FB

January 25, 2021 | 8:30

Çadër e hapur në shtëpi: pse thuhet se sjell fatkeqësi? Çfarë thonë besimet?

Hapja e një çadre në shtëpi sjell fatkeqësi. Ky është një besim i përhapur, por jo të gjithë e dinë arsyen. Si me shumë besëtytni, shkaqet duhen kërkuar në kohërat e vjetra. Për këtë besim duhet të kthehemi me kalimin e viteve dhe këtu gjithashtu ka më shumë teori për t’u hulumtuar në periudha të ndryshme historike.

1

Çadra është një objekt që në kohën e Romakëve të lashtë kishte një përdorim të dyfishtë, me të strehoheshe nga shiu, por edhe nga dielli. Paganizmi besonte në hyjninë e Diellit, prandaj, hapja e këtij instrumenti në shtëpi u konsiderua si një fyerje për perëndinë e Diellit, i cili do të kishte hedhur shenja të këqija kundër protagonistit të gjestit.

Sidoqoftë, në Mesjetë, kur priftërinjtë shkonin në shtëpi për të kryer një veprim ekstrem ndaj të sëmurëve, ata hapnin një çadër të zezë mbi kokat e të sëmurëve. Në ato ditë nuk ishte një mjet shumë i përdorur, prandaj, ai e shihte atë vetëm në raste të vdekjes. Për këtë arsye filloi të shoqërohej me një moment zie dhe trishtimi.

Ekziston edhe një besim tjetër që buron nga funksioni që çadra kishte në shtëpi. Shpesh përdorej në shtëpitë e të varfërve për të mbyllur vrimat në çati, nga ku hynte uji i shiut. Hapja e saj në shtëpi do të thoshte të sillesh si jo-pronar dhe kjo u pa si një dëshirë e vetvetes për t’u bërë një.

Arsyeja e fundit duhet të kërkohet në shekullin e nëntëmbëdhjetë, kur ishte e ndaluar të hapje çadrën në shtëpi, sepse maja e sipërme e metalit mund të kishte dëmtuar dikë afër. Ashtu si me çdo besëtytni, ka disa arsye që çuan në përhapjen e tij, deri në pikën për ta bërë atë një besim popullor të rrënjosur mirë ndër vite.

 

Përgatiti Orjona Tresa / Burimi vocedinapoli.it

#revistapsikologjia

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top