FB

September 14, 2021 | 8:15

7 shenjat që tregojnë se trauma komplekse po dëmton marrëdhënien tuaj

Kur një person është i ekspozuar ndaj ngjarjeve të shumta traumatike për një periudhe të gjatë, ai mund të zhvillojë çrregullim kompleks të stresit post-traumatik. Për dallim nga PTSD tipike, e cila mund të shkaktohet nga një ngjarje e vetme traumatike, siç është një aksident me makinë ose një sulm, PTSD komplekse është rezultat i shumë ngjarjeve traumatike, shpesh të një natyre ndërpersonale, të përhapura me kalimin e kohës, por që shpesh ndodhin gjatë fëmijërisë ose adoleshencës.

Të qenit dëshmitarë i sëmundjes ose vdekjes së një kujdestari, abuzimi ose neglizhimi nga kujdestarët, ose ekspozimi i shpeshtë ndaj situatave të dhunshme ose kaotike mund të rezultojë në trauma komplekse. Vite pas këtyre ngjarjeve plagosëse, dikush me PTSD komplekse mund të ketë probleme në gjetjen dhe mbajtjen e marrëdhënieve romantike dhe nuk e ka idenë se arsyeja është trauma komplekse.

Për shkak se trauma ndodhi në mënyrë kumulative për një kohë të gjatë, ndonjëherë është e vështirë të identifikosh se ajo është fajtori për pakënaqësinë e dikujt. Nëse keni përjetuar një seri marrëdhëniesh romantike jofunksionale, shpesh ndiheni të pakënaqur me partnerët tuaj romantikë, por nuk mund të përcaktoni saktësisht pse, ose keni marrëdhënie seksuale të pakënaqshme me shumë partnerë, traumat komplekse mund të jenë fajtore.

Më poshtë jepen 7 shenja që tregojnë se trauma komplekse është arsyeja pse marrëdhëniet tuaja romantike nuk po funksionojnë.

  1. Ju jeni gjithmonë të shqetësuar se partnerët tuaj do t’ju lënë.

Të ndiheni vazhdimisht të pasigurt në një marrëdhënie është e zakonshme tek njerëzit me PTSD komplekse. Përmbysjet e shumta në fëmijëri ose të paturit kujdestarë të cilët ndonjëherë ishin shumë të dashur dhe të vëmendshëm dhe ndonjëherë të padisponueshëm ose të largët mund të çojnë në një stil ankthi në moshën e rritur dhe të shkaktojnë një frikë të vazhdueshme se partneri juaj do të largohet nga ju.

  1. Ju veproni si “nevojtar” ose “i kapur”.

Nëse një partner ju ka përshkruar ndonjëherë si “nevojtar ose” të kapur “, ju mund të keni PTSD komplekse. Për shkak se keni frikë të mos braktiseni, ju kapeni fort tek partneri juaj dhe kjo sjellje mund ta largojë përfundimisht partnerin tuaj, duke përmbushur kështu frikën tuaj. Ky model mund të zgjasë me vite derisa të njihni dhe përpunoni traumat që qëndrojnë prapa sjelljes suaj.

  1. Jeni tepër të ndjeshëm ose hipervigjilent.

Nëse ndiheni tepër vigjilent ndaj shenjave të telasheve, ose jeni tepër të ndjeshëm ndaj sëmundjeve të vogla edhe kur jeni në një lidhje të qëndrueshme me një partner të dashur, mund të keni PTSD komplekse. Nëse ndiheni të shqetësuar gjatë gjithë kohës kur jeni në një lidhje dhe ky model vazhdon përmes marrëdhënieve të shumta, mund të jetë koha për të kërkuar trajtim për trauma komplekse.

  1. Asnjëherë nuk keni lidhje afatgjata.

Nëse ju pëlqen ideja për të qenë në një marrëdhënie afatgjatë, por vazhdimisht e gjeni veten duke i dhënë fund marrëdhënieve papritmas ose nuk jeni kurrë me një person për një kohë të gjatë, mund të keni një stil shmangës të lidhjes të shkaktuar nga PTSD komplekse. Nëse në fëmijëri keni përjetuar neglizhimin ose refuzimin nga kujdestarët tuaj, ju mund të refuzoni të tjerët për të shpëtuar veten nga refuzimi. Ky qëndrim është shkatërrues për shansin tuaj në dashuri.

  1. Shpesh ndiheni të shqetësuar ose të mërzitur në një lidhje.

Nëse intimiteti emocional ju bën të ndiheni sikur dëshironi të vraponi për në kodra, ose nëse një angazhim afatgjatë ndihet si një kërcënim për ndjenjën tuaj të vetes, PTSD komplekse mund të ndikojë në marrëdhëniet tuaja. Kjo sjellje nuk do t’ju lejojë të afroheni kurrë me një partner romantik për të krijuar llojin e lidhjes së shëndetshme që kërkon dashuria afatgjatë.

  1. E keni të vështirë të besoni tek partnerët romantikë.

Nëse keni përjetuar abuzim ose neglizhim ose keni jetuar në një mjedis kaotik kur ishit fëmijë, mund ta keni të vështirë të besoni tek partnerët tuaj romantikë. Kjo është veçanërisht e vërtetë nëse kujdestari që keni dashur ishte gjithashtu një burim i traumës. Si i rritur, ju mund të dëshironi afërsinë, por pastaj ta largoni atë kur të shfaqet. Kjo është një shenjë e një stili të lidhjes ankth-shmangëse të shkaktuar nga trauma komplekse.

  1. Shpesh i thoni po seksit edhe kur nuk doni.

Nëse shpesh e gjeni veten duke rënë dakord për seks edhe kur nuk ndjeni dëshirë seksuale, mund të keni PTSD komplekse. Ju mund ta bëni këtë sepse dëshironi dëshirat e afërsisë së menjëhershme, ose zbuloni se seksi zbeh emocione të tjera negative. Pastaj, kur të arrihet intimiteti fizik, ju mund të tërhiqeni papritmas, duke i dhënë fund një marrëdhënieje romantike para se të ketë pasur rastin të fillojë dhe të kaloni tek një partner i ri. Kjo është një shenjë e një stili të lidhjes ankth-shmangëse të shkaktuar nga trauma komplekse.

Sa më sipër janë vetëm disa nga mënyrat që traumat komplekse mund të dëmtojnë marrëdhëniet tuaja. Marrëdhënie të lumtura dhe të shëndetshme janë të mundshme edhe kur keni PTSD komplekse, por jo derisa ta përpunoni dhe shëroheni. Së pari, duhet të pranoni se problemet që po përjetoni në jetën tuaj romantike nuk janë faji i partnerëve tuaj ose situata juaj aktuale, por për shkak të ngjarjeve që kanë ndodhur vite apo dekada më parë.

 

 

Burimi / https://www.psychologytoday.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0684022192
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top