FB

September 11, 2021 | 8:16

4 këshilla të dobishme për prindërit beqarë

Rritja e një fëmije vetëm mund të jetë rraskapitëse si fizikisht dhe emocionalisht. Sidoqoftë, për shumë njerëz, të qenit prindër beqarë është një realitet i përditshëm. Do të thotë të kujdesesh për të miturit pa shoqërues gjatë rrugës. Mungesa e kohës, detyrat e shumta, ndjenja e fajit ose dështimit mund të ndikojnë në shëndetin mendor të këtyre prindërve dhe rrjedhimisht mund të ndikojnë në edukimin e dhënë fëmijëve të tyre.

Kjo është arsyeja pse ne duam të japim disa këshilla të dobishme për prindërit beqarë.

Për shkak se ata u divorcuan, bashkëshorti i tyre vdiq, ata u bënë prindër si rezultat i fekondimit, ata e adoptuan vetëm ose ndonjë situatë tjetër, janë disa sfida të cilat ndajnë të gjitha këto rrethana.

Menaxhimi i emocioneve për prindërit beqarë dhe fëmijët e tyre

Në varësi të arsyes pse keni jeni vetëm për të rritur fëmijët tuaj, emocionet mund të ndryshojnë, por ju duhet të mësoni t’i menaxhoni ato. Pas një ndarjeje ose vdekjeje, kalimi i një periudhe zie është thelbësor, jo vetëm për të trajtuar dhimbjen që lidhet me humbjen, por për të pranuar që plani i jetës që kishim hartuar nuk do të realizohet. Gjatë birësimit ose fekondimit, mund të shfaqen ndjenja faji që nuk mund t’u ofrojnë fëmijëve të tyre një familje tradicionale me dy prindër.

Nga ana tjetër, mund të jetë e vështirë për të miturit të pranojnë që vetëm njëri prind të jetë pjesë e jetës së tyre të përditshme. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të lëshoni trishtimin, zemërimin, zhgënjimin dhe konfuzionin e të rriturve dhe fëmijëve. Komunikimi në një mënyrë të hapur dhe të lirë është thelbësor; të shkruarit mund të jetë gjithashtu një mjet i shkëlqyer për t’i dhënë hapësirë emocioneve, por, nëse është e nevojshme, mbani mend se të kërkoni ndihmën e një profesionisti është një opsion i vlefshëm.

Në kërkim të fisit të tij

Prindi i vetëm duhet të kujdeset për edukimin e fëmijëve, punët e shtëpisë dhe punën. Në këtë rast, mungesa e kohës dhe fleksibiliteti i kufizuar në kohë mund të ndërhyjë në mirëqenien e vet dhe të fëmijëve. Pra, përpiquni të rrethoheni me një komunitet që mund t’ju ofrojë mbështetje nga këndvështrime të ndryshme, në mënyrë që të përballoni stresin dhe pasojat e tij.

Nëse mundeni, shkoni të jetoni pranë familjes tuaj; do të jetë një pikë referimi në jetën e fëmijëve tuaj dhe për më tepër, do të jetë në gjendje t’ju japë të gjithë mbështetjen që ju nevojitet. Megjithatë e gjithë kjo nuk është e mjaftueshme. Kontaktimi me figura të ndryshme profesionale të besuara (pediatër, mami, dado…) mund të jetë vërtet e dobishme dhe të ofrojë paqe mendore. Në të njëjtën kohë, bashkimi me grupet mbështetëse të prindërve mund të jetë një mënyrë e shkëlqyeshme për të zgjidhur shqetësimet dhe për të ndarë përvojat dhe shqetësimet me të rriturit e tjerë në të njëjtën situatë si ju.

Koha dhe kujdesi për veten

Edhe pse koha është e shkurtër, është thelbësore të mos neglizhoni kujdesin personal. Ju mund të tundoheni të kujdeseni vetëm për fëmijët dhe të bëni detyrën tuaj. Sidoqoftë, shëndeti psikologjik dhe emocional mund të rrezikohet nga mungesa e hapësirës për argëtim, kotësi dhe zakone të mira.

Përveç kësaj, është e rëndësishme të kujdeseni për dietën tuaj, të gjeni kohë për aktivitet fizik, të shoqëroheni, të ndiqni pasionet tuaja ose thjesht të jeni vetëm. E gjithë kjo nuk është gjë tjetër veçse një akt egoizmi: mbani mend se fëmijët tuaj kanë nevojë për një baba ose nënë të lumtur dhe të pushuar. Vetëm në këtë mënyrë ju mund t’u jepni atyre vëmendjen, shembullin dhe durimin që u nevojitet.

Vlerësoni familjen tuaj

Mund të jetë që ideja që kishit vite më parë për atë që do të ishit në të ardhmen është shumë larg realitetit që jetoni. Ndoshta do të kishit preferuar që gjërat të kishin dalë ndryshe. Gjithashtu mund të ndodhë që ju mendoni se të tjerët ju gjykojnë ose që ndiheni të refuzuar prej tyre. Sidoqoftë, mënyra juaj e jetesës është po aq e mirë sa ajo e të tjerëve dhe po ashtu edhe familja juaj.

Në vend që të përqendroheni në atë që shkoi keq, në të metat dhe në vetë-dhembshurinë, përpiquni të krijoni një qëndrim pozitiv. Mësohuni të vlerësoni dhe kuptoni përfitimet, cilësitë dhe mundësitë përreth jush. Jini mirënjohës për jetën tuaj ashtu siç është. Duke vepruar kështu, do të shihni që fëmijët tuaj do të miratojnë një qëndrim të ngjashëm me tuajin dhe do të ndihen të fortë, të kënaqur dhe krenarë për familjen në të cilën bëjnë pjesë.

Prindërit e vetëm mund të rrisin fëmijë të lumtur dhe të shëndetshëm

Studimet tregojnë se fëmijët e prindërve të vetëm kanë tendencë të gëzojnë vetëbesim më të ulët dhe pakënaqësi më të madhe me situatën e tyre. Megjithatë, ne gjithashtu e dimë se mungesa e njërit prej prindërve nuk përkthehet domosdoshmërisht në një skenar të tillë. Mungesa e një të rrituri tjetër i cili në një farë mënyre jep ekuilibër dhe mbështetje në rrethana të caktuara mund të çojë në të qenit më lejues ose, përkundrazi, tepër autoritar.

Nëse është kështu për ju, do të duhet të punoni në të. Kujdesuni për veten, delegoni, kërkoni ndihmë dhe udhëzime nëse është e nevojshme. Jini krenarë për familjen tuaj, pasi fëmijët tuaj do të rriten të shëndetshëm dhe të lumtur.

 

 

Burimi / https://lamenteemeravigliosa.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0684022192
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top