Në fokus

October 10, 2020 | 8:06

Arroganca ju forcon për një ditë, përulësia përgjithmonë

Arroganca zakonisht shoqërohet me njerëz me karakter të fortë, me vetëbesim, me kontroll në skenë dhe menaxhim të mirë të situatave. Sidoqoftë, pas çdo personi arrogant, ka një mungesë përulësie, një kompleks të madh inferioriteti, që rezulton në nevojën për t’i provuar vetvetes dhe të tjerëve se dikush është më lartë se të tjerët.

Përulësia është një nga kushtet më të mira të qenies njerëzore, kështu ne nuk tregojmë dobësi, dorëzim ose nënshtrim, ne thjesht tregojmë natyrën tonë njerëzore në shprehjen më të thjeshtë, përmes njohjes së kufizimeve tona, gabimeve, mundësive për rritje dhe përmirësim.

Duke qenë të përulur, ne jemi në gjendje të vlerësojmë të tjerët pa smirë, pa inat, ne jemi në gjendje të lartësojmë virtytet dhe karakteristikat pozitive të të tjerëve pa u ndrojtur. Përkundrazi, arroganca kufizon idenë që mund të kemi për të tjerët, ndërsa ne mendojmë se askush nuk mund të bëjë më mirë se ne ose që askush nuk di më shumë se ne.

Mësoni, integroni njohuritë tona, shikoni botëkuptime të tjera dhe bëhuni njerëz më të mirë, me pranimin e duhur të njerëzve që janë pjesë e saj ose që në një mënyrë ose në një tjetër ndikojnë në jetën tonë.

Atje ku ka krenari, do të ketë injorancë, por atje ku ka përulësi, do të ketë mençuri. – Solomoni

Përulësia na bën të shkëlqyeshëm, të lirë, fleksibël dhe të fortë. Përulësia është një dhuratë, ajo kultivohet me veprimet tona, me perceptimin tonë të jetës, me pjekurinë, sa më i madh shpirti, aq më të përulur do të jemi, aq më të vetëdijshëm bëhemi që të gjithë jemi pjesë e së njëjtës, se jemi këtu për të mësuar individualisht dhe kolektivisht përmes përvojave të ndryshme.

Të jetosh pa vlerësuar mirësinë e të tjerëve, me arrogancën që karakterizon zotëruesit e së vërtetës është një kufizim i vërtetë, këta njerëz shpesh jetojnë duke provuar ose shtirur se janë më të mirë se të tjerët, në vend që të përpiqen të jenë versioni më i mirë i vetvetes.

 

 

Burimi / https://italiafeed.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top