FB

February 12, 2021 | 8:15

2 gjërat që fëmijët nuk ua falin prindërve të tyre

Studiuesit shpesh shkruajnë se fëmijët e sotëm “janë përkeqësuar”, nuk përmbushin kriteret e arsimit që ne të rriturit i konsiderojmë korrekte dhe shpesh zemërohen me prindërit e tyre dhe ndonjëherë bërtasin me prindërit se “nuk do ta harrojnë, ata nuk do t’i falin dhe në përgjithësi, do t’i urrejnë”.

Po, shpesh këto rrëfime “të bukura” nuk kanë asnjë bazë materiale. Dhe fëmija i llastuar i urren prindërit e tij thjesht sepse ata nuk mund t’i blejnë atij një sanduiç tjetër. Por ka edhe raste të tjera. Veprimet e të rriturve që lëndojnë vërtet fëmijën.

  1. Premtime të thyera

Nëse nuk ka asnjë mënyrë për të mbajtur një premtim, është më mirë të mos e bësh atë. Kjo është e vërteta që vetë të rriturit na mësojnë që kur jemi fëmijë, apo jo? Dhe ata ia përsërisin atë vazhdimisht fëmijës, duke kërkuar që ai të mbajë premtimet e tij. Sidoqoftë, vetë të rriturit shpesh i shkelin ato, në të njëjtën kohë ata gjejnë gjithmonë justifikime, disa arsye të palëve të treta kanë qenë të njëanshme dhe në përgjithësi: prindërit kanë kaq shumë probleme!

  1. Qëndrimi mosrespektues i të rriturve ndaj fëmijëve

Në këtë moment janë të shumtë ata që do të indinjohen, sepse, shumica thonë se fëmijët janë të vegjël për t’u respektuar! Shumë njerëz mendojnë kështu. Sa prindër i përbuzin fëmijët e tyre, dhe me pak përçmim, ata thonë, kur të rritesh do të flasim si të barabartë. Sa prindër nuk e respektojnë punën e fëmijëve (pa marrë parasysh sa qesharake mund të duket), nuk vlerësojnë impulset e fëmijëve për të ndihmuar dhe as nuk e kuptojnë se sa e rëndësishme është të lavdërohen dhe të mos qeshin kur një fëmijë u paraqet atyre krijimin e tij, si për shembull një vizatim.

 

 

Burimi / https://italiafeed.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top