitur

Pranimi i të qenit të lodhura, të rraskapitura dhe madje edhe pak të stresuara nuk na bën nëna të këqija, sepse asnjë fëmijë nuk ka nevojë për një model të përsosur të prindërve për t’i frymëzuar ato.

Ky besim jo i shëndetshëm se gratë janë femra të mrekullueshme vetëm shton pritjet dhe ngarkesën e punës në kurrizin tonë. Në fakt, thuhet se ne jemi organizatorë serialë dhe ndryshe nga homologu mashkull, ne arrijmë të largojmë veten nga një mijë angazhime të përditshme mes punës, shtëpisë dhe familjes.

Por a është vërtet kështu? Ne ndoshta kemi sukses dhe dimë ta bëjmë mirë, por pasojat nuk duhet të lihen pas dore. Në fakt, kur mbingarkojmë veten me angazhime dhe përgjegjësi, mund të biem në grackën e stresit të prindërve, që sikurse e dimë, nuk shkaktohet vetëm nga puna. Termi ‘burnout’ i referohet stresit dhe rraskapitjes psikologjike që ndodh kur personi në fjalë ekspozohet, për një periudhë të gjatë, ndaj një ngarkese përgjegjësish dhe angazhimesh të tepërta.

Zakonisht, sindroma ‘burnout’ i referohet konteksteve profesionale, megjithatë edhe një nënë kur ndihet e lodhur nga detyrimet familjare dhe pritjet mund të shemben. Mekanizmi është pak a shumë i njëjtë dhe aktivizohet vetëm kur i kërkojmë trupit dhe mendjes sonë një përpjekje tepër intensive.

Sidoqoftë, ka disa shenja që ne mund të mësojmë t’i njohim para se të jetë tepër vonë dhe të marrim masa për të rifituar mirëqenien psikofizike.

Lodhja kronike është zilja e parë e alarmit. Nëse me gjithë orët e duhura të gjumit ndjehemi jashtëzakonisht të lodhur dhe nuk kemi forcën për të bërë asgjë, mbase është koha të pushojmë.

Ndjenja e paaftësisë dhe pamjaftueshmërisë është shenja e dytë që nuk duhet anashkaluar. Kjo na bën të kuptojmë se jemi vërtet të rraskapitur, deri në pikën që mendojmë se nuk jemi nëna të mira.

Nënat e rraskapitura gjithashtu priren të distancohen emocionalisht nga fëmijët e tyre, një mbrojtje që na bën të distancohemi nga fëmijët tanë për të mbrojtur veten nga lodhja ose stresi.

Nëse e gjejmë veten në këto simptoma, ose në njërën prej tyre, atëherë duhet të ndalemi për një moment dhe të pranojmë se na duhet një moment shkëputjeje nga gjithçka për të rifituar energjinë dhe forcën jetësore. Pranimi se rritja e fëmijëve është e lodhshme, nuk do të na bëjë nëna të këqija.

 

 

Burimi / https://dilei.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top