FB

May 7, 2022 | 8:45

Femrat me make-up perceptohen si më agresive dhe udhëheqëse më të mira

Nëse make-up rezulton që gratë të duken më agresive ose një udhëheqëse më e mirë potenciale, varet në një farë mase nga atraktiviteti i tyre i perceptuar. Gjetjet sugjerojnë se funksioni i make-up-it si një sinjal i konkurrencës ndërseksuale është i kufizuar kryesisht për gratë tërheqëse.

women-wear-makeup

Ne jemi të interesuar se përse femrat bëjnë make-up, motivet sociale për ta bërë këtë. Mençuria konvencionale do të sugjeronte se është thjesht për të përmirësuar pamjen e një gruaje, por hulumtimet e mëparshme sugjerojnë se ka shumë më tepër se kaq. Sulikowski dhe kolegët e saj kryen dy studime për të shqyrtuar sesi makijazhi ndikoi në perceptimet e grave për gratë e tjera. Ata ishin veçanërisht të interesuar nëse veshja e make-up-it perceptohej si një qëllim sinjalizues konkurrues. Në studimin e parë, 110 gra u caktuan rastësisht për të parë dhe vlerësuar ose 70 fytyra femra që nuk kishin grim ose të njëjtat 70 fytyra femra me grim të lehtë deri në mesatar. Pas shikimit të çdo fytyre, pjesëmarrësit u pyetën “Sa tërheqëse është kjo fytyrë?”, “Sa agresive do të ishte kjo grua në një debat?” dhe “Sa udhëheqëse e mirë do të ishte kjo grua?”

woman-makeup-750x375

Studiuesit zbuluan se fytyrat e grimuara prireshin të vlerësoheshin si më tërheqëse, më agresive dhe me potencial më të madh lidershipi sesa fytyrat jo të grimuara. Janë vërejtur gjithashtu dy efekte ndërveprimi. Veshja e make-up forcoi marrëdhënien midis atraktivitetit dhe agresivitetit të perceptuar, por dobësoi marrëdhënien midis atraktivitetit dhe potencialit të lidershipit. “Make-up-i nuk ndikoi në agresionin e dukshëm ndërpersonal të grave më pak tërheqëse, por rriti gjykimet për potencialin e lidershipit. Nga këto gjetje ne arrijmë në përfundimin se make-up-i mund të veprojë si një sinjal i qëllimit konkurrues, por vetëm kur vishen nga gra më tërheqëse dhe me vlerë të lartë bashkëshortore,” shpjeguan studiuesit.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi www.psypost.org

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top