FB

September 10, 2021 | 9:05

6 ushqimet që shkaktojnë dëme në tru dhe kujtesë pas moshës 40 vjeç

Kur mendojmë për shëndetin nuk duhet të kemi parasysh vetëm atë që lidhet me fizikun. Mirëqenia mendore, në fakt, është thelbësore dhe nuk duhet të neglizhohet. Ashtu si organet e tjera, truri gjithashtu i përgjigjet qëndrimeve dhe zakoneve që ne i zbatojmë çdo ditë. Në veçanti me ushqimin dhe dietën që ne bëjmë çdo ditë. Rrjedhimisht, zemra, mëlçia dhe të gjitha organet e tjera duhet të ruhen në të njëjtën mënyrë. Për ta bërë këtë ne duhet të bëjmë zgjedhjet e duhura në tryezë.

Jo vetëm zemrën

Aktualisht, janë duke u zhvilluar shumë studime për të konstatuar dëmshmërinë e ushqimeve të caktuara në lidhje me pjesë të veçanta të trupit tonë. Në këtë drejtim, sot do të flasim për një studim që hipotezon një lidhje midis ushqimeve të caktuara dhe një rënie të performancës së kujtesës. Ushqimet që, deri më tani, besohej se ishin të dëmshme më shumë se çdo gjë tjetër në lidhje me sistemin kardiovaskular.

Ushqyerja në fakt mund të jetë një shpatë me dy tehe. Mund të provojë të jetë një aleat themelor i shëndetit tonë por njëkohësisht edhe armiku më i keq. Në fakt, sëmundje të ndryshme mund të përkeqësohen nga marrja e ushqimeve të caktuara.  Sot ne do të flasim për 6 ushqime që ndajnë një detaj që është potencialisht i dëmshëm për sistemin tonë nervor.

Ne i referohemi gjithçkaje që mund të përkufizohet si “ushqim junk”. Në veçanti, ushqime të paketuara, patate të skuqura, kokoshka, pica të ngrira, gjevrekë dhe supa të gatshme. E përbashkëta e të gjitha këtyre ushqimeve është një përqendrim i madh i yndyrave trans brenda strukturave të tyre. Janë pikërisht këto yndyrna, ato që janë në qendër të studimit të kryer nga Universiteti i San Diegos, i paraqitur nga Fondacioni Veronesi.

Hipotezat e parashtruara nga ekspertët sugjerojnë praninë e efekteve oksiduese në funksionet e trurit, veçanërisht në lidhje me ato që lidhen me performancën e kujtesës. Prandaj është hipotezuar se përveç efekteve të njohura të dëmshme të ushqimit junk në zemër dhe sistemin kardiovaskular, ka edhe të tjera që lidhen me sistemin nervor. Ai mund të shkaktojë vështirësi më të madhe në kryerjen e shfaqjeve mnemonike. Prandaj, kufizimi i konsumit të këtyre ushqimeve do të ishte gjithashtu i rëndësishëm për shëndetin e trurit tonë.

 

 

Burimi / https://www.proiezionidiborsa.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0684022192
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top