FB

September 14, 2021 | 8:35

Turpi ndihmon në shpjegimin e lidhjes midis narcizmit dhe lidhjes së pasigurt midis të rinjve

Një studim i ri i publikuar në BMC Psychiatry vë në dukje rolin e turpit në kontributin ndaj rezultateve negative që lidhen me narcizmin tek të rriturit e rinj. Studiuesit zbuluan se të rinjtë që ishin më të rrezikuar për t’u prekur nga narcizmi demonstruan turp më të madh dhe rezultate më të larta në lidhjen e preokupuar.

Edhe pse çrregullimi narcisist i personalitetit (NPD) ka tërhequr shumë vëmendje si nga shkencëtarët ashtu edhe nga njerëzit, kërkimet në lidhje me trajtimin efektiv të çrregullimit mbeten të pakta. Tipari i personalitetit të narcizmit përcaktohet nga një imazh i fryrë për veten, mungesa e ndjeshmërisë për të tjerët dhe një nevojë e jashtëzakonshme për vëmendje.

Charlotte C. van Schie dhe kolegët e saj theksojnë se tiparet narcisiste priren të rriten natyrshëm gjatë adoleshencës dhe disa nga këto karakteristika mund të jenë edhe përshtatëse. Sidoqoftë, tiparet e tyre ekstreme narcisiste mund të zhvillohen në narcizëm patologjik dhe të bëhen jopërshtatës.

Studiuesit u motivuan për të studiuar procesin psikologjik përmes të cilit narcisizmi në adoleshencë bëhet jopërshtatës. Ata propozuan rolin kontribues të turpit, duke sugjeruar që kur adoleshentët me një ndjenjë të rritur të vetes nuk e perceptojnë veten se po jetojnë sipas këtij standardi jorealist, ata përjetojnë turp. Ky turp më pas çon në luftime të brendshme dhe vështirësi ndërpersonale, duke dëmtuar marrëdhëniet e tyre shoqërore.

Gjithsej 348 të rritur të rinj midis moshës 17 dhe 25 vjeç plotësuan një pyetësor që maste dy aspekte të narcizmit: narcizmi i prekshëm (i karakterizuar nga ndjeshmëria ndaj refuzimit) dhe narcizmi madhështor (i karakterizuar nga vetëbesimi i lartë). Sondazhi gjithashtu përfshiu një shkallë që vlerësonte turpin në lidhje me karakterin, trupin dhe sjelljen e dikujt. Së fundi, u vlerësuan katër stilet e lidhjes të sigurt, të preokupuar, refuzues dhe të frikshëm.

Studiuesit zbuluan se të rinjtë me nivele më të larta të narcisizmit të prekshëm gjithashtu përjetuan nivele më të larta të turpit. Ky nuk ishte rasti për ata me narcizëm madhështor. Për më tepër, turpi ndërmjetësonte lidhjen midis narcizizmit të prekshëm dhe stileve të lidhjes. Në mënyrë të veçantë, të rriturit e rinj që ishin më të prirur për narcizëm përjetuan turp më të madh dhe lidhje më pak të sigurt. Turpi nuk ndërmjetësoi marrëdhënien midis narcisizmit madhështor dhe asnjë prej stileve të lidhjes.

Autorët shpjegojnë se përjetimi i niveleve të larta të turpit mund të pengojë marrëdhëniet shoqërore duke bërë që individët të tërhiqen nga të tjerët, të bëhen tepër të kapur, apo edhe të bëhen armiqësorë. Gjetjet mund të sugjerojnë që të rinjtë me narcizëm të prekshëm përjetojnë turp më të madh për shkak të pabarazisë midis vetes së tyre ideale dhe vetes së tyre aktuale dhe se ky turp çon në karakteristika antagoniste që pengojnë marrëdhëniet e tyre shoqërore.

Në veçanti, bazimi i vetëvlerësimit të dikujt në gjykimin e të tjerëve-i quajtur vetëvlerësim i kushtëzuar-ishte aspekti i narcisizmit të prekshëm që ishte përgjegjës për lidhjen midis narcizmit dhe turpit. Autorët vërejnë se kjo është në përputhje me pikëpamjen se njerëzit narcistë kanë një “ndjenjë më të dobët të vetes” që varet më shumë nga mënyra se si i perceptojnë të tjerët dhe më pak nga përvojat e tyre të brendshme.

Van Schie dhe ekipi i saj diskutojnë implikimet e mundshme për trajtimin klinik të narcizmit, duke sugjeruar që, “nxitja e dhembshurisë ndaj vetes, përfshirë edhe me të rinjtë, mund të kundërshtojë efektet përçarëse të turpit duke lejuar nevojat dhe ndjenjën e vetes, përfshirë aspektet negative të vetes, për t’u përjetuar.”

Autorët e studimit theksojnë se hulumtimi i tyre ishte i prerë, i cili nuk i lejon ata të konkludojnë kauzalitetin. Ndërsa duket e besueshme që narcizmi shkakton rritje të turpit, gjithashtu mund të jetë turpi ai që i paraprin narcizizmit.

 

 

Burimi / https://www.psypost.org/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0684022192
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top