Mirëqenie

May 27, 2020 | 8:04

Vitamina D, ekspertja shpjegon se pas izolimit nuk mund të bëjmë pa të

Dy studime në botë, një italian dhe tjetri anglez tregojnë se mungesa e vitaminës D shoqërohet me rreziqe më të mëdha dhe forma më serioze të Coronavirus ndërsa ata që kanë një nivel të saktë të kësaj vitamine në gjak shpesh kanë një kurs shumë më të butë të sëmundjes. Megjithëse komuniteti shkencor nuk ka ende provat e nevojshme për të vërtetuar nëse është me të vërtetë efektiv në luftën kundër infeksionit Coronavirus, aftësia e vitaminës D për të mbrojtur trupin tonë është njohur gjerësisht në fronte të ndryshme.

Benedetta de Mattei intervistoi Prof. Silvia Migliaccio – Sekretare e Përgjithshme e Shoqatës Italiane të Shkencave të Ushqimit dhe Profesore e Asociuar e Universitetit të Foro Italico në Romë për të kuptuar se çfarë roli luan vitamina D për shëndetin tonë.

Sa e rëndësishme është vitamina D kundër infeksionit Covid-19?

Para së gjithash, duhet të specifikohet se mungesa e vitaminës D ka qenë e lidhur me probleme të ndryshme, gjithashtu dhe me Coronavirusin dhe në përgjithësi nivelet e larta të këtij hormoni tregojnë një gjendje më të mirë shëndetësore. Duhet thënë gjithashtu se të moshuarit që janë prekur më shumë nga ky virus zakonisht kanë vlera më të ulëta të vitaminës D sesa popullsia e re dhe e rritur. Vitamina D mund të jetë një mjet për të zvogëluar faktorët e rrezikut sepse midis roleve të ndryshme pozitive që ka për trupin tonë është edhe ai i stimulimit të mbrojtjes imune, por në asnjë rast nuk ka akoma studime që demonstrojnë shkencërisht që kjo vitaminë të mbron nga Coronavirus.

Për çfarë përdoret vitamina D?

Vitamina D nuk është vetëm një vitaminë, por është një hormon i sintetizuar në lëkurë nga trupi ynë. Pas një periudhe të gjatë në shtëpi është e mundur që disa njerëz të kenë mangësi në të, dhe se mund të jetë e nevojshme t’u drejtohen shtesave. Në subjektet e moshuara, mungesa haset shpesh, pasi duke qenë se ne plakemi, aftësia për ta prodhuar vetë zvogëlohet. Vitamina D kryen disa funksione të rëndësishme në trupin tonë. Para së gjithash, ndihmon në përthithjen e kalciumit që marrim me ushqim.

Çfarë ndodh nëse mungon?

Mungesa e vitaminës D shoqërohet me një rrezik të shtuar të zhvillimit të sëmundjeve të ndryshme. Shpesh është treguar se mangësia e vitaminës D shoqërohet me probleme të sistemit skeletor. Në fakt, është e rëndësishme për mineralizimin e skeletit, parandalimin e rakitave në fëmijëri dhe osteomalacinë dhe brishtësinë skeletore tek të moshuarit. Të dhënat e fundit vendosin nivelet e ulëta të vitaminës D në korrelacion me një mbrojtje më të ulët të sistemit imunitar, me ndryshimin e homeostazës së karbohidrateve, me funksion të ulur të muskujve tek të moshuarit dhe me predispozimin për disa lloje kanceri. Në veçanti, nivelet e ulëta të vitaminës D tek të moshuarit kanë qenë të lidhura me një reagim më të ulët imunitar. Duket gjithashtu se mund të lidhet me episodet depresive pasi ndikon në prodhimin e serotoninës, i cili është hormoni i humorit të mirë.

Cili është shkaku i mungesës së vitaminës D?

Kjo është kryesisht për shkak të stilit të jetës së ulur, të përkeqësuar gjatë kësaj periudhe të gjatë të karantinës, dhe për rrjedhojë edhe të mungesës së ekspozimit në diell. Përveç kësaj, me kalimin e viteve lëkura jonë bëhet më pak e aftë për të sintetizuar vitaminën D dhe ky është një faktor i rëndësishëm pasi edhe nëse merret përmes ushqimit, kontribuon në nevojën për vitaminë D rreth 20%. Natyrisht që ndërhyrja terapeutike gjithmonë duhet të personalizohet për të kompensuar mangësinë: përgjithësisht përsa i përket të rinjve shpesh është e mjaftueshme të jepni këshilla për stilin e jetës dhe ushqimin ndërsa për një person të moshuar, me vlera të ulëta të vitaminës D, sugjerimi është ai i integrimit sepse ne tani e dimë se ai mund të përfaqësojë një faktor rreziku për patologji të ndryshme.

Si të rrisim nivelet e vitaminës D?

Për të aktivizuar prodhimin e saj, gjëja e parë është të ekspozoni veten në rrezet e diellit, të paktën për 15-20 minuta në ditë. Në nivelin e ushqimit, vitamina D përmbahet kryesisht në ushqime të yndyrshme siç janë salmoni (dhe peshq të tjerë si skumbri, ton), vaji i mëlçisë së merlucit, e verdha e vezës, gjalpi dhe djathrat e mirë. Sidoqoftë, sasia e përfshirë në këto ushqime është relativisht e ulët dhe në rastet e mungesës dieta nuk mund të plotësojë nevojat e trupit. Në disa raste, siç thashë më parë, është e dobishme të drejtoheni tek një shtesë që ju lejon të rivendosni vlerat normale të gjakut.

Çfarë këshillash duhen mbajtur parasysh pas këtij izolimi të gjatë?

Nëse ushqimi gjatë kësaj periudhe ka mbetur i saktë dhe i ekuilibruar, duke ndjekur dietën mesdhetare dhe 5 racione frutash dhe perimesh (me një konsum kalorish të përshtatshëm për nevojat e individëve), mangësitë specifike të mikronutrientit nuk duhet të ndodhin. Nevoja për të integruar lëndë ushqyese specifike do të duhet të vlerësohet në secilin individ. Mundësia e ekspozimit më shumë në rrezet e diellit është sigurisht një faktor përcaktues. Për më tepër, një rifillim gradual i aktivitetit fizik në natyrë do të ndihmojë në rivendosjen e masës muskulore e cila për fat të keq ka qenë pak e stresuar.

 

 

Burimi / https://sanmarinortv.sm/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top