FB

May 26, 2022 | 9:20

12 pyetje për të testuar nivelin tuaj të vetë-lidhjes

Shpesh përpiqemi shumë të qëndrojmë të lidhur me të tjerët (p.sh., me miqtë dhe familjen). Por, si të qëndrojmë të lidhur me veten?

girl-self-connection-psychology-emamzadeh

Çfarë është vetëlidhja?

Vetë-lidhja ka tre komponentë. Këto përbëhen nga vetëdija, vetë-pranimi dhe vetë-rreshtimi.

Vetëdija: Ndërgjegjësimi për përvojat e brendshme, mendimet, emocionet, ndjesitë, preferencat, vlerat, intuitat, burimet, qëllimet, etj.

Vetë-pranimi: Njohja dhe pranimi i plotë, pa gjykim, i karakteristikave dhe përvojave që kanë lidhje me veten. Dhe duke i parë ata si pjesë e jona dhe që na përkasin.

Vetë-rreshtimi: Përdorimi i njohjes së vetvetes për t’u sjellë në mënyra që pasqyrojnë në mënyrë autentike veten dhe përmbushin nevojat e tij psikologjike (p.sh., autonominë).

Testimi i vetë-lidhjes suaj

Për të përcaktuar nivelin tuaj të vetë-lidhjes duke përdorur shkallën e zhvilluar në studim, ndiqni udhëzimet e mëposhtme.

 1. Unë kam një kuptim të thellë të vetes.
 2. Është e lehtë për mua të identifikoj dhe kuptoj se si ndihem në çdo moment të caktuar.
 3. Unë e njoh veten mirë.
 4. Shpesh habitem se sa pak e kuptoj veten.
 5. Mundohem të mos gjykoj veten.
 6. Kur zbuloj gjëra për veten time që nuk më pëlqejnë domosdoshmërisht, përpiqem t’i pranoj ato gjëra.
 7. Edhe kur nuk më pëlqen një ndjenjë apo besim që kam, përpiqem ta pranoj si pjesë të vetes.
 8. Unë mund ta fal veten lehtësisht për gabimet që kam bërë.
 9. Unë gjej mënyra të vogla për t’u siguruar që jeta ime të pasqyrojë vërtet gjërat që janë të rëndësishme për mua.
 10. Kaloj kohë duke u siguruar që po veproj në një mënyrë që është një reflektim i vetvetes sime të vërtetë.
 11. Përpiqem të sigurohem që veprimet e mia të jenë në përputhje me vlerat e mia.
 12. Përpiqem të sigurohem që marrëdhëniet e mia me njerëzit e tjerë të pasqyrojnë vlerat e mia.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi www.psychologytoday.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top