FB

March 30, 2021 | 8:20

Xhelozia, si të mësojmë ta menaxhojmë atë, për të jetuar më paqësisht

Nuk ka dashuri pa xhelozi: të paktën, kështu thuhet. Në një kuptim të caktuar, kur jemi të dashuruar, është pothuajse e pashmangshme të dëshirojmë të jemi objekt ekskluziv i dashurisë së partnerit tonë: prandaj disa shenja interesi për dikë tjetër janë të mjaftueshme për të na bërë të dyshimtë dhe për të na bërë të vuajmë. Sidoqoftë, xhelozia është një ndjenjë që helmon ekzistencën dhe për këtë arsye duhet që së paku të mësojmë ta kontrollojmë, në mënyrë që të kujdesemi për cilësinë e jetës sonë dhe shëndetin e marrëdhënies si çift. Ka disa gjëra që mund të bëjmë për të qenë më paqësorë dhe të lumtur pranë partnerit tonë.

Xheloz nga natyra? – Xhelozia është e vështirë të kontrollohet sepse është e lidhur me mekanizmat atavistë, të zhvilluar nga evolucioni për të ruajtur mbijetesën e specieve: mashkulli ka frikë nga pabesia seksuale e gruas së tij sepse ai duhet të jetë i sigurt se pasardhësit gjenerohen në të vërtetë nga ai; femra në vend të kësaj dëshiron të jetë e sigurt që burri i saj vazhdon të mbrojë dhe mbështesë fëmijët dhe familjen e saj, pa e kthyer vëmendjen diku tjetër. Në kohët moderne, e gjithë kjo duket se është e vërtetë, aq sa shpesh flasim për xhelozinë mashkullore, më të lidhur me pabesinë fizike dhe xhelozinë femërore, më të lidhur me sferën e emocioneve dhe ndjenjave. Dhimbja e gjeneruar nga dyshimi i tradhtisë lind në nivele shumë të thella dhe përfshin vetëvlerësim të ulët, frikën e refuzimit, mosdashjes dhe lënies mënjanë.

Kështu që më poshtë jepen disa strategji të “ndihmës së parë ndaj xhelozisë”.

Ne nuk bëjmë asgjë kur jemi të mërzitur – Ndjenja e xhelozisë nuk varet nga ne, por ne nuk duhet ta lejojmë atë të ndikojë sjelljen tonë. Ne e pranojmë që jemi të mërzitur dhe nuk ndërmarrim asnjë veprim derisa të rimarrim kontrollin. Edhe nëse kemi vërejtur sjellje të dyshimtë, le të analizojmë shpjegimet e ndryshme për të njëjtën sjellje. Ne duhet t’i kujtojmë vetes se partneri ynë na do.

Jo gjithçka është nën kontrollin tonë – Kur dashuroheni, lumturinë tuaj ia besoni duarve të tjetrit. Besimi i ndërsjellë është baza e një marrëdhënieje në çift: në fund të fundit, ne jemi me atë partner sepse vetë e kemi zgjedhur dhe vazhdimi i qëndrimit varet vetëm nga ne.

Sqarime, por pa agresion – Nëse kemi dyshime dhe frikë është e drejtë të flasim për këtë dhe ta diskutojmë me partnerin. Ne duhet të kërkojmë shpjegime dhe përgjigje bindëse, por pa shumë armiqësi dhe gjithmonë me një ton respektues. Mund të përdorim edhe tone shakaje, për të lehtësuar tensionin, pasi në çdo formë mesazhi do të përcillet.

Ku lind xhelozia jonë? – Xhelozia lind nga frika e humbjes. Nëse shpesh e gjejmë veten në mëshirën e krizave të mëdha, le të përpiqemi të zbulojmë, mbase me pak ndihmë, nga përvojat e thella se nga lind kjo frikë e pakontrollueshme e braktisjes. Shkaku do të jetë i vështirë të përcaktohet, por kjo vetë-analizë do të na ndihmojë ta njohim më mirë veten.

Të kërkojmë atë që duam – Ne duhet të bëjmë një listë të sjelljeve që na bezdisin dhe të flasim me partnerin me qetësi dhe pohim. Le të shmangim listat kilometrike: le të përqendrohemi në dy ose tre pika kryesore dhe në një moment kur ndihemi të qetë dhe mirë me humor mund t’i kërkojmë atij/asaj që të ndalojë disa nga ato zakone. A reagon ai/ajo me arsyetime dhe vetëmbrojtje? Ne duhet t’i kërkojmë që të bëhet i thjesht për ne, sepse është dëshira jonë dhe kemi nevojë për të.

Le t’i besojmë partnerit – Nëse nuk kemi arritur të shmangim dhënien atij (ose asaj) një mesazh ose një qëndrim të dyshimtë, le t’u besojmë përgjigjeve të tij. Ndoshta, pas një farë kohe, ne do të qeshim së bashku me dyshimet tona.

Le t’i besojmë vetes – Nuk ka asnjë arsye për të dyshuar në faktin se ne jemi të denjë të marrim dashuri. Nuk ka asgjë të keqe me atë që jemi dhe situatën aktuale, nëse dyshimet tona rezultojnë të vërteta, është vetëm një fazë e jetës: ndoshta do të kalojë.

Të përmirësojmë veten – Të bësh diçka që na bënë më tërheqës në sytë e tij (ose saj) është gjithmonë një gjë e mirë. Ne duhet të përpiqemi të jemi më të dobët dhe më të tonifikuar, të kujdesemi për pamjen tonë dhe ta përmirësojmë atë. Ku i dihet, mbase kujdesi më i madh për veten mund ta bëjë partnerin tonë xheloz!

Shkatërrimi – Nëse xhelozia na torturon vazhdimisht, të paktën duhet të mësojmë të lehtësojmë tensionin. Ne duhet të gjejmë një mënyrë për të qeshur, të përpiqemi të argëtohemi me aktivitete të tjera dhe të heqim qafe mendimet e këqija.

Nëse dyshimet konfirmohen… – Le ta vlerësojmë përvojën dhe të konsiderojmë seriozisht ndryshimin e partnerëve para se të vuajmë shumë.

 

 

Burimi / https://www.tgcom24.mediaset.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top