Në fokus

March 15, 2019 | 8:05

Ushqyerja e zgjatur me gji dhe përfitimet që sjell për nënën dhe fëmijën

Ushqyerja e me gji përfshin përfitime të shumta për nënën dhe foshnjën. Ushqyerja me gji mund të konsiderohet normale derisa fëmija të jetë 6 ose 7 vjeç.

Kur ushqyerja me gji zgjat më shumë se nëntë muaj, shpesh vuan një presion të fortë shoqëror. Kritikat gjithashtu vijnë nga familja, miqtë dhe të njohurit më të afërt. Për një nënë që zgjedh ushqyerjen e zgjatur me gji, kjo sigurisht që është vështirësia më e madhe.

Pyetja bëhet edhe më e vështirë nëse nënat fillojnë të largohen pas 2 vjetësh. Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) rekomandon ushqyerjen vetëm me gji, për gjashtë muajt e parë. Duke filluar nga kjo periudhë, ajo duhet të kombinohet me ushqime të tjera deri në 2 vjet të jetës së fëmijës. Prej këtij momenti, ushqyerja me gji do të zgjasë për aq kohë sa nëna dhe fëmija duan.

Në bazë të kësaj premise, nëna mund të kryejë ushqyerje me gji për 6 ose 7 vjet, pasi nuk ka të dhëna që provojnë ndonjë efekt të dëmshëm. Studimet kanë arritur në përfundimin se ushqimi me gji sjell përfitime për nënën dhe fëmijën.

Megjithatë, pavarësisht shumë përfitimeve, mund të jetë e vështirë të ushqehet me gji për më shumë se 2 vjet. Për nënën, ushqimi i zgjatur me gji përfshin një sërë vështirësish sociale dhe kulturore. Këto nuk janë gjithmonë të lehta për t’u përballuar.

“Për nënën, ushqyerja e zgjatur me gji mund të konsiderohet krejtësisht normale deri në 6 ose 7 vjet të jetës së fëmijës”

Barrierat sociale

Shpesh besohet se ushqimi i zgjatur me gji mund të ketë efekte negative mbi foshnjën. Për shembull, mendohet se mund të krijojë probleme psikologjike. Për më tepër, besohet se pas nëntë muajve të parë, qumështi i gjirit nuk është më i mjaftueshëm për ushqimin e duhur. Në realitet, ka shumë keqinformime mbi këtë temë. Shoqëria duhet të jetë e vetëdijshme për përfitimet e ushqyerjes së zgjatur me gji dhe për të ndihmuar nënat që kanë zgjedhur këtë rrugë.

Ushqyerja me gji dhe përfitimet e saj për nënën dhe foshnjën

Dëshmitë e shumta shkencore tregojnë përfitimet e ushqyerjes së zgjatur me gji. Kjo ndihmon në reduktimin e fillimit të çrregullimeve të ndryshme. Ne i referohemi diarresë, sëmundjeve akute infektive të traktit respirator, obezitetit, diabetit dhe kancerit tek fëmijët.

Përfitimet për nënën janë si emocionale ashtu edhe fizike. Ato që kanë kryer ushqim të zgjatur me gji kanë më pak gjasa të zhvillojnë kancerin e vezoreve dhe të gjirit. Për më tepër, ato arrijnë të mbajnë nën kontroll presionin e gjakut dhe kolesterolin. Ato gjithashtu kanë më pak shanse për t’u prekur nga diabeti i tipit 2 dhe të vuajnë nga osteoporoza.

Hulumtimet e shumta tregojnë se qumështi i gjirit nuk e humb vlerën ushqyese me kalimin e kohës. Pas vitit të parë, ai është edhe më i pasur në yndyrë dhe kalori. Ajo lidhet gjithashtu me zhvillimin më të mirë njohës dhe psikomotor të fëmijës. Deri në moshën 7 vjeç, sistemi imunitar i fëmijës ende nuk është zhvilluar plotësisht. Për këtë arsye, pediatrit duhet të këshillojnë dhënien e gjirit. Në fakt, qumështi i gjirit është shumë më i vlefshëm se çdo lloj qumështi tjetër. Falë përqindjes së lartë të antitrupave dhe lëndëve ushqyese, ai i ofron fëmijës mbrojtje më të madhe kundër infeksioneve.

Në përmbledhje, ushqimi i zgjatur me gji përfshin vetëm përfitime, si për nënën ashtu edhe për fëmijën. Kritikat në këtë drejtim bazohen në besime dhe paragjykime të rreme.

 

 

Burimi / siamomamme.it

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top