FB

October 19, 2021 | 9:38

Ushtrime izometrike, çfarë janë dhe për çfarë shërbejnë?

Ushtrimet izometrike janë lëvizje që përfshijnë tkurrje izometrike. Ekzistojnë tre lloje të tkurrjes së muskujve:

Koncentrik: Muskuli shkurtohet ndërsa kontraktohet.

Ekscentrik: Muskuli shtrihet ndërsa kontraktohet.

Izometrike: Ky ushtrim kërkon që ju të ushtroni forcën e muskujve pa lëvizur. Me fjalë të tjera, ju duhet të mbani tkurrjen pa ndonjë lëvizje të nyjës. Ekzistojnë dy lloje të kontraktimeve izometrike: njëra në të cilën ju duhet të mbani një pozicion izometrik dhe tjetra ndërsa shtyni në mënyrë izometrike.

Një shembull i mirë i një ushtrimi izometrik është ulja në mur. Pas mbledhjes, mbani pozicionin izometrik për 30-60 sekonda para se të ngriheni. Gjithashtu kryeni kontraktime izometrike në aktivitetet e përditshme. Për shembull, kur sillni një objekt si dy ose tre tekste të rënda para jush, pesha e librave zvogëlohet. Por në vend që të lëshoni librat, duart dhe krahët kundërshtojnë këtë lëvizje me forcë të barabartë që shkon lart. Kjo lejon që muskujt biceps të kontraktohen në mënyrë izometrike.

PËRFITIMET

-Ju mund t’i praktikoni në grupe të veçanta të muskujve.

-Lëvizjet izometrike kërkojnë vetëm peshën e trupit, një sipërfaqe të qëndrueshme për të punuar dhe hapësirë të mjaftueshme për të kryer stërvitjen. Thënë kështu, ju mund të përfshini shtangë dore, barbellë ose shirita si një formë rezistence.

-E dobishme për rehabilitimin e lëndimeve: ushtrimet izometrike ju lejojnë të rrisni forcën pa stresuar nyjet.

-Mund të përmirësojë performancën në disa sporte dhe aktivitete: Një shumëllojshmëri e sporteve, aktiviteteve fizike dhe klasave të fitnesit kërkojnë forcë statike të muskujve.

 

 

Burimi / https://www.donnad.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top