FB

March 2, 2024 | 5:19

Lista e emocioneve dhe ndjenjave, shpesh të vështira për t’u ndarë në praktikë

Ne të gjithë përjetojmë emocione dhe ndjenja të ndryshme. Sfera emocionale e njeriut është jashtëzakonisht e larmishme. Megjithatë, nuk jemi gjithmonë në gjendje t’i vendosim një emër asaj që ndjejmë. Të gjithë përjetojmë emocione, por jo të gjithë jemi në gjendje t’i njohim dhe t’i menaxhojmë ato.

Ghy

Në fakt, ka njerëz që kanë vetënjohje emocionale shumë të kufizuar, sepse, megjithëse përjetojnë një gamë të gjerë emocionesh, nuk janë në gjendje t’i njohin ato saktësisht. Natyrisht, të mos dish se çfarë emocionesh ose ndjenjash po përjetojmë është një pengesë për t’i menaxhuar ato në mënyrën më të përshtatshme.
Në vend të kësaj, njohja e të gjitha emocioneve dhe ndjenjave do të na lejojë të përsosim vetëdijen tonë emocionale. Nëse dini vetëm një ose dy nota muzikore, ato do të jenë të vetmet që do të dëgjoni pasi do t’i kushtoni më shumë vëmendje. Nëse i njihni të gjitha, universi juaj muzikor do të zgjerohet. E njëjta gjë ndodh në nivelin e ndjenjave dhe emocioneve. Një studim i kryer në Universitetin George Mason zbuloi se njerëzit që mund të zbulojnë dhe kuptojnë emocionet e tyre kanë më pak gjasa t’i drejtohen drogës, alkoolit ose ushqimit si rrugë shpëtimi. Studime të tjera të kryera në Universitetin e Kansasit kanë shkuar më tej, duke u thelluar në ndikimin e vetë-rregullimit emocional në një nivel fizik. Këta studiues zbuluan se njerëzit me kancer që mund të zbulonin, etiketonin dhe kuptonin emocionet e tyre kishin nivele më të ulëta të inflamacionit, një proces që është në rrënjë të kësaj sëmundjeje dhe konsiderohet një prognozë e keqe. As ndjenjat nuk janë aq emocionale dhe as të menduarit nuk është aq racional.
Ne priremi të mendojmë se emocionet dhe të menduarit janë procese reciproke ekskluzive, antagoniste. E vërteta, megjithatë, është se në çdo emocion ka një majë arsyeje dhe në çdo mendim ka pak ndjenjë. Edhe pse ne veprojmë të udhëhequr nga emocionet që po përjetojmë në atë moment, ne në fakt po reagojmë edhe ndaj një procesi mendor kompleks që ka ndodhur në sfond: interpretimit kognitiv që i kemi bërë ngjarjes. E vërteta është se ne nuk reagojmë ndaj realitetit, por më tepër ndaj kuptimit që i japim atij, dhe në atë rast ai ndikon në gjithçka, nga pritshmëritë dhe nevojat tona e deri te mendimet tona. Prandaj, emocionet nuk janë thjesht reagime ndaj mjedisit, por edhe ndaj vlerësimit që bëjmë për atë që po na ndodh. Për shembull, nëse një person derdh një gotë me ujë mbi ne, reagimi emocional më normal do të ishte befasi sepse është një ngjarje e papritur. Por kur fillojmë të mendojmë për qëllimet e atij personi dhe mendja jonë racionale fillon, ne mund të reagojmë me zemërim, duke menduar se ata e bënë atë me qëllim. Prandaj, zemërimi nuk është një reagim emocional ndaj asaj që ndodhi, por ndaj interpretimit tonë të tij.

Cili është ndryshimi midis emocioneve dhe ndjenjave?
Njohja e ndryshimit midis emocioneve dhe ndjenjave nuk është një ushtrim i thjeshtë epistemologjik ose gjuhësor, ai do të na ndihmojë të kuptojmë më mirë reagimet dhe sjelljet tona, duke na lejuar të rregullojmë reagimet tona afektive për të arritur një mirëqenie më të madhe. Cilat janë emocionet? Ato janë reagime me vlerë afektive ndaj stimujve të caktuar, të cilët mund të jenë të jashtëm, diçka që ne shohim ose përjetojmë, ose të brendshme, si një mendim ose një kujtim. Emocionet nxisin një sërë përgjigjesh hormonale dhe neurokimike që prodhojnë një gjendje aktivizimi, duke na shtyrë në veprim të menjëhershëm. Zakonisht ato janë përvoja relativisht kalimtare që gjenerojnë një shkallë të lartë kënaqësie ose pakënaqësie. Kur na japin lajme të tmerrshme, si p.sh. vdekja e një kafshe ose e një personi të dashur, është një emocion që aktivizohet. Në këtë lloj situate reagimi ynë është pothuajse automatik dhe i vështirë për t’u kontrolluar, kështu që do të ndihemi shumë të trishtuar dhe madje ka gjasa që të qajmë.

Çfarë janë ndjenjat?
Ndjenjat nxjerrin të njëjtat përgjigje fiziologjike dhe psikologjike si emocionet, por kanë një vlerësim të ndërgjegjshëm të integruar. Me fjalë të tjera, ato përfshijnë ndërgjegjësimin dhe vlerësimin e emocionit themelor dhe përvojës afektive që po përjetojmë. Për më tepër, ato priren të jenë më të qëndrueshme me kalimin e kohës. Me kalimin e ditëve, emocionet zbehen për t’i lënë vendin ndjenjave ndërsa ndodh një interpretim njohës i gjendjes. Në rastin e lajmeve të këqija, për shembull, ndjenjat që lë trishtimi janë zakonisht: dhimbje, melankoli, zbrazëti, shqetësim, dekurajim apo edhe zemërim. Prandaj, ndryshimet kryesore midis emocioneve dhe ndjenjave janë:
•Kohëzgjatja – Emocionet janë gjendje kalimtare që vijnë dhe shkojnë relativisht shpejt. Ndjenjat, megjithatë, ishin më të qëndrueshme emocionale me kalimin e kohës. Gëzimi, për shembull, është një emocion, ndërsa dashuria është një ndjenjë.
•Rezultat i paraqitjes – Ndjenjat janë rezultat i emocioneve, ndaj zakonisht i paraprijnë. Gëzimi, për shembull, mund të shndërrohet në lumturi dhe tërheqja në dashuri.
•Intensiteti – Emocionet janë zakonisht më intensive se ndjenjat, sepse qëllimi i tyre kryesor është të na përgatisin për veprim. Proceset komplekse të vlerësimit që zakonisht ndërhyjnë në ndjenja e zvogëlojnë disi intensitetin e tyre.
•Niveli i përpunimit – Emocionet shfaqen në mënyrë të pandërgjegjshme, duke gjeneruar një përgjigje pothuajse të menjëhershme, ndërsa ndjenjat, të cilat kërkojnë më shumë kohë për t’u formuar, përpunohen me vetëdije.
•Shkalla e rregullimit – Emocionet janë gjendje afektive që janë të vështira për t’u kontrolluar sepse gjenerojnë reaksione automatike psikofiziologjike. Ne nuk mund të përmbajmë plotësisht emocione si frika ose gëzimi, për shembull, pasi sapo t’i përjetojmë ato, ato do të shfaqen përmes mikroshprehjeve. Ndjenjat, përkundrazi, mund të menaxhohen më mirë me kalimin e kohës duke kërkuar strategji për t’i shprehur ato në mënyrë më të sigurt.
Megjithatë, emocionet dhe ndjenjat shpesh janë të vështira për t’u ndarë në praktikë pasi aty ku ka një ndjenjë, zakonisht ka emocione të ndryshme dhe anasjelltas. Të kuptuarit e dallimeve midis emocioneve dhe ndjenjave na ndihmon të mos ndihemi fajtorë për reagimet tona të para emocionale.

Gjithashtu na mëson të mos kapemi pas tyre, në mënyrë që ato të pakëndshmet të zhduken aq natyrshëm sa u shfaqën.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top