FB

February 22, 2024 | 6:21

9 “flamujt e gjelbër” për të njohur një marrëdhënie të shëndetshme

 

Me siguri gjatë shfletimit të përmbajtjeve në internet keni hasur në shprehjen flamuj të kuq, pra sjellje apo qëndrime që nuk lejohen në një lidhje. Por a e dini se në një lidhje ka edhe flamuj të gjelbër? Le të flasim për ata tregues që tregojnë se lidhja është e shëndetshme ose ka potencial të jetë e tillë.

ciftPavarësisht nëse është një lidhje romantike apo ndonjë lloj tjetër, ashtu siç është e dobishme për të njohur sjelljet toksike, është e dobishme të identifikohen ato që e bëjnë lidhjen të vlefshme për të luftuar. Kjo është arsyeja pse në këtë artikull ne do të ndajmë flamujt e gjelbër më të dëshirueshëm për të kultivuar një lidhje solide dhe pozitive.

 

Flamujt e gjelbër që i duhen çdo marrëdhënieje

Është e rëndësishme të zbuloni se cilat sjellje duhet të përfitoni në një marrëdhënie, për të forcuar lidhjen, për të shijuar kohën e ndarë dhe për t’u ndjerë i dashuruar. Këto janë shenja ose të dhëna se bashkimi po shkon në një rrugë të shëndetshme dhe të qëndrueshme, përveçse zbulojnë se, përveç kimisë dhe lidhjes, ka edhe përputhshmëri. Cilët janë ata flamuj të gjelbër?

 

1.Ka respekt

Edhe pse kjo duket si gjëja më themelore, nuk është gjithmonë e vërtetë. Nuk bëhet fjalë vetëm për të mos fyer, bërtitur apo ngacmuar personin tjetër në asnjë mënyrë, por për të marrë parasysh nevojat dhe kufijtë e tij dhe për t’u sjellë në përputhje me rrethanat. Pëlqimi luan një rol shumë të rëndësishëm në këtë pjesë, veçanërisht kur flasim për çifte dhe marrëdhënie seksuale.

 

2.Janë të dy të sigurt

Një nga flamujt themelorë të gjelbër në një marrëdhënie është aftësia për të krijuar një hapësirë të sigurt. Ata do të ndjejnë se janë me një person me të cilin është e mundur të shprehin ndjenjat, të bëjnë kritika dhe të thonë atë që duhet pa frikë nga pasojat negative. Dhe jo vetëm kaq, por ata do ta dinë se gjestet e mira nuk bien në vesh të shurdhër: askush nuk do të përfitojë nga mirësia apo respekti.

 

3.Ndihmojnë njëri-tjetrin të rritet

Nëse marrëdhënia është e shëndetshme, do të shihni që të dy bëni përpjekje për të dhënë versionin më të mirë të vetes dhe, përveç kësaj, mbështesni njëri-tjetrin për ta arritur atë. Që në fillim, të shohësh këtë qëndrim të rritjes është një shenjë shumë e mirë.

 

4.Vendosin kufij të shëndetshëm dhe u përmbahen atyre

Kufizimet janë të nevojshme. Nuk janë diçka negative, por krejt e kundërta: ndihmojnë në rregullimin e sjelljes së të dy njerëzve për të arritur trajtimin më të shëndetshëm të mundshëm. Prandaj, një nga flamujt e gjelbër  më të rëndësishëm është t’i vendosësh ato me këmbëngulje dhe mbi të gjitha t’i pranosh.

 

5.Nuk i shmangen konfliktit

Edhe pse askush nuk i pëlqen të debatojë, konflikti është i nevojshëm (dhe i pashmangshëm). Në fakt, nëse trajtohet me vendosmëri dhe qetësi, është një mjet shumë efektiv për rregullimin e sjelljes shoqërore. Prandaj, është një shenjë shumë e mirë që të dy janë të gatshëm të bëjnë biseda të hapura për problemet dhe të de-përshkallëzohen kur gjendja shpirtërore bëhet më e nxehtë se ç’duhet.

 

6.Kujdesen për komunikimin

Do të keni dëgjuar mijëra herë se komunikimi brenda një çifti dhe në përgjithësi në çdo marrëdhënie është thelbësor. Megjithatë, askush nuk lind i mësuar, kështu që flamuri i vërtetë jeshil është të përpiqesh të kuptosh mirë veten dhe ta njohësh plotësisht veten. Ky është një aspekt që duhet pasur kujdes çdo ditë në marrëdhënie.

 

7.Ka përgjegjësi emocionale

Përkushtimi për t’u kujdesur për emocionet e tjetrit është i favorshëm. Shprehja e vetvetes pa dhunë, administrimi i ndjenjave tuaja dhe vendosja e ndershmërisë dhe dëgjimit aktiv janë disa shembuj të këtij qëndrimi. Po kështu, përgjegjësia emocionale është një strategji e mirë për të eliminuar dhunën në çifte dhe për të shmangur varësinë emocionale. Do të habiteshit se sa konflikte ruhen dhe si përmirësohet lidhja kur kujdeseni për emocionet e njerëzve të tjerë.

 

8.Respekti shtrihet në rrethet e jashtme shoqërore

Ashtu siç është një  flamur i kuq  që partneri juaj sillet në një mënyrë rrënjësisht ndryshe kur është me miqtë e tij, e kundërta është një nga flamujt jeshil  që jep garancitë më të mëdha të stabilitetit në një marrëdhënie. Një person që ju respekton duhet të jetë gjithashtu i respektueshëm për miqtë dhe familjen tuaj. Kjo qëndrueshmëri në sjellje dhe vlera siguron siguri dhe parashikueshmëri për lidhjen.

 

9.Ka dashuri

Pavarësisht se cila është gjuha juaj e dashurisë, ajo duhet të ndihet. Ato mund të jenë puthje, fjalë, dhurata, akte mbështetjeje ose kontakt fizik; por të dy përpiqen ta bëjnë tjetrin të ndihet i dashuruar çdo ditë.

 

Flamuri jeshil më i rëndësishëm është të bëni veten të lumtur

Këta flamuj të gjelbër  janë të vlefshëm për çdo marrëdhënie, qoftë edhe për ato që nuk janë çift. Të gjitha ato që keni lexuar këtu nënkuptojnë se të dy duhet të punojnë si ekip, por edhe individualisht.

Është e vërtetë që do të gabojnë dhe do të hasin vështirësi, por ajo që do të mbetet në fund të ditës është qëllimi. Edhe nëse lidhja prishet, cilësia e kujtimeve do të jetë gjithmonë më e mirë kur të largoheni duke e ditur se keni provuar. Prandaj, përqendrohuni në atë që është më e rëndësishme: përpjekjet e përditshme për ta bërë njëri-tjetrin të lumtur.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top