FB

January 27, 2022 | 10:07

Kurba e lumturisë, ja mosha kur do të jeni më të lumtur

Lumturia? Ajo mund të paraqitet përmes një grafiku. Kurba në formë U-je zbulon epokat në të cilat ndihemi më të ngarkuar emocionalisht. Kjo është vendosur nga studiues nga Universitetet e Melburnit dhe Warwick. Lumturia është e lidhur ngushtë me moshën, të paktën sipas shkencës. Kurba e lumturisë është pikërisht në formë U-je: në moshën 20-vjeçare ajo ka kulmin e saj më të lartë, pastaj fillon të bjerë me krizën e moshës së mesme dhe më pas rritet përsëri gjatë pleqërisë.

Studimi

Hulumtimi analizoi shtatë sondazhe të ndryshme, duke arritur në një kampion prej 1.3 milionë njerëz nga 52 vende të ndryshme. Përgjigjet e tyre krijuan një grafik në formë ‘U-je’: ku fillimi dhe fundi janë të larta dhe mesi është i ulët. Duhet theksuar se kjo nuk do të thotë se nivelet e ulëta tregojnë pakënaqësi, por ka më pak lumturi.

Nuk është rastësi që mosha përkon me atë në të cilën kemi shumë përgjegjësi, shqetësime që lidhen me familjen, punën, shëndetin, karrierën. Në fillim të grafikut është epoka e shkujdesjes, në fund ajo e pleqërisë që duhet të jetë momenti në të cilin korren frytet e sakrificave dhe në të cilin keni më shumë kohë për t’iu përkushtuar hobive dhe pasioneve tuaja.

Kurba e lumturisë

Le të shohim në detaje se si ndryshon kurba e lumturisë sipas grupmoshave.

0-30 vjeç

Është mosha e fëmijërisë, ajo e adoleshencës, e universitetit, e pritshmërive për të ardhmen, në këtë varg lumturia varet nga kërkimi i stimujve të rinj, kontakteve sociale.

30-40 vjeç

Njeriu ndihet me një dëshirë të madhe për të përmbushur veten, por ka peshën e përgjegjësive, shqetësimeve dhe priret të jetë më pak i mashtruar, pra në dukje më pak i lumtur.

40-50 vjeç

Periudha e bilanceve në të cilën pyesim veten se ku kemi mbërritur dhe nëse ajo që kemi arritur është me të vërtetë ajo që shpresonim.

50-60 vjeç

Është një fazë disi e bllokuar: mundësitë e humbura bëhen më pak urgjente dhe fillon faza e rilindjes dhe ndërgjegjësimit në të cilën rifitohet qetësia.

60-70 vjeç

Kthehet kulmi i lumturisë, ndiheni të lirë të kultivoni interesat tuaja dhe ta përballoni këtë fazë të veçantë të jetës në një mënyrë shumë të qetë.

 

 

Burimi / https://www.greenme.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top