FB

June 16, 2022 | 9:10

Dashuria është të njohësh veten përmes nuhatjes: a është e vërtetë?

Sipas mendimit të përbashkët, ata që “mëkatojnë” për sa i përket higjienës personale, sigurisht që nuk konsiderohen veçanërisht tërheqës. Edhe pse ky pretendim mund të konsiderohet i padiskutueshëm, një kërkim interesant i kryer nga një shkencëtar amerikan duket se ofron një këndvështrim tjetër kurioz mbi këtë temë!

Sipas studimit të kryer nga Charles J. Wysocki, Universiteti i Pensilvanisë, djersa e mashkullit shkakton disa reagime të veçanta femërore, potencialisht shumë interesante për meshkujt beqarë që synojnë të takojnë vajza dhe të nisin pushtimet e reja. Gjatë hulumtimit, një ekstrakt i djersitjes mashkullore u aplikua në buzën e sipërme për një periudhë prej 6 orësh në një kampion prej 18 femrash. Në fund të periudhës, një pjesë e konsiderueshme e pjesëmarrësve, të cilët nuk e kishin idenë për natyrën e substancës, thanë se ndjeheshin më pak të tensionuar dhe më të relaksuar. Përveç këtyre efekteve psikologjike, shkencëtarët vunë në dukje disa reagime fizike: gratë që iu nënshtruan eksperimentit treguan një rritje të konsiderueshme të nivelit të një hormoni riprodhues të veçantë, i cili zakonisht regjistrohet gjatë ovulacionit.

Megjithatë, rezultatet e hulumtimit duhet të merren parasysh me masat e duhura. Ekzistenca aktuale e feromoneve në fakt ka qenë objekt debatesh të ashpra në botën mjekësore-shkencore. Hulumtimet që hulumtojnë efektet fizike dhe psikologjike te njerëzit të shkaktuara nga aromat e lëshuara nga trupi i njeriut janë të shumta, edhe nëse kryhen në disa lëndë, dhe duket se ofrojnë konfirmime të vazhdueshme në mbështetje të ekzistencës së feromoneve, gjë që megjithatë nuk ka. ende është vërtetuar përfundimisht. Megjithatë, nëse studiuesit në Universitetin e Pensilvanisë do të kishin të drejtë, zbulimi jo vetëm që do të kishte pasoja në prirjen për higjienën personale të djemve të rinj, por mund të lejonte zhvillimin e barnave të aftë për të rregulluar ovulacionin, për të zbutur efektet e PMS apo edhe produkte natyrale për të luftuar ankthin dhe tensionin, siç thotë Wysocki.

 

 

P[ërgatiti K.I / Burimi www.amando.it

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top