Këshilla & Arsye

June 19, 2020 | 8:02

9 arsye pse është e rëndësishme të jeni të sinqertë me veten

Shumica e njerëzve e përcaktojnë veten nga një “opinion publik kolektiv”, dhe për këtë arsye janë të shkëputur nga vetvetja. Nëse e keni këtë prirje, mbase nuk e dini arsyen pse është e rëndësishme të jeni të sinqertë me veten.

Vetë-mashtrimi fillon herët. Fëmijët në lojë janë në të vërtetë fëmijë në punë, të zënë me vëzhgimin dhe marrjen e konkluzioneve për veten dhe mjedisin e tyre. Çdo aprovim, mospranim, gjest i përfshirjes ose refuzimit lë shenjën e tij si një “kod mbijetese” që mbetet i ngulitur në moshën e rritur.

Mesazhi “përsosmëria është e barabartë me dashurinë” përhapet për mbijetesën e tij në një mori mënyrash dhe jo të shëndetshme. Mohimi, racionalizimi, projeksioni, arsyetimi emocional dhe format e tjera të vetë-mashtrimit bëhen mënyra të natyrshme për t’u marrë me jetën. Por ato çojnë vetëm në dhimbje të shtuar dhe keqardhje.

Le të shqyrtojmë nëntë arsye pse të qenit i sinqertë me veten është i rëndësishëm:

Ajo që është e vërtetë për ju ekziston gjithmonë në thelbin tuaj. Ndërsa gjithçka tjetër përreth jush mund të ndryshojë me kalimin e kohës, ajo që është autentike dhe e vërtetë është e pandryshueshme. Nëse do të mbështeteni në ndonjë gjë që ndryshon gjatë jetës, a do të jetë kaq konstante?

Të jesh i sinqertë me veten të bën të trembesh. Kur jeni të lidhur me të vërtetën dhe vlerat tuaja kryesore, nuk ndikoheni nga mendimet negative të të tjerëve. Ju e dini se kush jeni dhe nuk besoni se duhet ta ndryshoni këtë. Ju gjithashtu nuk e ndjeni të nevojshme të gjykoni të tjerët ose rë bëni thashetheme rreth tyre, pasi siguria juaj ju bën të pranoni veten dhe të tjerët.

Të jesh i sinqertë me veten tënde është thelbësore për të ditur atë që dëshironi. Nëse e ndërtoni identitetin tuaj mbi bazën e luhatshme të opinionit publik, asgjë nuk do të jetë konstante. Dhe nëse asgjë nuk është konstante, asgjë nuk do të jetë e besueshme. Për të ndjekur atë që dëshironi, duhet të jeni në gjendje të mbështeteni tek vetja juaj. Jo tek miliona njerëz që nuk i njihni.

Të jesh i sinqertë me veten të lejon të zhvillosh pasionin e nevojshëm për të shkëlqyer. Përsëri, kjo ka të bëjë me mbjelljen e së vërtetës suaj në thelbin e qenies tuaj dhe rritjen e pasioneve tuaja. Kur keni diçka domethënëse që është “gjithmonë atje për ju”, ju bëheni të fuqishëm.

Të jesh i sinqertë me veten tënde është thelbësore për të qenë i sinqertë me të tjerët. Asnjë marrëdhënie nuk mund të mbijetojë, e lëre më të lulëzojë, pa ndershmëri. Nëse e fsheh të vërtetën tënde nga vetja, si do ta gjesh ta ndash me dikë tjetër? Marrëdhëniet që janë të shëndetshme, të lumtura dhe të ekuilibruara përbëhen nga njerëz që janë në kontakt me veten e tyre autentike. Dhe kjo vetëlidhje autentike reflektohet në një komunikim efektiv.

Të jesh i sinqertë me veten të çon në ndjenja të hapjes, zgjerimit, gëzimit të brendshëm dhe lirisë. Kur thelbi juaj fizik është i fortë dhe i qëndrueshëm, i gjithë trupi juaj është më i fortë. E njëjta gjë është e vërtetë dhe për thelbin tuaj shpirtëror dhe emocional. Kur kjo është e qëndrueshme, pjesa tjetër e jetës tuaj është e lirë të jetë e shtrirë.

Të jesh i sinqertë me veten tënde siguron qartësi. Gënjeshtrat gjithmonë do t’ju mbajnë të mbërthyer dhe dëmtojnë vetëm personin që i mban ato. Kur të jeni të sinqertë me veten, gjithmonë do të dini se çfarë duhet të bëni, edhe nëse kjo është e vështirë. Do të merrni vendime më të mençura për marrëdhëniet dhe vendet e punës dhe do të shmangni menjëherë ato situata që nuk ju shërbejnë.

Të jesh i sinqertë me veten rrit përgjegjësinë personale si për zgjedhjet ashtu edhe për pasojat e tyre. Pranimi i përgjegjësisë është themelor për të ndryshuar jetën tuaj në një mënyrë pozitive. Ndryshimi nuk është thjesht “ndryshuar”, por evoluon. Dhe ndërsa evoluoni, bota ju përgjigjet duke ju ofruar mundësi të reja për ta kuptuar veten.

Nga të gjitha arsyet pse të qenit i sinqertë me veten është i rëndësishëm, mbase asnjëra nuk është më e rëndësishme se kjo:

Ndërsa qëndroni fort në të vërtetën tuaj, jeta që dikur po fshihnit pas opinionit publik bëhet e bukur.

 

 

Burimi / https://finetofab.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top