Aktualitet

June 22, 2022 | 22:40

Virusi i poliomelitit në zhvillim, zbulohet në kanalizimet e Londrës. Ekspertët: “Merrni vaksinën”

Virusi përgjegjës për poliomielitin (poliovirus), një patogjen ARN që i përket familjes Picornaviridae, është zbuluar në kanalizimet e Londrës. Siç specifikohet në një njoftim për shtyp nga Agjencia e Sigurisë Shëndetësore në Mbretërinë e Bashkuar (UKHSA), është e zakonshme të gjesh 1 deri në 3 polioviruse “të ngjashme me vaksinat” në mostrat e ujërave të zeza të vendit çdo vit, megjithatë në këtë rast ata ishin të lidhur gjenetikisht të identifikuar si “viruse të ndryshëm”. 

0Sipas ekspertëve, ky është sinjali i transmetimit të mundshëm midis individëve të lidhur ngushtë “në veri dhe lindje të Londrës”. Poliovirusi i zbuluar gjithashtu po evoluon dhe tani klasifikohet si një ‘poliovirus me prejardhje nga vaksina e tipit 2 (VDPV2)’. Në rrethana të rralla, shpjegon UKHSA, te njerëzit që nuk janë plotësisht të vaksinuar, ky patogjen mund të shkaktojë sëmundje serioze si paraliza, një nga simptomat karakteristike të formës më të rëndë të poliomielitit. Për këtë arsye, agjencia shëndetësore deklaroi zyrtarisht “incidentin kombëtar” dhe njoftoi Organizatën Botërore të Shëndetësisë (OBSH), siç raporton BBC. Ftesa për popullatën është që të vaksinohen menjëherë kundër poliomielitit – i konsideruar i zhdukur nga MB në 2003 – nëse kursi i vaksinimit nuk ka përfunduar, i cili në thelb përfshin tre injeksione në 1 vit, 3 vjet dhe 14 vjet.

Zbulimet anormale të poliovirusit ndodhën në mostrat e ujërave të zeza të mbledhura midis shkurtit dhe majit nga London Beckton Sewage Treatment Works, një impiant për trajtimin e ujërave të zeza që ndodhet në Beckton, një lagje periferike e Newham të Londrës (Londrës  Lindore). Pikërisht për këtë arsye, shkencëtarët besojnë se në këtë zonë të qytetit ka një transmetim viral. Shumë pak raste që regjistrohen çdo vit në Mbretërinë e Bashkuar, specifikon UKHSA, lidhen me njerëz që udhëtojnë në vend pasi kanë marrë vaksinimin e poliomielitit me vaksinë të drejtpërdrejtë të poliomielitit oral (OPV).

Ky “virus” mund të përfundojë në sistemin e kanalizimeve përmes feçeve të këtyre individëve të imunizuar dhe të zbulohet nga kontrollet. Siç u shfaq gjatë pandemisë COVID-19, në fund të fundit, testet e ujërave të zeza janë thelbësore jo vetëm për të kuptuar nëse një patogjen specifik po qarkullon, por edhe për të marrë iniciativa parandaluese për të shmangur përhapjen e infeksionit. Madridi, për shembull, vendosi lagje të tëra në mbyllje pasi koronavirusi SARS-CoV-2 u zbulua në kanalizime.

“Poliovirusi që rrjedh nga vaksina ka potencialin të përhapet, veçanërisht në komunitetet ku prevalenca e vaksinave është më e ulët,” tha Dr. Vanessa Saliba, konsulente epidemiologe në UKHSA. “Në raste të rralla mund të shkaktojë paralizë te njerëzit që nuk janë vaksinuar plotësisht, kështu që nëse ju ose fëmija juaj nuk jeni të përditësuar me vaksinat e poliomielitit, është e rëndësishme të kontaktoni mjekun tuaj të përgjithshëm për mjekimin ose, nëse nuk jeni të sigurt, të kontrolloni Librin e Kuq. Shumica e popullsisë në Mbretërinë e Bashkuar do të mbrohet nga vaksinimi në fëmijëri, por në disa komunitete me mbulim të ulët vaksinimi, individët mund të mbeten në rrezik”, tha ajo. Megjithëse rreziku për popullatën e përgjithshme konsiderohet “jashtëzakonisht i ulët”, në dritën e ashpërsisë së mundshme të infeksionit dhe asaj që ka ndodhur së fundmi me përhapjen anormale të lisë së majmunëve, ekspertët po e ndjekin situatën me urgjencë maksimale. 

Ndërkohë, mbikëqyrja e ujërave të zeza është zgjeruar dhe profesionistëve shëndetësorë u kërkohet të raportojnë menjëherë çdo rast të dyshuar të mundshëm në Sistemin Kombëtar të Shëndetit (NHS). Për momentin, siç bëhet me dije, virusi i poliomielitit është regjistruar vetëm në kanalizimet e ujërave të zeza dhe nuk janë konfirmuar pozitivë, por është i mundur një transmetim i caktuar në komunitet dhe duhen shmangur rastet e mundshme serioze.

 

Përgatiti O.T / Burimi Fanpage.it

 

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top