Këshilla & Arsye

November 10, 2017 | 9:54

Truri në veprim ngjyroset si një qiell plot me yje

Truri ngjyroset si një qiell plot me yje në kohë reale, për të treguar funksionimin e tij: secili ‘Yll’ është një lidhje mes neuroneve, shfaqur në mënyrë më pak ose më shumë të fortë, në përputhje me nivelin e aktivitetit.

cover-2

Hulumtimi, i botuar nga Nature Communications, tregon veprimtarinë e një qarku sinaptik: “Është sikur të mund të fotografoni më tej aktivitetin e qarqeve sinaptike brenda trurit të një qenieje të gjallë dhe kjo me një rezolucion shumë të lartë,”shpjegon Profesor Malgaroli.

“Rezultati i” hartës “tonë i ngjan një qielli të shkëlqyer, ku secili yll tregon sinapse të trurit dhe intensiteti i ndriçimit pasqyron nivelin e aktivitetit të këtij sinapsi”, shpjegon Antonio Malgaroli, profesor i fiziologjisë dhe neuroshkencave në Fakultetin e Psikologjisë.

Komunikimi ndërmjet qelizave nervore ndodh në nivelin sinaptik, një pikë kontaktimi mikroskopik midis neuroneve para sinaptik dhe post-sinapik. Kur neuroni para sinaptik merr një sinjal elektrik, lëshon një grup neurotransmetuesish që dërgojnë një “mesazh” tek neuroni post-sinaptik. Këto neurotransmetues mbahen në vezikulat sinaptike, organele të vogla sferike, bashkimi i të cilave me membranën e sinapsit liron neurotransmetuesin. Në këtë mënyrë, sinjali elektrik mund të përhapet në mes të neuroneve, duke lejuar që stimulimi të udhëtojë brenda qarkut.

Sipas studiuesve, ky studim mund të çojë në të ardhmen drejt zhvillimit të metodave të ngjashme dhe mund të përdoret edhe tek njerëzit. Këto teknika mund të përdoren për diagnostikimin e hershëm të sëmundjeve të ndryshme neurologjike dhe psikiatrike që ndryshojnë funksionin e trurit, apo për të testuar dhe për të përmirësuar efektet e trajtimeve të shumë medikamenteve.

To Top

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com