FB

June 23, 2022 | 8:30

Aftësitë profesionale: A e dini se çfarë janë “aftësitë e buta”?

Kur dorëzojmë një CV për një punë, priremi t’i kushtojmë vëmendje të madhe aftësive të tilla si përdorimi i programeve të caktuara ose njohja e një ose më shumë gjuhëve të huaja. Këto janë të ashtuquajturat aftësi të vështira, të cilat, natyrisht, përbëjnë themelin e pozicionit tonë profesional. Sidoqoftë, kohët e fundit, tendenca është që t’i kushtojmë vëmendje gjithnjë e më shumë aftësive të buta: për këtë është e nevojshme të dimë se çfarë është dhe si t’u japim atyre hapësirën e duhur në CV-në tonë, në mënyrë që të prezantojmë vërtet më së miri veten.

Aftësitë e buta, çfarë janë? – Supozohet se kur aplikojmë për të marrë përsipër një detyrë të caktuar, qoftë ajo një punësim i ri apo një pozicion i caktuar brenda kompanisë ku jemi tashmë, ne kemi aftësitë teknike për të përmbushur atë rol. Për shembull, kur bëhet fjalë për ndërtimin e faqeve të internetit, ne njohim softuerin dhe procedurat për të krijuar produktet e kërkuara. Në thelb, ne kemi aftësitë e nevojshme për atë pozicion. Megjithatë, kur bëhet fjalë për dizajnimin e të njëjtës faqe interneti dhe për ta bërë atë plotësisht të përshtatshme nga pikëpamja kulturore dhe e aftë për të dialoguar me një mjedis pak më ndryshe nga ai me të cilin jemi mësuar, aftësitë e buta ose ndjeshmëria duhet të hyjnë në veprim me kompetencën e nevojshme për të kuptuar mjedisin në një mënyrë fleksibël dhe efektive dhe për të transformuar në përputhje me rrethanat, duke krijuar një produkt që nuk është vetëm funksional nga pikëpamja teknike, por i aftë për të komunikuar në mënyrë efektive me publikun që duam t’i drejtohemi.

Aftësitë e buta kanë të bëjnë me aftësinë për të menaxhuar veten nga njëra anë dhe grupin e punës nga ana tjetër. Për sa i përket të parës, kujtojmë fleksibilitetin, aftësinë për t’u përshtatur në situata të ndryshme (dhe nuk ka të bëjë me nënshtrimin) dhe menaxhimin e stresit, pra aftësinë për të punuar në kushte vështirësie emocionale edhe për periudha të gjata pa u prekur dhe pa cilësinë e punës së tyre. Në kuadrin e marrëdhënieve me grupin e punës vlerësohen shumë aftësitë drejtuese, duke marrë edhe përgjegjësitë përkatëse; aftësi negociuese, brenda dhe jashtë stafit; përgatitjen për punë ekipore dhe për punë autonome.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi www.tgcom24.mediaset.it

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top