FB

June 22, 2022 | 7:45

Në dashuri fiton kush dorëzohet…

Në territorin e ndërlikuar të pasionit, çdo rregull është i destinuar të përmbyset dhe të mos i qëndrojë ndikimit të dinamikës së historive që, siç e dimë, janë një përjashtim çdo herë. Për shkak se asnjë marrëdhënie nuk është e njëjtë, në të njëjtën mënyrë, secili peron është i destinuar t’i japë një alkimie të ndryshme në varësi të partnerit. Çdo gjë është relative?

Le të përpiqemi ta kuptojmë më mirë. Para së gjithash është e nevojshme të ndalemi për një moment në çështjen se çfarë do të thotë të fitosh. Sepse, t’ia mbathësh apo të qëndrosh është një ide që duket mjaft qartë, por koncepti i të fituarit në dashuri bëhet shumë paradoksal: a mund të fitosh vërtet diçka ose dikë në një histori dashurie? Pyetja është provokuese, por në fund shpjegon më së miri atë ankth irracional të përzier me dëshirën që të mbërthen kur takojmë dikë. Zemra rreh duke pritur për një telefonatë, nga dëshira për t’u takuar përsëri, e cila nganjëherë kufizohet me fiksimin: kur ka të bëjë me pasionin, dëshira shpesh kalon në posesivitet, një kufi i hollë dhe shpesh i vështirë për t’u identifikuar. Përvoja praktike na mëson (shpesh sipërfaqësisht po aq dhe e pasaktë) se në dashuri ata që ikin fitojnë për një arsye shumë të thjeshtë: sa më shumë që dikush ushqen dëshirën pa e kënaqur atë, aq më shumë rrezikon të krijojë tek personi tjetër efektin e pritjes së dhimbshme dhe lënduese.

Në realitet, teknika e arratisjes shpesh fsheh pamundësinë për të dhënë veten plotësisht në një marrëdhënie të sinqertë, si dhe një pasiguri themelore: në fund të fundit, ikja në vend të përballjes me realitetin është (të paktën në dukje) më e thjeshtë, apo jo? Ata që ikin shpesh e bëjnë këtë nga vetvetja dhe nga frikërat më intime dhe të fshehura. Pasojat janë shkatërruese për të dy, sepse në shumicën e rasteve teknika e arratisjes (e cila zakonisht kombinohet në mënyrë efektive me Psikologjia Marrëdhëniezhdukje të papritur dhe justifikime të parëndësishme) nga ana tjetër tërheq një person me vetëvlerësim të ulët, i cili do të dëshironte të dashuronte, por mbi të gjitha, të ndihej i dashuruar. Të duash dhe të ndjehesh i kënaqur nga dëshira për të dashur nuk janë aspak e njëjta gjë: mund ta dëshirojmë dhe ta duam tjetrin verbërisht, pa e vëzhguar me të vërtetë dhe me sinqeritet situatën, veçanërisht nëse nuk mund të ndihemi thellësisht të sigurt për veten dhe të provojmë një ndjenjë të thellë braktisjeje, përbuzjeje, nevoje për të qenë përfundimisht të konsideruar.

Ata që nuk ikin, shpesh qëndrojnë me çmimin e pamundësisë së largimit, për të mbledhur dëshpërimisht thërrimet e një dashurie që nuk e plotëson. Përballë një personi që ikën, në një mënyrë të pavetëdijshme ose të vetëdijshme, taktikat e dëshirës, vazhdimisht të shtyra; një person me vetëvlerësim të mjaftueshëm përpiqet të reagojë duke u larguar përmes një refuzimi progresiv: “unë, i vetëdijshëm për vlerën time, largoj ata që nuk e dëshirojnë dashurinë time”, një qëndrim jetësor dhe konstruktiv si ndaj vetes ashtu edhe ndaj një marrëdhënieje pozitive me tjetrin. Anasjelltas, ky qëndrim i domosdoshëm është pikërisht ai që nxit ankthin e pasigurisë kronike: “Ti i shmang nevojat e mia, kështu që unë do të të bëj të më duash edhe më shumë, në mënyrë që të mos mund të më injorosh”: një hipotezë shpesh e pamundur, e destinuar drejt një të ardhmeje të papërcaktuar, e shtyrë përjetësisht për ditën ku më në fund tjetri do ta kuptojë vlerën tonë. Le të reflektojmë në këto dy qasje, sepse dashuria nuk kërkohet dhe nuk meritohet, nuk ikën dhe nuk qëndron. Dashuria thjesht është, dhe ndodh kur të dy janë të pranishëm. Një marrëdhënie e bazuar në fluturim ose konkurrencë, shpejt bëhet e padobishme. Reciprociteti dhe ndërvarësia janë përbërësit kryesorë.

 

 

Përgatiti: Orjona TRESA  |  Botuar në Revistën “Psikologjia”, Nr. 168

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top