FB

January 24, 2023 | 9:23

Ana e errët e mediave sociale: Si po ndikon ky fenomen në shëndetin mendor të të rinjve tanë?

A keni menduar ndonjëherë për anën e errët të lëvizjes në ekran për orë e orë të tëra, të lidhur me fotografitë dhe videot dhe të manipuloni mendjen tuaj për të injoruar çështjet rreth jush?

Kohët e fundit, shkollat publike në Seattle ngritën një padi kundër kompanive të mediave sociale si TikTok, Instagram, Snapchat dhe Facebook në një gjykatë federale të qarkut, duke pretenduar se përmbajtja e dëmshme në internet po ndikon në shëndetin mendor të fëmijëve dhe se këto kompani të mediave sociale po e lejojnë atë të ndodhë.

Prakriti Poddar, Drejtor Global i Shëndetit Mendor dhe Mirëqenies, thotë u shpreh se:

“Mediat sociale, si çdo teknologji, janë padyshim të dobishme kur përdoren në moderim dhe me përgjegjësi. Por në duart e adoleshentëve, mediat sociale shpesh përfundojnë duke u mbipërdorur pasi ata nuk dinë se ku të vënë një vijë. Truri i tyre është ende në zhvillim dhe është i prirur të kënaqet me sjellje të rrezikshme.”

Efektet e përdorimit të tepruar të mediave sociale

Që në moshën 10-vjeçare, truri i fëmijëve i nënshtrohet një ndryshimi thelbësor që i nxit ata të kërkojnë shpërblime sociale, duke përfshirë vëmendjen dhe miratimin nga bashkëmoshatarët e tyre. Dhe media sociale bëhet një mjet i dobishëm për të marrë një vërtetim të tillë të menjëhershëm.

Megjithatë, kur ata nuk e marrin këtë vërtetim, ata ndihen të zhgënjyer. Kjo çon në probleme të imazhit të trupit, ndikon në vetëvlerësimin e tyre, shkakton stres dhe ankth dhe mund të shkaktojë fëmijët me probleme ekzistuese të shëndetit mendor. Shpenzimi i tepërt i kohës në mediat sociale i ekspozon fëmijët ndaj rrezikut të ngacmimit kibernetik, pedofilëve dhe pornografisë.

“Mbipërdorimi i platformave të mediave sociale ka ekspozuar shumë njerëz ndaj çështjeve të imazhit të trupit, bulizmit kibernetik, varësisë nga teknologjia dhe shumë më tepër. Veçoritë e personalizuara dhe emrat e llogarive të rreme nuk u japin të moshuarve akses për të ditur se çfarë postojnë ose shikojnë fëmijët e tyre në këto platforma. Ata nuk kanë asnjë ide për gjendjen e tyre mendore dhe supozojnë se fëmijët janë të sigurt në mediat sociale”

Ekspertët kanë deklaruar gjithashtu se stimulimi i tepërt i faqeve të rrjeteve sociale prish sistemin nervor. Prandaj, këta njerëz kanë më shumë shanse për të kapur çrregullime si ADHD, depresion, çrregullim sfidues kundërshtar dhe madje edhe ankth.

Për të shmangur situata të tilla, prindërit duhet të bëjnë një hap përpara. Ata do të duhet të shikojnë dhe të mësojnë se si të kufizojnë mediat sociale dhe kohën totale të ekranit me fëmijët e tyre që në moshë të re.

Jini të vetëdijshëm dhe të disponueshëm: Së pari dhe më e rëndësishmja është t’i bëni të ditur se ju jeni aty për ta pa marrë parasysh çfarë. Lëreni fëmijën tuaj të dijë se ai ose ajo mund t’ju drejtohet për ndihmë dhe se jeni të ndërgjegjshëm për atë që po ju thonë.

Kufizoni përdorimin e mediave sociale: Vendosni kohën e përdorimit të mediave sociale dhe motivoni adoleshentin tuaj t’i ndjekë ato. Ata fillimisht mund të rezistojnë, por të qëndrojnë në tokën tuaj dhe t’i bëjnë ata të kuptojnë se si kjo do t’i ndihmojë ata në planin afatgjatë.

Flisni për mediat sociale: Pyeteni adoleshentin tuaj pse ai ose ajo përdor mediat sociale dhe si e bën atë të ndihet – i lumtur apo i shqetësuar? Edukoni adoleshentin tuaj për mediat sociale dhe bëjini të kuptojë se ajo që poston atje mund të ketë pasoja në jetën reale.

Ndiqni udhëzimet e mediave sociale: Shumë portale kanë një kufi moshe për të krijuar një llogari. Ndiqni këto rregulla dhe shpjegoni fëmijës tuaj pse këto rregulla janë të rëndësishme.

 

 

 

 

Përgatiti K.M / Burimi News18

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top