FB

May 7, 2022 | 9:00

Bassetti: “Ja pse fjalët e Bill Gates për një variant më vdekjeprurës janë të pavend”

“Falë vaksinave tani Covid-19 është një sëmundje ndryshe nga e kaluara. Sigurisht jo falë maskave, detyrimi i të cilave është zgjatur në mënyrë të ekzagjeruar, pavarësisht çdo prove shkencore dhe logjika e të cilave ishte më shumë kineze se perëndimore. Bill Gates? Fjalët e tij janë të gabuara, por nëse ai do të donte të fokusohej në parandalimin, unë do të pajtohesha me të”.

Duke folur për Fanpage.it Matteo Bassetti, drejtor i Klinikës së Sëmundjeve Infektive San Martino në Genova, shpjegoi numrat e pandemisë Covid sot në Itali dhe pse është kritik ndaj vendimit të qeverisë për të zgjatur kërkesën për maska edhe në maj.

Prof. Bassetti, në Itali shkalla e pozitivitetit është e qëndrueshme në 15% ndërsa numri i shtrimeve në spital është në rënie…

“Situata për momentin është ajo e një infeksioni që është thellësisht i ndryshëm jo vetëm nga fillimi i pandemisë, por edhe nga vala e nëntorit dhe dhjetorit. Kemi shumë njerëz që janë pozitivë, por numri që japim çdo ditë është absolutisht mashtrues, i cili nuk merr parasysh as të ashtuquajturit përsëritës, d.m.th ata që përsëritin testin çdo ditë, ky është një problem që në Itali e kemi pasur gjithmonë në krahasim me vendet e tjera.

Njëkohësisht përsa i përket situatës spitalore, 90% e shtrimeve në spital kanë të bëjnë me persona që nuk kanë Covid, por që tamponi i tyre ka dalë rastësisht pozitive. Edhe këto duhen klasifikuar ndryshe, përkundrazi ne vazhdojmë me kokëfortësi t’i klasifikojmë pikërisht si dy vjet më parë. Është evidente sot, me 95% të popullsisë italiane të mbrojtur nga vaksinimi dhe sëmundjet natyrore, që manifestimet klinike që pamë në vitin 2021 dhe veçanërisht në vitin 2020, nuk shihen më. Duhet të specifikohet gjendja e tyre. Them kohë por duket se në këtë vend është e vështirë të dëgjosh ata që punojnë si mjek. Nuk është e vërtetë që jemi më mirë sepse ka Omicron që është më i lehtë për të gjithë. Jemi mirë sot sepse jemi të vaksinuar, sepse Omicron mund të jetë vdekjeprurës për ata që nuk janë vaksinuar”.

Është gjithashtu e vërtetë se ka ende qindra të vdekur…

“Unë vazhdoj të mbetem i idesë se qindra vdekje që regjistrohen ende çdo ditë nuk janë për shkak të Covid. Ne në Itali vazhdojmë t’i numërojmë gabimisht. Le të shohim Gjermaninë: pardje për herë të parë që nga shtatori 2020 raportoi zero vdekje nga Covid në krahasim me disa mijëra raste të reja, është në rregull të kryqëzojmë sistemin shëndetësor dhe të themi se jemi të paaftë në krahasim me gjermanët, por mendoj se është më shumë çështje pamundësie për të numëruar. Në Itali jemi mirë për sa kohë që njerëzit janë gjallë, kur vdesin nuk jemi aq të saktë. Me gjithë këta njerëz të vaksinuar duhen studiuar më shumë vdekjet nga Covid. Deri atëherë do të vazhdojmë të kemi një shifër të çekuilibruar në krahasim me pjesën tjetër të Evropës”.

Sipas ISS 5% e infeksioneve janë riinfeksione. Çfarë na tregojnë këto të dhëna?

“Omicron prodhon rreth 10 herë më pak antitrupa sesa Delta. Që do të thotë gjithashtu të kesh mundësinë për të pasur një riinfeksion. Por të thuash riinfeksion nuk do të thotë asgjë, veçanërisht nëse është një ftohje. Është e rëndësishme të dihet se kush e rikontaktoi dhe çfarë simptomash kishte. Qëllimi ynë përfundimtar duhet të jetë të sigurojmë spitalet tona. Unë nuk u ekspozova që të mos i lejoja njerëzit të ftoheshin tre herë në vit. Le të mos harroni qëllimin e gjithë fushatës së vaksinimit”.

Keni kritikuar shumë politikën e Italisë për maskat. Mbeteni i të njëjtit mendim?

“Besoj se e kemi ekzagjeruar vërtetë në vendosjen e këtij detyrimi dhe dëshmia është në faktin se ata që tani ecin në rrugë pa maskë konsiderohen të jashtëligjshëm, ky është një sistem që ka krijuar qeverinë tonë dhe që ka nevojë për një riorganizim të thellë. Nuk është e drejtë që sot kur hiqet detyrimi dikush të vazhdojë të tregojë gishtin. Ky është një vend i të çmendurve: detyrimi për të mbajtur maskë është zgjatur në mënyrë të ekzagjeruar pavarësisht çdo nevoje shkencore dhe këto janë pasojat. Hyni në një fazë të re në të cilën maska përdoret për disa kategori njerëzish, të moshuar, të dobët dhe në disa situata të veçanta, si në transportin publik. Por a duhet të rregullohet e gjithë kjo me ligj? Apo ndoshta duhet të mendojmë se zbatimi i kësaj mase për dy vjet ishte një gabim shumë i rëndë që e ka poshtëruar vetë masën. Është një logjikë kineze. Sot maska ka efekt anksiolitik, e quajta batanije e Linusit. E vërteta është se nëse po dalim nga fatkeqësia, kjo është vetëm falë vaksinave dhe jo maskave, duhet të jetë e qartë edhe për politikën dhe institucionet”.

Çfarë mendoni për deklaratat e Bill Gates në lidhje me ardhjen e mundshme të një varianti më të transmetueshëm dhe vdekjeprurës?

“Për mendimin tim, të gjithë duhet të bëjnë punën e tyre në kuptimin që Bill Gates është një person i jashtëzakonshëm në fushën e tij, por ai nuk është studiues apo mjek. Ose ai ka informacion nga Fondacioni i tij që do të bënte mirë t’ia zbulonte botës ose më mirë do ta mbyllte gojën. Në një kohë si kjo të them se më e keqja për pandeminë nuk ka ardhur akoma, më duket e pavend, të bësh parashikime është e pamundur. Për sa i përket faktit që mund të shfaqet një variant më ngjitës më duket se kemi vënë re, se çdo variant që ka ardhur ka qenë më ngjitës se ai i mëparshmi, për çështjen e vdekshmërisë më të madhe nuk jam dakort, vërtet ka mundësi që evolucioni natyror i këtij virusi të jetë më pak vdekjeprurës sepse do të gjejë popullata më të mbrojtura në botë.. Gjithashtu sepse nëse kemi një virus të ri që vjen më pas do të ishte tamam si në vitin 2020, ne nuk kemi bërë asgjë për të përmirësuar spitalet, për të rritur vendet e ICU, për të punësuar më shumë njerëz. Politika ka bërë zero”.

 

 

Burimi / https://www.fanpage.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top