FB

March 2, 2024 | 5:18

7 shenja të depresionit endogjen (trishtimit të madh) dhe si ta trajtojmë atë?

 

Depresioni endogjen klasifikohet si një çrregullim i madh depresiv, një çrregullim humori i karakterizuar nga ndjenja të vazhdueshme dhe intensive trishtimi që mund të zgjasë për periudha të gjata kohore.

Psikologjia dallon dy lloje të depresionit: endogjen (shkaqet nga brenda personit) dhe ekzogjen (shkaqet lidhen me ngjarjet e jashtme në jetën e një personi).

depresionimadh

Kuptimi i depresionit endogjen

Mendohet si një lloj depresioni në të cilin nuk ka ndryshime të jashtme që shkaktojnë problemin.

Në vend të kësaj, depresioni endogjen kuptohet se shkaktohet nga ndryshime të brendshme fiziologjike, që ndonjëherë mendohet se shoqërohen me një faktor gjenetik dhe trashëgues.

 

Shkaqet e depresionit endogjen

Shkaqet e këtij lloji të depresionit, në përgjithësi, mendohen se lidhen me ndryshimet kimike në tru. Domethënë ndryshime që prodhojnë çrregullime emocionale pa hyrë në lojë mjedisi.

Në depresionin endogjen, prodhimi i endorfinës, hormoneve dhe neurotransmetuesve përgjegjës për ndjesitë e kënaqësisë, bllokohet. Në depresionin ekzogjen, serotonina dhe neurotransmetuesit ndalojnë së punuari.

 

Është e dobishme të merret parasysh, deri në çfarë shkalle ngjarjet mund të jenë përgjegjëse për episodin depresiv?

Kur një depresion është bërë afatgjatë, ai mund të bëhet pjesë e identitetit të të sëmurit. Ne mund të ndalojmë së menduari se ku filloi depresioni dhe në vend të kësaj ta trajtojmë atë sikur të jetë një fakt i personit me të cilin nuk mund të debatohet.

 

Të kuptuarit se ku filloi Depresioni Endogjen

Është shpesh rasti që njerëzit mund të takohen kur filloi depresioni i tyre. Kjo sugjeron se ka më shumë për këtë sesa kimikatet dhe çekuilibrat e hormoneve, megjithëse sigurisht, ato janë një pjesë e rëndësishme e përvojës së personit. Unë jam i interesuar në mundësinë që ne mund të jemi në gjendje të mësojmë më shumë për ngjarjet që ndodhën në të njëjtën kohë kur humori depresiv u bë i identifikueshëm.

Pasi një depresion ka filluar, ai shkakton prodhimin e hormoneve që lidhen me stresin dhe humorin e ulët. Ai bëhet një lloj sistemi vetëpërmbushës. Ndjenja e trishtimit çon në një rritje të kortizolit, kështu që stresi rritet. Por kur kemi parasysh përputhjen e ngjarjeve me zhvillimin e humorit. Atëherë mund të fillojmë të fitojmë akses në levat e ndryshimit. Kjo mund të nënkuptojë se depresioni dhe episodet depresive mbeten gjëra me të cilat njerëzit duhet të jetojnë.

Por mund të ketë një rritje të njohurive, në atë me çfarë lidhet depresioni. Këto lloj njohurish mund të jenë produktive dhe të ndihmojnë në ngritjen e humorit.

 

A kishte Hamleti i Shekspirit depresion endogjen?

Hamleti vuan nga vdekja, babai i tij ka vdekur dhe nëna e tij ka marrë një burrë të ri. Gjykata ka vazhduar dhe Hamleti duhet të përshtatet. Ai nuk mundet. Kësaj i shtohet edhe fantazma e babait të tij që kërkon hakmarrje. Hamleti torturohet nga ajo që i thotë fantazma e babait të tij dhe jeton brenda gjykatës duke u përpjekur të gjejë se çfarë të bëjë. Ai maskon gjendjen e tij shpirtërore duke pretenduar se ka një lloj depresioni. Por audienca se kjo është vetëm një pjesë e historisë. Janë ngjarje që kanë ndikuar në mendjen e tij.

 

Kontekstet e Depresionit Endogjen

Fatmirësisht ne nuk jemi personazhe në shfaqje, por ndonjëherë mund të ndihemi sikur jemi. Në përvojën time, nëse mund të mësojmë më shumë rreth konteksteve, ngjarjeve që kanë shkaktuar gatishmërinë tonë, mund të jemi në gjendje të gjejmë mënyra për të shpëtuar nga disa nga simptomat e gatishmërinë tonë.

Ajo që ne jemi në gjendje të ndryshojmë do të jetë e veçantë për secilin prej nesh. Por kjo është sfida; si të fillojmë të gjejmë forcën, guximin e kështu me radhë për të vazhduar përpjekjen për të gjetur mënyra më të mira për të jetuar?

Psikoterapia dhe këshillimi mund të jenë vende të mira për të filluar kërkimet tona mbi gjendjen shpirtërore që përjetojmë.

 

Simptomat e Depresionit Endogjen

Ajo që mendohet se karakterizon më shumë depresionin endogjen është se simptomat që shfaqen e bëjnë këtë pa shpjegime të dukshme për personin. Simptomat mund të përfshijnë:

Ndjeheni bosh dhe ndoshta indiferent ndaj marrëdhënieve.

Duke pasur luhatje të vazhdueshme të humorit.

Probleme me gjumin dhe humbje energjie.

Lufta për t’u përqendruar dhe për të marrë vendime.

Rritja e nervozizmit.

Mungesa e motivimit.

Humbje, ndoshta të qenit më emocional, ndonjëherë duke qarë pa ndonjë arsye të dukshme.

 

Si ndihet një person me depresion endogjen?

Kohët e fundit – por prandaj nuk e di – kam humbur gjithë gëzimin tim, kam hequr dorë nga çdo zakon i ushtrimeve dhe në të vërtetë kjo shkon aq shumë me prirjen time sa që kjo kornizë e bukur, toka, më duket një kep steril; kjo tendë më e shkëlqyer, ajri – shikoni ju, kjo kupë qiellore e guximshme, kjo çati madhështore e mbushur me zjarr të artë – pse, nuk më duket gjë tjetër veçse një bashkësi e ndyrë dhe murtajë avujsh. – Hamleti, Akti 2, Skena 2, Shekspiri

 

Zbrazëtia Emocionale e Depresionit Endogjen

Njerëzit me këtë lloj depresioni mund të ndiejnë një rritje të fajit, pjesërisht për shkak se ata kanë probleme të kuptojnë se çfarë po ndodh me ta. Disa të sëmurë mund të ndjejnë një ndjenjë zbrazëtie emocionale dhe trishtim të fortë. Asgjë nuk ofron kënaqësi. Ata mund të fillojnë të mendojnë se janë fajtorë për humorin e ulët të vazhdueshëm.

Kjo krijon një lloj sistemi të mbyllur në të cilin humori i ulët dhe dëshpërimi shkaktojnë më shumë humor të ulët dhe dëshpërim. Pra, depresioni thellohet, ashtu si ndërtohet një sistem meteorologjik me presion të ulët, duke u rritur në fuqi ndërsa e bën këtë.

Shiu dhe erërat e pakënaqësisë fryjnë pa asgjë për ta mbrojtur personin. Depresioni i pengon ata të shohin qartë se si të dalin nga gjendja në të cilën janë.

Disi duhet bërë një përpjekje për të thyer idenë se personi është fajtor për humorin e tij të ulët. Kjo nuk është domosdoshmërisht një detyrë e thjeshtë. Duhet kohë, durim dhe përkushtim për të punuar në këto lloj problemesh.

 

Trajtimi i depresionit endogjen

Trajtimet mund të kombinojnë një element mjekësor, farmaceutik; përshkrimin e ilaçeve kundër depresionit dhe një terapi të folur. Në kombinim, këto trajtime mund të çojnë në kuptim dhe njohuri më të madhe; për pushime në motin e rëndë të vazhdueshëm.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top