FB

January 27, 2022 | 9:30

A ka një lidhje mes Covid-19 dhe rënies së flokëve?

Kur synoni për një recetë të shkëlqyer kuzhine, duhet të keni përbërësit. Por është gjithashtu e rëndësishme që këto të përzihen me mjeshtëri, në dozat e duhura, në mënyrë që pjata të jetë e përsosur për syrin, aromën dhe shijen. Diçka e ngjashme ndodh në përgjigjen ndaj një infeksioni të virusit Sars-CoV-2.

Ka disa faktorë që ndikojnë në reagimin ndaj virusit dhe nëse dikush shfaqet mbizotërues, ekziston rreziku që problemet për trupin të rezultojnë të jenë më të mëdha. Në këtë kuptim, edhe humbja e flokëve mund të bëhet pjesë e shenjave të largëta, si përgjigje ndaj stresit të infeksionit. Dhe ka prova që tregojnë këtë mundësi.

Kujtojmë një hulumtim të kryer pak kohë më parë në një spital në Ëuhan, ku filloi gjithçka, sipas të cilit pak a shumë një në pesë persona raporton humbje të konsiderueshme të flokëve në gjashtë muajt pas Covid-19. Studimi u botua në Lancet, ai ekzaminoi vetëm subjektet e shtruar në spital dhe ofron një pasqyrë interesante të situatës.

Misteri i rrjedhës së telogjenit

Jo rastësisht folëm për kombinimin e komponentëve të ndryshëm që hyjnë në lojë në mekanizmin që mund të shpjegojë rënien e flokëve. Sigurisht, efluviumi i telogjenit hyn në këtë dinamikë dhe mund të çojë në humbje të gjerë të flokëve për shkak të një lloj “përshpejtimi të pahijshëm” të ciklit të flokëve, me kalimin e njëkohshëm të shumë folikulave nga faza anagen në fazën telogjene.

Telogjen effluvium mund të ndodhë në shumë sëmundje: nga një anemi e thjeshtë, te diabeti dhe pneumonia, te dështimi i mëlçisë dhe veshkave ose pas operacionit. Ndonjëherë mund të pasojë nga një stres shumë intensiv, shtatzëni apo edhe një grip i parëndësishëm. Shkurtimisht: infeksioni viral dhe stresi psikologjik dhe fizik që lidhet me reagimin e trupit ndaj Sars-CoV-2 mund të shpjegojnë arsyet e kësaj situate, e cila është demonstruar gjerësisht nga shkenca.

Vetëm mendoni për atë që Bianca Maria Piraccini, Drejtore e Shkollës së Specializimit të Dermatologjisë dhe Venereologjisë të Universitetit të Bolonjës raportoi kohët e fundit gjatë Kongresit të SIDeMaST, Shoqëria Italiane e Dermatologjisë Mjekësore, Kirurgjike, Estetike dhe Sëmundjeve Seksualisht të Transmetueshme, mbi stokun e Indikacionet që dalin nga njerëz që kanë kaluar pozitivitetin ndaj virusit, por raportojnë një dobësim dhe rrallim të flokëve të tyre.

“Raportet e para datojnë në qershor 2020 dhe kanë ardhur nga e gjithë bota”. Megjithatë, duhet të mbahet mend se humbja e flokëve pas Covid-it në përgjithësi bie brenda “fluviumit akut telogjen” dhe çon në humbjen e 100 deri në 200 qime në ditë. Kjo është rënia tipike reaktive e flokëve që ndodh pas ngjarjeve traumatike. Në një masë shumë të vogël, kjo rënie mund të ndodhë edhe gjatë ndërrimit të stinës.

Si të silleni?

Ajo lind, rritet dhe pastaj vdes. Cikli jetësor i një floku tani është sqaruar gjerësisht nga shkenca dhe përfshin, në terma të përgjithshëm, tre faza: anagen (rritje), katagjen (involucioni), telogjen (pushimi). Normalisht, rreth 80% e flokëve në lëkurën e kokës gjenden në fazën anagjene. Folikulat e qimeve janë shumë aktive dhe jashtëzakonisht të ndjeshme ndaj ndryshimeve metabolike. Faza e rritjes mund të zgjasë nga 2 deri në 5 vjet.

Më pas kalojmë në fazën e katagjenit, në të cilën ka një involucion. Ky moment karakterizon fillimin e regresionit të ciklit të qimeve i cili në mënyrë progresive çon në ndalimin e funksioneve të folikulit. Normalisht shumë pak folikula të flokëve janë në këtë fazë në të njëjtën kohë. Më në fund, këtu është faza telogjene. Është faza e pushimit të ciklit të flokëve dhe më pak se 20% e flokëve janë në këtë fazë e cila zgjat rreth tre muaj. Ky hap shkakton ndalimin e rritjes së flokëve. Telogeni effluvium ndodh kur shumë qime bashkohen në këtë fazë, siç duket të jetë rasti në rrethanat e mësipërme.

Përsa i përket trajtimeve për këtë gjendje, e cila është e përkohshme dhe nuk duhet ngatërruar me tullacitetin klasik apo alopecinë androgjene (pyesni gjithmonë mjekun dermatolog për diagnozën dhe trajtimin), nëse mjeku ju rekomandon, mund të fokusoheni në kortizonin lokal dhe ndoshta suplementet ushqimore me bazë antioksidantë. Është gjithashtu e rëndësishme të lani flokët mirë dhe butësisht: skalpi i kokës ka shumë gjëndra dhjamore dhe akumulimi i sebumit e predispozon lëkurën për një dermatit seborreik të bezdisshëm.

Kjo është edhe më e vërtetë nëse përdorim medikamente për flokët me veprim topik: “Duke hequr mbetjet e barit, aplikimet e mëvonshme sigurisht që do të jenë më efektive – tha eksperti në kongres. Zakonisht ajo kthehet në normalitet brenda pak muajsh, por nëse një person vuan nga sëmundjet e flokëve, si alopecia androgjenetike (që prek 50% të burrave dhe grave), kur rënia ndalon rrallimi i flokëve do të mbetet i theksuar”.

 

 

Burimi / https://dilei.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top