FB

February 11, 2021 | 8:20

5 gjërat që partneri juaj nuk duhet t’jua kërkojë kurrë

Kur jeni në një lidhje, doni të bëni gjithçka që mundeni për partnerin tuaj. Kur jeni të dashuruar, do të lëviznit qiellin dhe tokën për ta bërë partnerin tuaj të buzëqeshë. Por kur bëhet kjo e rrezikshme, në krahasim me atë romantike?

Fatkeqësisht, ka njerëz që kërkojnë të përdorin dhe abuzojnë me besimin dhe përkushtimin e një tjetri të rëndësishëm. Ata kërkojnë një nga një gjëra të vogla në dukje, derisa të ndërtohet një kreshtë e tmerrshme toksiciteti dhe abuzimi emocional, nga e cila është shumë e vështirë të çlirohesh. Është e rëndësishme që të jeni të vetëdijshëm për ndryshimin midis një kërkese të arsyeshme dhe një kërkese kontrolluese, manipuluese. Në këtë mënyrë, ju mund të kapni ndonjë të dëmshme dhe ta thërrmoni para se të dalë jashtë kontrollit.

 1. Izolimi nga familja ose miqtë tuaj

Çdo person në një marrëdhënie duhet të ketë jetën e tij jashtë partneritetit – miqtë, familjen ose çdo lloj grupi tjetër shoqëror që është i ndarë nga partneri i tyre. Ata nuk duhet të ndihen sikur duhet të presin dhe të mbështeten vetëm te partneri i tyre. Kjo është jashtëzakonisht e keqe dhe çon në varësi.

Një partner që përpiqet t’ju shkëputë nga ata që ju interesojnë po shfaq një formë të abuzimit emocional. Ata po ju detyrojnë të vareni vetëm prej tyre dhe po ju mbajnë për vete. Është xheloz, kontrollues dhe toksik. Ata mund të thonë gjëra bindëse, të tilla si:

 • Po unë nuk kam për të kaluar më kohë me ju! (Edhe kur tashmë kaloni shumë kohë me ta.)
 • Nuk kam besim tek ai shoku yt.
 • Nëna juaj është toksike.
 • Thjesht nuk jam mirë me ju që keni miq meshkuj/femra.
 • Askush nga miqtë tuaj nuk më pëlqen.

Nuk është e pazakontë që një partner të mos pëlqejë një person të caktuar në jetën tuaj. Jo të gjithë do të shkojnë mirë. Ata janë më se të mirëpritur të flasin me ju për shqetësimet e tyre në lidhje me dikë në jetën tuaj; megjithatë, ata duhet të respektojnë që, në fund të ditës, është vendimi yt se kë mbani në jetën tuaj.

 1. Mungesa e krenarisë për suksesin tuaj

Partnerët supozohet të mbështesin njëri-tjetrin dhe të ngrenë njëri-tjetrin lart. Ata supozohet se do të festojnë së bashku dhe të jenë krenarë për njëri-tjetrin. Nëse partneri juaj ju thotë se nuk duhet ose nuk e meritoni të jeni krenar, kjo do të thotë se duhet të shqetësoheni.

 1. Falja për sjelljet toksike

Asnjë partner nuk është perfekt. Në një moment, partneri juaj do të rrëshqasë dhe do të gabojë. Por nëse reagimi i tyre i menjëhershëm kur i thërrisni për problemin është që të shmangin fajin ose të bëjnë justifikime, ju jeni në telashe. Një partner si ky mund të thotë gjëra të tilla si:

 • Nuk doja ta bëja! A nuk mund ta harrosh?
 • Eja, nuk është ndonjë gjë e madhe. Mos e vë re.
 • Ti më bëre ta bëj këtë!

Në këto raste, ata mund t’ju kërkojnë të falni dhe të anashkaloni veprime të tilla si:

 • Dhuna
 • Shpërthime të pajustifikuara
 • Mashtrimi
 • Pushtimet e privatësisë personale
 • Shkelja e kufijve

Duhet të mbani inat përgjithmonë? Jo sigurisht që jo; ju ose duhet të ecni përpara në marrëdhënie ose të vendosni të ndaheni. Nuk është e drejtë të mbash përgjithmonë inat ndaj dikujt. Por, në të njëjtën kohë, nuk duhet të ndiheni të detyruar ose në faj për të falur dhe harruar shumë shpejt dhe patjetër që nuk duhet t’ju kërkohet të anashkaloni toksicitetin. Në vend të kësaj, punoni së bashku për të kapërcyer problemin dhe të mendoni pozitivisht.

 1. Të jesh në mes

Ju nuk jeni porositësi i partnerit tuaj. Ju nuk jeni për të zgjidhur problemet e tyre në mënyrë që ata t’i shmangin ato. Nëse një partner ju kërkon vazhdimisht të merrni një rol ndërmjetës, shkelni me kujdes. Këtu janë disa situata ku mund të gjendeni në mes.

a. Zgjedhja e anëve

Një partner mund të bie në një mosmarrëveshje me dikë që njihni dhe t’ju detyrojë të zgjidhni një anë. Ndërsa me gjasë do ta mbështesni partnerin tuaj për shkak të besnikërisë suaj ndaj tij, zgjedhja duhet të mbetet në dorën tuaj dhe nuk duhet të jeni nën presion që të bini dakord me të.

b. Kalimi i mesazheve

A ju kërkon partneri që ta ndihmoni të komunikojë me miqtë ose anëtarët e familjes? A ju kërkohet vazhdimisht të jeni ajo që do t’u përcillni mesazhe të tjerëve në emër të tyre, kështu që ata të mos përballen me pasojat? Kjo thjesht nuk është e drejtë për ju.

c. Zgjedhja e tyre

Një partner toksik do të thotë diçka si: “Jam ose unë ose ata!” Në thelb, ata përpiqen të detyrojnë të zgjedhësh diçka/dikë për të cilin kujdesesh shumë. Kjo është një formë e shantazhit dhe nuk mund të shikohet në asnjë mënyrë pozitive.

 1. Lënia ose ndërrimi i punës

Disa partnerë mund të ndjehen të pasigurt për faktin se fitoni më shumë ose njësoj me ta. Në të kundërt, nëse fitoni më pak se ata, ata mund të mendojnë negativisht për ju sepse nuk keni fituar sa duhet. Sido që të jetë, këto janë mendime toksike dhe veçanërisht të dëmshme.

 

 

 

Burimi / https://healthyandallergyfree.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top