FB

July 30, 2022 | 10:22

4 fazat e marrëdhënieve intime

Ne e dimë nga kërkimet se, si të rritur, ne vazhdojmë të rritemi dhe të kalojmë nëpër faza të zhvillimit, ashtu si fëmijët. Por, ne gjithashtu kalojmë nëpër faza në marrëdhëniet tona intime. Cilat janë ato?

Këtu janë pesë më të zakonshmet:

Takime të hershme

Qëllimi i takimit është të zbuloni nëse jeni të përputhshëm – se ka kimi, keni interesa të përbashkëta, që personalitetet tuaja lidhen. Por për një periudhë më të gjatë, ajo që duhet të jetë në krye të listës është siguria: a ndiheni mjaftueshëm të sigurt për të qenë të ndershëm dhe të pambrojtur? Dhe zgjidhja e problemeve: a mund të arrini të dy kompromise të favorshme?

Rreziqet: Në vend që të rrezikoni të jeni të pambrojtur, ju ecni mbi lëvozhgat e vezëve ose jeni shumë pasiv ose të përshtatshëm. Jo vetëm që personi tjetër nuk ju njeh vërtet, por gjithashtu mund të ndiheni sikur po bëni ngritje të rëndë dhe, mbi të gjitha, kurrë nuk keni mundësinë të zbuloni nëse mund të ndiheni të sigurt.

Ju të dy vendosni për më tej

Shpresojmë, në një moment, të dy jeni më të sinqertë; do të ndaloni së ecuri mbi lëvozhgat e vezëve apo të jeni kaq të ngurtë. Ndërsa oksitocina dhe seksi ulen natyrshëm, të gjithë bëhen më realë dhe debatet mund të shtohen. Ky është një moment kyç kur çiftet ose ndahen, zgjidhin problemet ose vazhdojnë përpara.

Rreziqet: Nuk vendoseni, por ngecni në modalitetin e takimeve të hershme, vazhdoni të bëni atë që bëni; të gjithë përshtaten, por ju po i mbani gjërat mirë, dhe personi tjetër kurrë nuk arrin t’ju njohë vërtet.

Ju angazhoheni dhe ndërtoni

Jeni të përkushtuar; martoheni. Ju filloni të ndërtoni një jetë së bashku – duke përfunduar arsimin, duke krijuar karrierë, duke jetuar në një shtëpi, duke pasur fëmijë. Shpesh është një proces shumëvjeçar në ndryshim, për të ecur përpara, por shpresojmë se diku në të 30-at, ju krijoni një jetë më pak përçarëse.

Rreziqet: Ju e keni ndërtuar marrëdhënien dhe jetën tuaj në terren të lëkundur. Ju keni akomoduar shumë që në fillim; kompromiset tuaja janë kompromise të zbehta; ju të dy fshini probleme të mëdha nën qilim; kërkesat e jetës së përditshme të detyrojnë të heqësh dorë nga pjesë të rëndësishme të vetes.

Ndryshoni ose largoheni

Ju i rregulloni problemet thelbësore – ndaloni me ngritjen e rëndë dhe krijoni më shumë ekuilibër; ju i mbijetoni lidhjes dhe kjo ju ndihmon që të dy të përmirësoni marrëdhënien tuaj. Keni biseda më të sinqerta, ndaloni së ecuri mbi lëvozhgat e vezëve dhe ndërtoni një mënyrë jetese të re, të përditësuar; ju nuk e merrni atë promovim, por jeni në gjendje të rivendosni prioritetet tuaja dhe të ndiheni të kënaqur.

Rreziqet: Ju nuk bëni asnjë nga sa më sipër. Jeta juaj shkon me autopilot. Ju përdorni distancën për të shmangur konfliktin dhe të dy jetoni jetë paralele. Fillon depresioni.

 

 

 

Përgatiti K.I / Burimi www.psychologytoday.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top