FB

November 29, 2021 | 8:08

6 çelësat për të njohur një narcisist pasiv agresiv

Kur flasim për narcisizëm, priremi të imagjinojmë një person me zë të lartë dhe të largët që dëshiron të tërheqë vëmendjen. Edhe pse nuk është një ide që është larg realitetit, narcisizmi është një lloj sjelljeje më e gjerë. Në këtë kuptim, ekziston një formë narcisizmi që shpesh kalon pa u vënë re, sepse manifestohet fshehurazi. Prandaj, është e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm për çelësat njohës për të kuptuar një narcisist pasiv agresiv.

Falë natyrës së tij introverte dhe prirjes së tij për t’u izoluar, të tjerët priren të mos e vënë re sjelljen e tij. Në këtë mënyrë, njerëzit e tjerë mund të vazhdojnë të përforcojnë sjelljen e tyre pa e kuptuar dhe të jenë subjekt i manipulimit.

01

Narcist pasiv agresiv ose i pambrojtur

Termi “narcisist” përdoret për të folur për njerëz me tipare të caktuara të personalitetit që priren të shkaktojnë probleme. Mund të krijojë gjithashtu konflikt në marrëdhëniet tuaja shoqërore dhe në fusha të tjera të jetës suaj. Ndër veçoritë që mund të vërejmë janë këto:

Ndjenja e shtuar e madhështisë.

Mungesa e ndjeshmërisë për të tjerët.

Nevoja e vazhdueshme për vëmendje.

Duhet të theksohet se të kesh tipare të personalitetit narcisist nuk është njësoj si të kesh çrregullim të personalitetit narcisist. Kjo e fundit është një tablo më komplekse, megjithëse veçoritë e përmendura tashmë janë të pranishme. Autorë të ndryshëm theksojnë se narcisizmi është më shumë se një tipar, ai është një spektër. Kështu, është e mundur të dallohen lloje të ndryshme të narcisizmit si madhështi dhe vulnerabël.

Zakonisht, njerëzit njohin vetëm të parën, pasi priren të jenë të largët dhe të çuditshëm; ndërkohë, këta të fundit janë zakonisht njerëz introvertë, të turpshëm dhe me vetëbesim të ulët. Për këtë arsye, të tjerët shpesh nuk dinë të njohin një narcisist pasiv agresiv. Njerëzit madje mund të ndjejnë dhembshuri për ta dhe t’u japin vëmendjen që kërkojnë.

Në të njëjtën linjë, ekziston hipoteza se narcisistët luhaten midis cenueshmërisë dhe madhështisë. Gore dhe Widiger (2016) publikuan një punë në të cilën vlerësuan njerëzit me tipare të cenueshme dhe madhështore. Në këtë mënyrë, ata arritën në përfundimin se narcisistët e mëdhenj mund të kenë episode të cenueshmërisë dhe anasjelltas.

02

Shenjat për të njohur një narcisist pasiv agresiv

Duke iu rikthyer sa më sipër, sido që të jetë rasti, prirjet narcisiste mund të jenë të dëmshme për personin dhe mjedisin e tij. Megjithatë, narcisisti i pambrojtur tenton të veprojë i fshehtë, prandaj këshillohet të mësoni t’i identifikoni ato. Jo për t’i vënë në dukje apo për t’i gjykuar, por për të na mbrojtur nga qëndrimet e tyre dhe ndoshta për t’i ndihmuar ata.

 

1.Vetëvlerësim i ulët

Një nga tiparet është vetëvlerësimi i ulët. Edhe pse të dy llojet e narcisistëve ndajnë këtë karakteristikë, ato manifestohen në mënyra të ndryshme. Ndërsa narcisi ekstrovert shpreh haptazi sa madhështor është, narcisi introvert bën të kundërtën. Ka të ngjarë që këta lloj njerëzish të priren të jenë më pak para të tjerëve dhe të shfaqen si të pasigurt.

Një studim nga Rohmann et al. (2012) mbi narcizmin madhështor dhe të prekshëm analizoi tiparet karakteristike të secilës pikturë. Ai zbuloi se narcisizmi i pambrojtur lidhet me nivele të ulëta të vetëvlerësimit dhe nivele të larta të ankthit ndaj ndarjes. Rrjedhimisht, mund të vërehet një tendencë ndaj varësisë emocionale.

 

2.Viktimizimi

Kjo sjellje lidhet me tiparin e vetëvlerësimit të ulët dhe lejon që një narcisist pasiv agresiv të njihet lehtësisht.

 

Për të fituar simpatinë e të tjerëve, ata priren ta pozicionojnë veten si viktimë në të gjitha situatat. Përveç kësaj, është një mekanizëm që i ndihmon ata të mbrojnë egon e tyre, pasi nuk i tolerojnë mirë kritikat. Kështu, duke e parë veten si viktima i pengon ata të ndihen fajtorë ose të frustruar.

 

3.Sulmet verbale

Sulmet verbale ndaj njerëzve të tjerë janë të zakonshme në mesin e narcisistëve të pambrojtur. Është e zakonshme që ata të përpiqen të ofendojnë të tjerët dhe më pas ta maskojnë atë si shaka. Ky qëndrim është një mënyrë për të sabotuar të tjerët, pasi ata kanë frikë nga konkurrenca. Në rast se dikush përballet me ta, ata mund të përdorin viktimizimin për t’i bërë të tjerët të ndihen fajtorë.

 

4.Nuk marrin përgjegjësi për veprimet e tyre

Një mënyrë tjetër për të njohur një narcisist agresiv pasiv është duke vëzhguar aftësinë e tyre për të marrë përgjegjësi. Të gjithë bëjmë gabime dhe ndonjëherë mund të jetë e vështirë të durojmë pasojat, por ta bësh këtë është një shenjë pjekurie.

Në vend të kësaj, këta lloj njerëzish kanë vështirësi të theksuara në marrjen e përgjegjësisë për veprimet e tyre. Me shumë mundësi, ata do të fajësojnë të tjerët për gabimet e tyre dhe do të refuzojnë të bëjnë gjë për t’i korrigjuar ato.

 

5.Introversioni

Njerëzit me këto tipare personaliteti priren të shmangin kontaktet sociale dhe të kenë një qëndrim introvert. Motivi pas kësaj është frika e tyre nga gjykimet e të tjerëve dhe se duhet të konkurrojnë për t’u njohur. Duke u izoluar, ata mbrojnë veten nga çdo kritikë apo sfidë e mundshme kur është e nevojshme të demonstrojnë aftësi të veçanta.

 

6.Zilia

Është e zakonshme që këta lloj njerëzish të shohin me përçmim arritjet e të tjerëve dhe të pretendojnë se nuk e meritojnë suksesin e tyre. Ata gjithashtu mund të pretendojnë se për një arsye ose një tjetër, duhet të kenë marrë njohjen që kanë të tjerët. Këto mendime negative priren të mbizotërojnë mendjet e atyre që janë narcistë të pambrojtur.

Së fundi, është e rëndësishme të mbani mend se tiparet e personalitetit narcisist nuk janë të njëjta me çrregullimin e personalitetit narcisist. Megjithatë, këto sjellje mund të tregojnë se kjo patologji është e pranishme. Prandaj, të dish se si të njohësh një narcisist pasiv agresiv mund të jetë çelësi në motivimin e tyre për të kërkuar udhëzime në karrierë.

 

 

Përgatiti Orjona Tresa / Burimi La Mente e Meravigliosa

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top