FB

June 16, 2022 | 9:01

Adoleshentët dhe seksi, qëndrimet dhe sjelljet e të rinjve sipas studimeve të fundit

Hulumtimet më të fundit zbulojnë se adoleshentët po bëjnë dashuri herët e më herët, por në shumicën e rasteve ata janë ende pak të informuar për kontracepsionin dhe nuk kanë edukim adekuat seksual. Flitet shumë për këta djem që luftojnë me përvojat e tyre të para.

Arsyet

Për rreth një shekull ka pasur një përparim të vazhdueshëm dhe progresiv në zhvillimin pubertet të djemve dhe veçanërisht të vajzave. Kjo çon në një avancim konsekuent të impulseve seksuale. Në njëzet vitet e fundit trendi është konfirmuar, nëse jo i theksuar, dhe stimujt dhe modelet e përcjella kryesisht nga mediat e fort seksualizuara janë rritur. Kësaj i shtohet edhe fakti se karakteristika e konsideruar më e rëndësishmja nga adoleshentët për t’u dukur më e rritur është pikërisht ajo e të pasurit një djalë ose një vajzë, me rrezikun për t’iu afruar seksit më shumë për nevojën për status sesa për të fituar vetëdijen e dëshirës për ta bërë atë.

Rreziqet

Një nga rreziqet më të mëdha është që të rinjtë të bëjnë seks pa u shqetësuar për pasojat ose, më keq, duke mos pasur informacionin e duhur për t’i parandaluar ato. Bashkëbiseduesit e adoleshentëve nga të cilët marrin informacion janë kryesisht moshatarët, miqtë dhe shokët e shkollës dhe pasoja e këtij edukimi seksual “moshatar” rëndohet nga supozimi i djemve për të ditur gjithçka që u nevojitet. Kjo rezulton në një qarkullim gjithnjë e në rritje të sëmundjeve seksualisht të transmetueshme, për të cilat shumë prej tyre as nuk e dinë. Gjithashtu, “kontraceptivi” kryesor që përdorin të rinjtë është pilula e mëngjesit pas dhe ndërprerjet e shtatzënisë tek të miturit janë gjithnjë e më në rritje.

Të rinjtë në rrezik

Prezervativi do të ishte sistemi më i mirë kontraceptiv për të rinjtë, sepse nuk ka kundërindikacione dhe mbron nga sëmundjet seksualisht të transmetueshme. Pilula është një kontraceptiv i shkëlqyer, por përdorimi i saj duhet të vlerësohet nga gjinekologu; por në qendër të të gjithë kësaj është nevoja për të arritur tek adoleshentët informacione të sakta. Ja pse u kujdes për të Sigo (shoqëria italiane e gjinekologëve dhe obstetërve), e cila ka mbledhur në një vëllim të vogël besimet më të përhapura tek të rinjtë, me synimin për t’i zhveshur!

 

 

Përgatiti K.I / Burimi www.amando.it

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top