FB

April 17, 2024 | 7:21

7 përfitimet e leximit

 

Leximi ndikon në mendjet dhe jetën tonë në shumë mënyra. Për më tepër, në një nivel fiziologjik, është treguar se  leximi në mënyrë aktive është në gjendje të rrisë lidhjen e neuroneve tona.

Në një nivel emocional, megjithatë, është treguar se leximi – veçanërisht tregimet fiktive – rrit aftësinë tonë për të simuluar gjendjen mendore të të tjerëve dhe për të ndjerë ndjeshmëri dhe mirëkuptim më të madh për të tjerët.

leximi

Përfitimet e leximit

-Leximi ju lejon të keni përvoja të reja. Si? Epo, është e thjeshtë; mbi të gjitha, letërsia artistike ka një ndikim të madh emocional te lexuesi i cili është në gjendje të ndjejë emocione që ndoshta, përndryshe, do të duheshin dekada për t’i zbuluar dhe e ndihmon atë të ndjejë ndjeshmëri për personazhet me të cilët identifikohet gjatë rrëfimit.

-Leximi është një imitues i madh i realitetit. Është si një makinë kohe që na çon papritur në situata dhe epoka të ndryshme me karakteristika dhe karaktere specifike.

Kjo na ndihmon të jemi më të sjellshëm me të tjerët, sepse na mëson ta shohim botën nga këndvështrimi i njerëzve të tjerë dhe na ndihmon të marrim parasysh pasojat e veprimeve tona ndaj atyre që na rrethojnë. Gjithashtu na tregon thjeshtësinë e virtyteve si mirësia, bujaria dhe simpatia.

-Letërsia e mirë ka qenë gjithmonë në kundërshtim me sistemet hegjemonike të vlerave që kanë prioritet vetëm kërkimin e parasë dhe pushtetit. Shkrimtarët e vërtetë e gjejnë veten në anën e kundërt të këtij konceptimi të botës. Ato na ndihmojnë të simpatizojmë idetë dhe ndjenjat që kundërshtojnë cinizmin dhe hipokrizinë e botës.

-Leximi është një kurë për vetminë. Në  librat e shkruar mirë mund të gjejmë personazhe me të cilët identifikohemi dhe, me ta, zbulojmë të gjithë botën e përshkruar gjatë rrëfimit. Kur libri është interesant, ai tërheq vëmendjen tonë dhe vetmia zhduket vetvetiu, sepse libri kthehet në mikun dhe shoqëruesin tonë më të mirë.

-Shkrimtarët na ndihmojnë të hapim zemrën dhe mendjen,  sepse na japin mjetet e duhura për t’u çliruar nga paranoja dhe ndjenja e persekutimit që ndonjëherë na pushton.

-Së fundi, duam të shtojmë se leximi  është gjithashtu shumë i dobishëm sepse na ndihmon të përgatitemi më mirë për dështimin . Askush nuk dëshiron të dështojë në jetë, por në lexim do të gjejë mjetet që do t’i lejojnë të kuptojnë se dështimi ekziston dhe se ai mund të kapërcehet duke u bërë gjithnjë e më i fortë dhe, në fund, duke arritur atë që dëshiron.

 

Leximi është një zakon i mirë edhe sepse përfitimet e përmendura deri më tani janë njësoj të vlefshme pavarësisht nga mosha apo gjendja e lexuesit.  Është e qartë se çdo moshë ka preferenca dhe nevoja të ndryshme, por rezultatet janë të njëjta për të gjithë.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top