FB

August 5, 2022 | 9:01

7 strategji për të përmirësuar intimitetin në çift

Kur bëhet fjalë për intimitetin, është mjaft e zakonshme që ajo të ngatërrohet me seksualitetin. Në realitet nuk janë domosdoshmërisht të njëjta, edhe pse janë të lidhura me njëra-tjetrën.

Si të kultivoni intimitetin në çift?

Por kur një çift mund të konsiderohet intim? Për Sternberg (1986) intimiteti do të thotë të ndihesh afër, të bashkuar, të dëshirosh të mirën e tjetrit, të jesh në gjendje të mbështetesh në ndihmën e tjetrit në rast nevoje, të kuptosh njëri-tjetrin, të ndajmë veten me tjetrin, t’i japim njëri-tjetrit mbështetje emocionale, duke respektuar dhe duke pasur besim.

Aftësia për të parë të mirën tek tjetri- Njohja e asaj që dikush vlerëson dhe dashuron tek tjetri dhe përdorimi i pohimeve, vlerësimit dhe dashurisë për ta komunikuar atë, hap rrugën për intimitetin e vërtetë.

Kujdesi- Kujdesi për marrëdhënien, dëgjimi dhe mirëpritja e tjetrit lejon që marrëdhënia të rinovohet çdo ditë.

Prania e kufijve mbrojtës- Çifti është një sistem shoqëror i futur në sisteme të tjera shoqërore, prandaj ndikon dhe ndikohet nga forcat që vijnë nga familjet e origjinës, nga kontekstet e punës, nga nënsistemi i fëmijëve.

Kultivoni zona të kënaqësisë personale dhe në çift- Një nga parakushtet më të rëndësishme të intimitetit në çift është aftësia për të jetuar një dimension të intimitetit personal. Kjo do të thotë që të gjithë në çift duhet të jenë në gjendje të kenë të qarta nevojat dhe pritshmëritë e tyre.

Ndërvarësia- Nuk ka të bëjë me varësinë e ndërsjellë, por me aftësinë për t’u mbështetur tek tjetri, duke qëndruar autonome, kur ndjen nevojën për ta bërë këtë.

Ndarja emocionale- Emocioni që shprehet më lehtë në çift është zemërimi i cili shpesh përdoret për të mbuluar ndjenjat e tjera (zhgënjimi, pamjaftueshmëria, trishtimi). Dhimbja, nga ana tjetër, është gjendja shpirtërore më së shpeshti e fshehur, ndonjëherë sepse konsiderohet një tregues i dobësisë.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi psicoadvisor.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top