FB

June 22, 2022 | 8:00

7 shenjat që tregojnë se mjekimi juaj për shëndetin mendor nuk funksionon ashtu siç duhet

Gjetja e ilaçeve të duhura kundër depresionit ose kundër ankthit (ose kombinimi i medikamenteve) kërkon një rrjedhë të qëndrueshme të kujdesit – një nivel këmbënguljeje që mund të thahet shpejt nëse efektet anësore fillojnë të shfaqen.

“Truri dhe trupi i secilit reagon dhe përpunon medikamentet në mënyrë të ndryshme, kështu që marrja e regjimit të duhur të mjekimit mund të jetë një proces zhgënjyes për disa njerëz”, tha për HuffPost Melissa Shepard, psikiatre e certifikuar nga bordi dhe asistent profesor në Shkollën e Mjekësisë Johns Hopkins.

Ndihesh më mirë menjëherë (por nuk zgjat)

Shumica e medikamenteve të disponueshme aktualisht bëjnë gjënë e tyre duke rritur në mënyrë indirekte nivelet e neurotransmetuesve që mendohet se luajnë një rol në çrregullimet e humorit dhe ankthin, të tilla si serotonina, norepinefrina ose dopamina – por çrregullimet e humorit dhe ankthi janë më shumë sesa thjesht ulje-ngritjet e këtyre neurotransmetuesve.

Ju përjetoni efekte anësore që nuk largohen

Disa njerëz janë më të ndjeshëm ndaj efekteve anësore të ilaçeve sesa të tjerët. “Shpesh ka faktorë të panjohur në lojë, por për disa, mund të jetë për shkak se ata metabolizojnë medikamentet më ngadalë, kështu që ata kanë një tendencë për t’u grumbulluar në sistemin e tyre,” tha Vanderlip.

Simptomat tuaja kthehen

Depresioni dhe ankthi mund të jenë të ndërlikuar – disa njerëz përjetojnë përsëritje edhe kur i marrin me besnikëri ilaçet e tyre. Rezulton se kjo nuk është e pazakontë.

Depresioni ose ankthi juaj përkeqësohen

Një mjek zakonisht do t’ju fillojë fillimisht me medikamentet më të buta që gjithashtu kanë efekte të mira dhe profile të efekteve anësore, më pas do t’ju shtojë medikamente ndihmëse dhe do të ndryshojë dozat ose medikamentet bazuar në mënyrën se si një person reagon ndaj tyre.

Ju mezi vini re një ndryshim në mënyrën se si ndiheni

Shumë njerëz kanë vetëm një përgjigje të pjesshme ndaj mjekimit të tyre – ata mund të ndalojnë së paku sulme paniku, për shembull, por ende përjetojnë një nivel të lartë ankthi që ndërhyn në jetën e përditshme.

Gjendja juaj është bërë intensive dhe e paparashikueshme

 “Të ndash dallimin klinik midis modeleve bipolare [të karakterizuara nga episodet e depresionit dhe manisë] dhe unipolare [humor depresiv të vazhdueshëm pa histori mani] të modeleve të depresionit, mund të jetë e vështirë,” tha Vanderlip.

Cilësia e gjumit tuaj bie

Efektet anësore të ilaçeve mund të përfshijnë ngurtësi gjatë ditës dhe një gjumë më të shqetësuar gjatë natës. Gjithashtu nuk është e pazakontë të filloni të përjetoni ëndrra të çuditshme.

Si të thjeshtoni procesin e gjetjes së një medikamenti që funksionon për ju

Për shkak se gjendjet e sëmundjes të depresionit dhe ankthit janë subjektive, mënyra më e mirë për të përmirësuar procesin e vendosjes së një regjimi efektiv mjekimi vjen në komunikimin me mjekun tuaj sa më shumë që të jetë e mundur.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi www.huffpost.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top