FB

February 23, 2021 | 8:40

Varësia nga tharësja, jetojmë në një botë që kërkon të bëjmë shumë detyra

Ne jemi gjithmonë në nxitim. Në jetën e përditshme ne ndiejmë presionin që të përshtatemi në mënyrë të përsosur me punën dhe angazhimet tona familjare, kohën për sport, kohën e lirë… sikur të ishim në një nga lojërat tona më të mira Tetris. Ne jetojmë në një botë që kërkon që ne të bëjmë shumë detyra, një botë ku “ekzekutohet” fjalëkalimi i vetëm.

Ne ushqehemi me nxitim, flemë pak, lëvizim shpesh nga një vend në tjetrin në qytet duke debatuar me trafikun… dhe gjithë ditën dëgjojmë telefonin të bjerë, telefonata, mesazhe… Vrapojmë, vrapojmë dhe pastaj luftojmë. Shpesh ne mund të ndalemi vetëm për një grip, një dhimbje koke, dhimbje muskulore ose kockash, urth. Trupi ynë flet me ne dhe di çfarë na thotë: ai reagon ndaj stresit dhe emocioneve të pamendueshme përmes atyre dhimbjeve fizike, atyre sinjaleve që na lejojnë të ndalemi.

Sigurisht është e domosdoshme të mësojmë të dëshifrojmë emocionet që qëndrojnë në themel të dhimbjes sonë, për të zvogëluar nivelin e stresit në lidhje me zakonet e sëmura të përditshme dhe merrni kohë për t’u kujdesur për veten, duke lejuar që të ndiqni një fjalë të re: “relaksim”. Relaksimi është bërë një nevojë, të cilën ne duhet të mësojmë ta mbështesim, duke lënë mënjanë ndjenjën e fajit kulturor të lidhur me “detyrimin për të bërë”.

Me vetëdije apo jo, në një nivel mbrojtës ne zhvillojmë strategji personale për të ulur nivelin e stresit dhe për të ulur zhurmën tonë të jetës së përditshme. Një fenomen që lëviz në këtë drejtim, duke u futur në një pamje të një furie sociale, është rritja e përdorimit të tharëses së flokëve me qëllimin alternativ të relaksimit. Nuk është e pazakontë të dëgjosh për këtë praktikë specifike e cila është e përhapur veçanërisht tek të rinjtë. Pajisja e vogël nuk përdoret ekskluzivisht për tharje, por për të shijuar efektin e dobishëm të bashkimit midis zhurmës dhe nxehtësisë.

Ju ndjeni dëshirën për të hyrë në tharëse flokësh, nga nevoja për t’u mbyllur në një botë të mbytur në të cilën mund të relaksoheni. Dëshmitë nënvizojnë efektin e dobishëm të kësaj praktike, duke treguar uljen e stresit dhe rritjen e aftësisë për t’u përqendruar dhe për të fjetur. Karakteristikat relaksuese dhe rigjeneruese zbulohen shpesh nga prindërit që luftojnë me rezistenca të vogla në kohën e gjumit të të porsalindurve.

Tharësja e flokëve relakson, izolon, mbron, përkëdhel, ndihmon për të menduar, për të studiuar, për të fjetur… Magjia e tharëses së flokëve jepet nga bashkimi i zhurmës së saj me nxehtësinë në lëkurë, dy ndjesi që zgjojnë nevojat e kënaqura në jetën embrionale.

Në placentë, ku realiteti ynë i shëndoshë është mbytur dhe filtruar, ne perceptojmë një zhurmë të ngjashme me zhurmën e tharëses së flokëve. Zhurma e bardhë përcaktohet pasi është një tingull i përbërë nga të gjitha frekuencat e dëgjueshme, për të njëjtin parim në të cilin drita e bardhë përfaqëson bashkësinë e të gjitha ngjyrave të dukshme. Përveç tharëses së flokëve dhe pajisjeve të tjera të tilla si fshesa me korrent dhe kapaku i tenxheres, vetia e zhurmës së bardhë gjithashtu i përket elementeve natyrore si shiu, rrjedha e një përroi, përplasja e detit në shkëmbinj… të cilat ndihmojnë për të maskuar tinguj të tjerë të bezdisshëm të mjedisit. Përsëritja e vazhdueshme e frekuencave, tipike për zhurmat e bardha, lehtëson arritjen e një ndjesie të ngjashme me një ekstazë ku psikika automatikisht largon mendimet komplekse dhe braktis veten.

Kërkimi i ngrohtësisë gjithashtu flet për një nevojë të kënaqur në jetën para lindjes. Fetusi përjeton ndjesi ngrohtësie në kontakt të zgjatur dhe të gjerë me nënën, në përvojën e një trupi të mbështjellë, të përmbajtur, të mbrojtur dhe në të njëjtën kohë të shkrirë me të vetën dhe botën përreth tij. Teoritë e lidhjes nënvizojnë rëndësinë e ngrohtësisë së nënës në këtë.

Nga pikëpamja psikodinamike, është e arsyeshme të rilexohet përdorimi i shpeshtë i praktikës alternative të tharëses së flokëve si një nevojë për regresion në një fazë para lindjes në të cilën njëra është e tëra dhe bashkimi është çelësi i tërësisë. Duke u kthyer në një fazë të padiferencuar, individi bie në kontakt me një ndjenjë mbrojtjeje dhe sigurie që ju lejon të relaksoheni dhe gjithashtu flet për një nevojë për kujdes dhe varësi nga figura e nënës. Këto nevoja duhet të plotësohen, aty ku ato nuk janë kënaqur plotësisht në atë kohë.

Me këto ambiente, nuk është komplekse të imagjinohet se si praktika alternative e tharëses së flokëve mund të evoluojë në strukturimin e një varësie që mund të shoqërohet me kazanin e madh të varësive të reja, se si koha në shoqërinë e tij mund të rritet në mënyrë eksponenciale dhe të ndërhyjë në mënyrë të konsiderueshme në zakonet normale të jetës së përditshme. Nevoja për nxehtësi dhe zhurmë bëhet aq e fortë sa mekanizmi klasik i detyrimit për të përsëritur vendoset për t’i kënaqur ato; fikja e tharëses së flokëve dhe privimi prej saj bëhet gradualisht gjithnjë e më i vështirë, sepse mundësia e plotësimit të nevojave të dikujt pa pajisjen shtëpiake është shumë larg.

Nuk ka mungesë të rreziqeve materiale që lidhen me përdorimin e tepërt të tharëses së flokëve: përveç rritjes së konsumit të energjisë elektrike që regjistron një ndikim ekonomik në buxhetin e familjes, ekziston rreziku që përdorimi i tepërt të shkaktojë djegie ose flluska në lëkurë dhe që, nëse është i pakontrolluar, gjeneron mundësinë e djegieve.

Kjo praktikë e re mund të ketë filluar si një përpjekje për t’u çlodhur në një botë të mbushur me furi. Tendenca për t’u bërë kronike, për krijimin e një mekanizmi varësie, nga ana tjetër, tregon nevojën që individi të plotësojë mungesat, nevojat e paplotësuara, nevojën për t’u strehuar në një botë embrionale ku përgjegjësitë nuk ekzistojnë dhe realiteti është mbytur. Pas zgjedhjes për të filluar praktikimin e një sjelljeje të tillë të çuditshme si praktika alternative e tharëses së flokëve, mund të fshihet një kuptim i thellë i cili, nëse dikush do të donte të thellohej, do të hapte botët e kërkimit në vetvete dhe në marrëdhënie me objektin e tij.

 

 

Burimi / https://www.ilsigarodifreud.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top