FB

April 8, 2021 | 8:20

Alergjia nga stërvitja, simptomat, shkaqet dhe rreziqet e mundshme shëndetësore

Ka shumë forma të alergjisë, por a e dini se ekziston edhe një që lidhet me sportin? Epo po, kjo nuk është një mënyrë për të thënë, pasi është e mundur të jesh vërtet alergjik ndaj aktivitetit fizik dhe quhet anafilaksi e nxitur nga ushtrimet dhe prek rreth 2% të popullsisë perëndimore. Përveç që është pak e njohur dhe e përhapur, për fat të mirë kjo formë e alergjisë mund të kontrollohet dhe kapërcehet.

Alergjia nga stërvitja, çfarë është dhe si ndodh?

Me pak fjalë, nuk është një justifikim i marrë nga dembelët për të shmangur lëvizjen, kjo alergji është e vërtetë dhe mund të ndodhë gjatë ose pas aktivitetit motorik. Për shembull, pas një gjimnastike siç janë ecja, vrapimi ose çiklizmi. Subjektet që vuajnë nga prej saj i përjetojnë simptomat kur janë duke bërë sport dhe pasi hanë lloje të caktuara ushqimesh, në veçanti ushqime me niseshte dhe karkaleca deti.

Sipas manualit të MSD, në këtë rast aktiviteti fizik mund të shkaktojë:

Astmë: sforcimi mund të shkaktojë sulme të astmës tek njerëzit me astmë, por disa kanë astmë vetëm gjatë tendosjes fizike. Ushtrimi i astmës ndodh më shpesh kur ajri është i ftohtë dhe i thatë. Ekziston një ndjenjë e ngushtësisë së gjoksit. Pacienti paraqitet me gulçimë, kollë dhe vështirësi në frymëmarrje.

Reagime anafilaktike: Rrallë, sforcimi fizik intensiv mund të shkaktojë një reaksion alergjik (anafilaktik) të përhapur dhe potencialisht serioz. Tek disa, ky reagim ndodh vetëm nëse para se të ushtrohet merret një ushqim specifik. Keni vështirësi në frymëmarrje ose një rënie të presionit të gjakut që çon në marramendje dhe kolaps. Një reagim anafilaktik mund të jetë kërcënues për jetën.

Në përgjithësi këto simptoma shfaqen 5-10 minuta pas fillimit të aktivitetit fizik ose në fund të trajnimit. Alergjia shkaktohet nga një përgjigje anormale e sistemit imunitar që çliron përbërjet përgjegjëse për simptomat alergjike dhe inflamatore.

Si të trajtohet dhe parandalohet çrregullimi?

Ata që vuajnë nga ky çrregullim duhet të ndjekin indikacione specifike para se të luajnë sporte:

  • bëni sport të paktën 6 orë pas ngrënies;
  • shmangni ushqimet që mund të shkaktojnë çrregullimin;
  • mbani ilaçe për shok anafilaktik.

Zakonisht një formë e mirë fizike dhe rritja graduale e intensitetit dhe kohëzgjatjes së aktivitetit fizik mund të jenë të dobishme për të përmirësuar çrregullimin. Përveç kësaj, specialistët këshillojnë që në këto raste të mos praktikojnë vetëm sporte, por të preferojnë aktivitete në grup. Pastaj ka disa sporte, si p.sh noti, të cilat duket se nuk lidhen me anafilaksinë e ushtrimeve.

 

 

Burimi / https://www.today.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top