FB

April 17, 2024 | 7:33

Cigaret elektronike ju ekspozojnë ndaj rrezikut të tumoreve dhe mutacioneve të ADN-së

 

Studimet nga University College London dhe University of Innsbruck kanë zbuluar ndryshime gjenetike të lidhura me kancerogjenezën, procesi që çon qelizat e shëndetshme të shndërrohen në kancer, edhe për ata që përdorin cigare elektronike.

cigareelektronike

Megjithëse efektet e cigareve elektronike dihen vetëm pjesërisht, një aspekt është i sigurt: ato nuk janë të lira nga rreziqet për shëndetin. Një studim i ri – i kryer nga studiues nga University College London dhe University of Innsbruck, i botuar në revistën Cancer Research – ofron prova të mëtejshme për të mbështetur hipotezën se edhe pirja e cigareve elektronike (shkurtuar si “e-cig”, nga anglishtja) rrit rrezikun e kancerit. Ka më shumë. Në planin afatgjatë, avullimi mund të shkaktojë ndryshime në ADN-në e qelizave të faqeve të ngjashme me ato që përjetojnë duhanpirësit e cigareve (ose të duhanit).

 

Gjurmët e gishtave të ADN-së

Ekipi hulumtues hetoi efektin e cigareve tradicionale dhe elektronike në 3,500 mostra qelizash, si ato të ekspozuara më drejtpërdrejt ndaj tymit – siç janë qelizat e faqeve – dhe ato të ekspozuara jo drejtpërdrejt (ky është rasti i qelizave të qafës së mitrës dhe të gjakut). Nga rezultatet e fituara, u shfaqën ndryshime të ngjashme të ADN-së si tek ata që pinë cigare klasike dhe tek ata që përdorin cigare elektronike (të cilat janë të njohura në mesin e të rinjve).

“Po flasim për ndryshime që mund të çojnë në formimin e një tumori të mushkërive”, shpjegon Chiara Herzog, autore kryesore e studimit dhe studiuese në Institutin për Shëndetin e Grave në Universitetin e Innsbruck. “Për herë të parë – vazhdon ai – ne kemi analizuar ndikimin e cigareve elektronike në lloje të ndryshme qelizash dhe është e qartë se, në terma afatgjatë, edhe avullimi mund të ketë pasoja në shëndet”.

 

Rregulloni cigaret elektronike

Për sa i përket ndikimit të dëmshëm të cigareve elektronike, Komiteti Shkencor për Shëndetin, Mjedisin dhe Rreziqet e shfaqura shprehu opinionin e tij në prill 2021. Trupi këshillues i Komisionit Evropian foli për prova “të moderuara” mbi rreziqet për traktin respirator dhe shëndetin kardiovaskular, duke mos përjashtuar hipotezën e efekteve kancerogjene të lidhura me “vaping”.

Organizata Botërore e Shëndetësisë, megjithatë, ka nisur një apel që cigaret elektronike të rregullohen nga vendet (gjithsej 88) që ende nuk e kanë bërë këtë. Duke kujtuar se mbi 8 milionë njerëz vdesin çdo vit nga përdorimi i duhanit, menaxheri i promovimit të shëndetit të OBSH-së, Rüdiger Krech, përsëriti: “Cigaret elektronike nuk janë efektive për të lënë duhanin dhe kanë efekte të dëmshme për shëndetin”.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top