FB

May 10, 2022 | 10:32

A fillon autizmi që në barkun e nënës?

Autizmi (çrregullimi i spektrit të autizmit) është një çrregullim neurologjik zhvillimor që mbetet kryesisht i paeksploruar pavarësisht nga numri në rritje i shpejtë i pacientëve. Një rol të rëndësishëm në zhvillimin e autizmit luajnë edhe anomalitë e imunitetit, të konsideruara tashmë si shkaktarë të shumë sëmundjeve.

autism-womb-neurosicnes-public

Inflamacioni i trurit dhe shqetësimet e sistemit imunitar periferik vërehen shpesh te pacientët autikë. Për më tepër, anomalitë imune shoqërohen nga anomalitë në mikrobiotën e zorrëve, e cila gjithashtu mendohet se është e përfshirë në patogjenezën e sëmundjes nëpërmjet boshtit tru-zorrë. Megjithatë, mekanizmat thelbësorë pas këtyre anomalive imune nuk janë sqaruar ende. Duke pasur parasysh fazat kritike të zhvillimit të fyerjeve imune dhe përfshirjen e gjerë të sistemit imunitar në zhvillimin e autizmit, ekipi hulumtues hipotezoi se një etiologji e përbashkët qëndron në themel të disrregullimit të përhapur imunitar dhe e ka origjinën në lloje të ndryshme të qelizave paraardhëse. Analiza u fokusua në qelizat hematopoietike nga të cilat rrjedhin qelizat imune, si dhe në qeskën e verdhë veze (YS) dhe aorta-gonad-mesonephros (AGM), të cilat janë të përfshira në hematopoiezën gjatë fazës fetale.

Gjetjet e kërkimit

Sekuenca e ARN-së me një qelizë (sc-ARN seq) e minjve BTBR gjurmoi origjinën e anomalive imune në fazat embrionale të qeses së verdhë veze (YS) dhe aorta-gonad-mesonephros (AGM) dhe identifikoi ku makrofagët (mikroglia) dhe periferike qelizat imune diferencohen. Hematopoeza definitive në analizën e nivelit njëqelizor YS dhe AGM identifikoi me sukses mekanizmat patologjikë në nivel molekular brenda qelizave të rralla paraardhëse në fazat e hershme të zhvillimit. Gjegjësisht, kemi gjetur një mekanizëm të përbashkët të rregullimit transkriptues përmes HDAC1, një histon deacetilazë, që qëndron në themel të këtyre patologjive. Ne kemi treguar gjithashtu se manipulimi i mekanizmave epigjenetikë gjatë fazave specifike të zhvillimit mund të rivendosë anomalitë imune në tru dhe indet periferike. Gjegjësisht, ne identifikuam histone deacetilazën HDAC1 si një mekanizëm të zakonshëm. Administrimi i frenuesve të këtij histoni (butirati i natriumit ose Romidepsina) gjatë fazës fetale te minjtë BTBR shtypi citokinat e ngritura inflamatore dhe aktivizimin mikroglial. Ne demonstruam më tej se imuniteti i çrregulluar mund të përcaktojë dysbiozën e zorrëve të profileve specifike në minjtë model autikë, të cilët i bëjnë biomarkerët e mundshëm të Treg dhe dysbiozës së zorrëve një mjet për të kategorizuar nëntipin ASD të çrregulluar nga imuniteti.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi neurosciencenews.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top